Jäsen

Toimintaohjeita hoitajalakon varalle

Hoitajalakko asetti lääkärit vaikeaan välikäteen.

Lauri Korkeaoja
Adobe/AOP

Hoitajalakko on asettanut lääkärit vaikeaan välikäteen. Kysyimme pääluottamusmiehiltä, miten toimia tilanteessa, jossa hoitajatyövoiman vajaus aiheuttaa odottamattomia ongelmia. Katso Lääkäriliiton ohjeet näihin tilanteisiin jutun lopusta.

"Jäitä hattuun", muistuttaa Risto Avela , Husin pääluottamusmies. "Ei provosoiduta vaikka provosoitaisiin. Lääkäreiden tulee hoitaa lääkärin työt eikä meitä tule määrätä hoitajien tehtäviin. Akuutit tilanteet tulee toki hoitaa kaikissa tilanteissa. Pääasia on kuitenkin, että hommat hoidetaan niin, ettei potilaalle synny kohtuutonta haittaa. Mikäli vaaratilanteita on syntymässä, tee asiasta välittömästi ilmoitus."

"Lue Lääkäriliiton ohjeet ja muista pyytää sähköpostitse kirjallisena sellainen työmääräys, joka ei tavallisesti kuulu työtehtäviisi. Kinaamaan ei esimiesten kanssa kannata ruveta, hoidetaan hommat ja selvitellään auki jääneet asiat jälkikäteen", muistuttaa Oysin pääluottamusmies Jaana Pikkupeura .

"Olemme inhottavassa välikädessä, mutta sille emme voi tällä hetkellä mitään. Olin viime yön päivystämässä, ja yhteistyö hoitajien kanssa sujui hyvin, yksittäiset hoitajat eivät ole tilanteeseen syyllisiä. Tärkeää on pitää ilmapiiri hyvänä ja kunnioittaa muiden ammattilaisten työtä. Lakko loppuu jossain vaiheessa, eikä hyvää yhteistyön kulttuuria tule tämän takia rikkoa", sanoo Tyksin pääluottamusmies Hannele Heine .

Toimintaohjeita hoitajien lakon ajalle:

­– Potilaan henkeä ja terveyttä uhkaavat tilanteet on hoidettava kaikissa olosuhteissa.

– Viranhaltija on velvollinen tekemään suojelutyötä, jonka sisällön ja tekemisen tavan määrittelee työnantaja. Suojelutyöstä tulee pyytää kirjallinen määräys. Työsuhteisilla lääkäreillä ei ole suojelutyövelvoitetta.

Lue myös

– Jos sinut määrätään tekemään suojelutyönä tehtävää, jota et osaa, niin ilmoita siitä välittömästi esimiehellesi, myös kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla, ja ole yhteydessä työpaikkasi luottamusmieheen. 

– Mikäli katsot, että potilasturvallisuus vaarantuu, ilmoita siitä välittömästi työnantajalle. Oikeusturvasyistä ilmoitukset on suositeltavaa tehdä kirjallisesti.

– Potilasasiakirjamerkinnät perusteluineen on tehtävä työtaisteluiden aikana erityisen huolellisesti varsinkin, mikäli ennakkoon suunniteltua hoitoa joudutaan lakon vuoksi muuttamaan.

Lääkäriliiton ohjeet: laakariliitto.fi/hoitlakko

Kirjoittaja

Lauri Korkeaoja

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030