Jäsen

Torjuntavoittojen mies

Yli 20 vuotta Husin pääluottamusmiehenä toiminut Risto Avela jättää nyt kehät.

Sari Kosonen
Kimmo Brandt
Husin pitkäaikainen pääluottamusmies Risto Avela jää eläkkeelle heinäkuussa. 

Risto Avela olisi voinut jäädä eläkkeelle jo viime syksynä, mutta hän päätti jatkaa vielä hetken. Yhtenä syynä oli se, että hän halusi vielä kerran jokakeväiselle luottamusmiesristeilylle.

Tapaamme m/s Gabriellalla ennen risteilyn alkua.

– Risteilyllä ja muillakin luottamusmiespäivillä on monta hyvää puolta. Ensinnäkin niissä saa rautaisannoksen ajankohtaista tietoa. Toiseksi ne tarjoavat hyvän mahdollisuuden verkostoitua. Kun tulee tutuksi, on helpompi asioida jatkossa. Päivillä syntyy myös aitoja ystävyyksiä, Avela sanoo.

Jatkuvaa puurtamista

Avela toimi Husin pääluottamusmiehenä vuodesta 2003 lähtien tämän vuoden maaliskuuhun saakka. Kevään hän toimi varapääluottamusmiehenä, ja pääluottamusmiehenä on nyt Kirsi Laasila .

Luottamusmieskasteensa Avela sai Marian sairaalassa 1990-luvun loppupuolella.

– Siellä oli tapana, että luottamusmiehenä on joku kirurgi, ja varaluottamusmiehenä anestesiologi. Päädyin luottamusmieshommiin, kun otin aktiivisesti kantaa palkka-asioihin, Avela kertoo.

Avela ei koskaan luopunut kliinisestä työstä, vaan työskenteli anestesialääkärinä lähes puolet työajasta pääluottamusmiehen toimen ohella.

– Kliininen työ on hyvää vastapainoa pään seinään hakkaamiselle, hän sanoo hirtehisesti.

Pääluottamusmiehen tehtäviin kuuluvat muun muassa neuvottelut työehdoista, kuten palkoista ja päivystyskorvauksista. Avela oli mukana myös useissa yt-neuvotteluissa.

– Pääluottamusmiehen homma on jatkuvaa puurtamista. Torjuntavoittoja on tullut paljon. Monesti on kuitenkin pakko sietää, etteivät asiat etene niin kuin haluaisi, hän toteaa.

– Neuvotteluvälit työnantajan edustajiin olivat asialliset. Mutta kun työnantajalla on aina päätösvalta, työntekijäjärjestöjen osaksi jää usein vikistä.

Husissa on ollut monta toimitusjohtajaa 20 vuoden aikana. Heistä Avelalla on enimmäkseen hyvää sanottavaa.

– Esimerkiksi Aki Lindén ja Juha Tuominen olivat helposti lähestyttäviä, ja heille saattoi soittaa milloin vain. Kari Nenosen johtamistapa aiheutti laajaa vastustusta, ja hän joutui lopulta lähtemään. Siitä huolimatta minulla oli hänenkin kanssaan henkilötasolla hyvät välit, Avela kertoo.

Parasta ovat kiitokset

Pääluottamusmies auttaa työpaikalla kaikkia jäseniä. Hän myös tukee muita luottamusmiehiä.

– Parasta on, kun ihmiset tulevat kiittämään, ja sanovat, että olet hoitanut homman hyvin, Avela sanoo.

Luottamusmiesten täytyy tietää, mitä sopimuksissa sanotaan, ja mitä laki määrää. Lisäksi on tunnettava työpaikan säännöt ja käytännöt.

– Vastasin kysymyksiin. Jos en osannut, otin yhteyttä liiton juristeihin. Heiltä sain aina apua, mistä suurkiitokset.

Monet yksittäisten ihmisten kanssa käydyt keskustelut ovat jääneet Avelan mieleen. Vaikeimpia tilanteita olivat ne, joissa kollegaa epäiltiin kiusaamisesta tai muusta epäasiallisesta.

Aina ei päästä hyvään lopputulokseen. Moni kollega on saanut varoituksen, ja vuosien varrella muutama on käyttäytymisensä takia irtisanottukin.

Avelan mieleen muistuu myös positiivinen tapaus.

– Eräästä kollegasta valitettiin, että hän puhuu aina tökerösti. Työnantaja oli antamassa hänelle varoitusta, mikä olisi painanut tätä kollegaa kovasti. Pyynnöstäni hän selvisi puhuttelulla, ja paransi tämän jälkeen käytöstään selvästi.

Vielä jäi kehitettävää

Joitain asioita on jäänyt kaivertamaan Avelan mieltä. Korvauksissa olisi korjattavaa.

– Esimerkiksi useat ortopediset niin sanotut vihreän linjan leikkaukset pitää tehdä päivystyksenä, eikä kuten aiemmin kliinisenä lisätyönä, josta saisi paremmat korvaukset. Tätä on ajettu pitkään, mutta asia ei ole edennyt, Avela harmittelee.

Hän toivoisi muutosta myös luottamusmiesten palkkoihin.

– Olen ehdottanut, että luottamusmiehille maksettaisiin 10 prosentin ja pääluottamusmiehelle 20 prosentin tehtävälisä. Tämä lisäisi motivaatiota ryhtyä luottamusmieheksi.

Ja sitten metsään

Avela lomailee kesäkuun, ja sitten alkavat eläkepäivät. Suunnitelmat ovat selvät.

– Ulkoilutan koiraa ja kameraa, hän kertoo.

Luonnossa kulkeminen rauhoittaa. Kirkkonummella lähimetsässä on paljon kuvattavaa, ja lisää löytyy luonnonsuojelualueilta: sudenkorentoja ja lintuja, kopista käsin susia, ahmoja ja karhujakin.

Lue lisää: Toimiva luottamusmiesjärjestelmä on kaikkien etu

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030