In memoriam

Timo Valtakoski 1.4.1952–12.5.2023

Pekka KuljuErja SalminenMika ScheininJussi Vahtera
Outi M. Kättö

Toukokuun 13. päivänä saimme tulevaksi tietämämme, mutta silti yllättävän suruviestin. Psykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Timo ”Vallu” Valtakoski oli menossa saamaan kipusädehoitoa, mutta menehtyikin matkalla sinne.

Aprillipäivän lasta, Timoa, ei käynyt ohittaa. Hän viihtyi seurassa ja oli itse hyvää seuraa. Hän nauroi ja nauratti, teki ja kesti jäynää. Vastuunkantajaa kysyttäessä ei Timo luimuillut syrjään vaan kysyi, että mistä aloitetaan.

Perheen teatteritausta ja lapsuusajan avustajan tehtävät Turun Kaupunginteatterissa olivat johdattaa Timon teatteriuralle. Turun lääkiksessä hän teki sketsejä ja sanoitti lauluja kurssin illanviettoihin. Opiskelun ohella kerkesi hän urheillakin. Timo voitti koripallon Suomen mestaruuden 1973 Turun NMKY:n joukkueessa.

Elämänkumppani Arja löytyi Törnävän sairaalasta 1975, jossa molemmat olivat kesätöissä. Työuransa Timo teki Jämsänkoskella ja Jämsässä, ensin terveyskeskuksessa ja myöhemmin psykiatrisen avohoidon johtotehtävissä. Hän kehitti erityisesti avohoidon kriisi- ja perheterapiaa verkostoitumista tiivistämällä. Timo jäi eläkkeelle 2016, jolloin työvuosia Jämsän mielenterveyskeskuksessa oli kertynyt 25.

Timo teki työnsä kuten elikin, oli reilu, kannustava ja huolehtiva. Lääkärinä ja esimiehenä häntä oli helppo lähestyä. Vastuunkantajuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteet veivät hänet mukaan myös politiikkaan. Sekä työpaikalla että politiikassa Timon sovittelukykyä arvostettiin yli kunta- ja puoluerajojen. Eduskuntavaaleissa 1999 hän jäi varasijalle 126 äänen erolla.

Lue myös

Teatterikärpäsen puremasta Timo ei koskaan toipunut. J+J Teatterista tuli vuosikymmeniksi hänelle kuin toinen koti. Timolle oli tärkeää kannustaa lapsia ja nuoria teatteriharrastuksen pariin. Timo johti J+J Teatteria 16 vuotta ja hoiti teatterin taloutta kuolemaansa asti. Eläkkeellä ollessaan hän innostui myös kirjoittamaan kirjoja. Viimeisenä omakustanteena ilmestyi muistelmateos ”Teatteria, koripalloa, politiikkaa ja psykiatriaa” 2022.

Saattoväki hyvästeli Timon hänen elämänsä biisillä: ”Kammiostaan korkeasta katselee hän mailman piirii, taisteloa allans' monta; havu-oksan rauhan-viiri päällänsä liepoittaa.” (Timon laulu/Laulu oravasta, san. A. Kivi, säv. K. Chydenius)

Kirjoittajat

Pekka Kulju

Erja Salminen

Mika Scheinin

Jussi Vahtera

Kirjoittajat ovat Timon koulu-, kurssi- ja työtovereita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030