Jäsen

Rohkeasti työpaikan asioita kehittämään

Hyvinvointialueiden lääkäriluottamusmiehet ovat kollegojen tärkeä tuki ja turva työpaikoilla.

Anu Tilander
Anu Tilander
Uudet lääkäriluottamusmiehet Lassi Kurtelius ja Krista Korja toimivat kollegojen tukena hyvinvointialueilla. 

Uudet luottamusmiehet tapasivat koulutuksen merkeissä helmikuun lopussa ja saivat rautaisannoksen tietoa ja eväitä tehtävään.

Kysyimme kahdelta uudelta lääkäriluottamusmieheltä Krista Korjalta (Pirkanmaan hyvinvointialue Pirha) ja Lassi Kurteliukselta (Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde), mitä opit ja mikä asia jäi erityisesti mieleen Lääkäriliitojen neuvottelujärjestön koulutuksesta. Korja on anestesiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri ja Kurtelius yleislääketieteen erikoislääkäri.

– Luottamusmiehen tehtävässä tarvitaan paljon erilaista tietoa, joka liittyy työelämän lainsäädäntöön, sopimuksiin ja erityisesti Lääkärisopimuksen soveltamiseen. Koulutuksessa täsmentyi, mistä eri lähteistä tietoa löytyy ja mistä sitä voi tarvittaessa etsiä, Kurtelius tiivistää.  

– Mitä luottamusmiehen työ voi olla parhaimmillaan ja haastavimmillaan – tämä kirkastui konkreettisin esimerkein kokeneen luottamusmiehen puheenvuorossa, Korja kertoo.

Hänelle monet edunvalvonnan kuviot ovat ehtineet tulla tutuiksi Nuorten Lääkärien Yhdistyksen (NLY) toiminnassa.

– Luottamusmiehen roolissa pääsen nyt perehtymään vielä perusteellisemmin terveydenhuollon järjestelmän kokonaisuuteen. 

Molempien mielestä läsnäolokoulutus antoi hyvien etäkoulutusten jälkeen mainion tilaisuuden myös vapaampaan keskusteluun kollegojen kesken ja hyödylliseen hiljaisen tiedon jakamiseen.

– Saimme lisää varmuutta ja valmiutta toimia tehtävässä ja selvittää työpaikalla eteen tulevia erilaisia asioita.

Kollegojen tukena

Ajankohtaista molempien työpaikoilla on Lääkärisopimuksen uuden uraporraspalkkamallin toteutus.

– Uraporraspalkkamalli alkaa Pirhassa olla kohta loppusuoralla. Palkkaneuvottelut ovat nyt käynnissä ja parhaillaan neuvotellaan henkilökohtaisista- ja tehtävälisistä, kertoo Korja.

Pohteessa aletaan Kurteliuksen mukaan seuraavaksi neuvotella perusterveydenhuollon lääkärien suoritepalkkausjärjestelmän käyttöönotosta. Helmikuun loppupuolella alkoivat myös yhteistoimintaneuvottelut.  

Uusia luottamusmiehiä on yllättänyt se, miten paljon selvitettäviä asioita hyvinvointialueilla vielä on, ja kuinka monella tavalla juridisia sopimustekstejä voidaan käytännössä tulkita.

– Monet lääkärien sopimusasiat eivät ole olleet aivan niin selkeitä kuin etukäteen oletin, sillä tulkintaa mutkistavat monessa asiassa aiemmilta neuvottelukierroksilta kerrostuneet sopimustekstit, Kurtelius pohtii.  

Luottamusmiehen tehtävään molempia kannusti halu vaikuttaa yhteisiin asioihin ja siihen, että asiat menisivät tulevaisuudessa paremmin. Antoisinta on ollut työkavereiden antama positiivinen palaute ja kiitos yhteisten asioiden hoitamisesta.

Tavoitteena on pitää työpaikka ja työyhteisö toimivana ja hyvänä paikkana tehdä töitä. Luottamusmies on olemassa, jotta kukaan kollega ei joudu jäämään yksin asioita pohtimaan ja selviämään joskus hankalistakin tilanteista.

Kirjoittaja

Anu Tilander

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030