In memoriam

Tapio Kuoppala 22.3.1948–31.5.2022

Johanna MäenpääEija TomásKari Nieminen
Lääkärilehti

Tapio Arvi Kuoppala syntyi Ylistarossa ja kirjoitti ylioppilaaksi Seinäjoen lyseosta 1966. Lääkäriksi Tapio valmistui Helsingistä 1974 ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi Tampereelta 1981. Gynekologisen sädehoidon suppean erikoisalan tutkinnon Tapio suoritti Oulussa 1984. Väitöskirja D-vitamiinista raskauden aikana valmistui 1987, synnytys- ja naistentautiopin dosentin arvo hänelle myönnettiin 2002.

Pääosan työurastaan Tapio teki Tampereen yliopistollisessa sairaalassa gynekologisia syöpäpotilaita hoitaen. 1980-luvulla Tapio piti useita luentoja munasarjasyövän laajan leikkaushoidon tarpeellisuudesta ja sittemmin aloitti Taysissa laajat imusolmukepoistot aortan ympäriltä. Mini-invasiivisen kirurgian tehdessä tuloaan Tapio ennakkoluulottomasti oli ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön vatsaontelon tähystysmenetelmää myös gynekologisten syöpien leikkaushoidossa. Ennen kaikkea Tapio oli kuitenkin gynekologinen kirurgi, jolta ei mennyt sormi suuhun hankalassakaan paikassa.

Luonteeltaan Tapio oli suora pohjalainen, joka seisoi sanojensa takana. Vaikka joku saattoi häntä joskus luonnehtia itsepäiseksi ja joskus kuultiin muutama ärähdyskin, niin sisällä sykkinyttä lempeää sydäntä ei ollut vaikea havaita. Tiukan paikan tullen kollega ei koskaan jäänyt pulaan. Tarpeen tullen Tapiosta sai myös väittelykaverin, oli sitten kyse leikkausteknisistä yksityiskohdista tai liian värikkäistä miesten paidoista – erilaisista vahvoista mielipiteistä huolimatta keskustelu päättyi aina osapuolten loukkaantumatta.

Lue myös

Tapio avioitui nuoruudenrakkautensa Kaisan kanssa vuonna 1970. Avioliitto kesti Tapion kuolemaan asti. Lapsia syntyi neljä ja lapsenlapsia yhteensä 15. Tapio usein työmaalla kertoi ylpeänä vaimostaan, lapsistaan ja heidän saavutuksistaan.

Tapio eläköityi vuonna 2012. Eläkkeelle jäämisensä jälkeen Tapio sairastui vakavasti, mutta jatkoi elämäänsä Kaisan kanssa nauttien ystäviensä seurasta, mökkeilystä, penkkiurheilusta ja hyvästä huumorista. Voimien jo hiipuessakin hän osallistui Kaisansa kanssa Taysin naistentautien moniin juhlatilaisuuksiin. Lopulta sairaus vei kuitenkin voiton ja Tapio nukkui pois toukokuun viimeisenä päivänä.

Kirjoittajat

Johanna Mäenpää

Eija Tomás

Kari Nieminen Kirjoittajat ovat Tapio Kuoppalan kollegoita ja työtovereita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030