In memoriam

Reijo Aitta 15.12.1946–2.2.2024

Helena Nikkanen-IlvesmäkiKristiina Laine
Anton Soinne

Ylilääkäri Reijo Aitta kuoli Järvenpäässä 2. helmikuuta 2024 vaikeiden sairauksien uuvuttamana. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Utajärvellä vuonna 1946.

Reijo kasvoi kuusilapsisen perheen esikoisena isoveljen kuoltua kolmiviikkoisena heti sodan päätyttyä. Perheen isä työskenteli kokopäiväisesti sähköasentajana, ja huolehti puolisonsa kanssa pientilan hoidosta. Äidiltä lapsiin periytyi musikaalisuus ja hyvä muisti. Lukiovuosina Reijo ansaitsi taskurahoja esiintymällä bändinsä solistina ja kitaristina.

Reijo valmistui ylioppilaaksi Muhoksen yhteiskoulusta 1967, lääkäriksi Helsingin yliopistosta 1975 ja yleislääketieteen erikoislääkäriksi 1983. Reijon tavoitteena oli neurologin ura, mutta valinta terveyskeskuslääkäriksi Järvenpäähän vuonna 1976 muutti suunnitelman.

Reijo teki pitkän uran terveyskeskuksen kehittäjänä ja ihmisläheisenä kliinikkona. Eläkkeelle ylilääkärin virasta hän jäi 2017. Hän osallistui kunnallispolitiikkaan Järvenpään kaupunginvaltuuston jäsenenä 2005–2017. Sotilasarvoltaan Reijo oli luutnantti. Tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkin 2010.

Reijo kehitti yhteistyötä terveyskeskuksen ja Hyvinkään sairaalan kesken. Terveyskeskukseen palkattiin useiden alojen erikoislääkärikonsultteja, ja konsultaatioita ostettiin myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Tärkeimpänä aikaansaannoksenaan Reijo piti vuonna 2003 Järvenpäässä aloitettua kotisairaalatoimintaa, joka on sittemmin laajentunut koko Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

Reijo oli humaani, sivistynyt ja ihmisläheinen lääkäri, joka ymmärsi syvällisesti potilaan tarpeet. Hän piti tärkeänä kuunnella kohtaamiensa potilaiden tuntoja ja jututtaa heitä leppoisaan kansanomaiseen tyyliinsä. Kollegoihinsa hän suhtautui kannustaen ja auttaen. Henkilökuntajuhlissa hän ilahdutti meitä trubaduuritaidoillaan, imitointikyvyillään ja ilkikurisella huumorillaan.

Tärkeintä Reijolle oli potilastyö. Eläkkeelle jäätyäänkin hän jaksoi ottaa kantaa lähimmäistensä terveysongelmiin. Arkeen kuului maailmanparantaminen keskustan kahvilassa ukkokerholaisten kesken.

Reijon lähimpiin kuuluivat puoliso Sinikka ja sisarukset Eero, Aino ja Anne perheineen.

Kaipaamme Reijoa.

Kirjoittajat

Helena Nikkanen-Ilvesmäki

Kristiina Laine

Kirjoittajat ovat Reijon pitkäaikaisia työtovereita ja ystäviä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030