In memoriam

Tuula Äärimaa 2.3.1941–1.8.2021

Leena HaatajaHannele KoillinenHarri ArikkaMaila PenttinenVille Äärimaa.
Lääkärilehti

Suru-uutinen lastentautien ja lastenneurologian erikoislääkäri, dosentti Tuula Äärimaan poismenosta saavutti meidät elokuussa 2021.

Tuula syntyi ja vietti lapsuutensa Vaasassa, missä myös kirjoitti ylioppilaaksi 1961. Valmistuttuaan lääkäriksi 1967 Turusta hän työskenteli aluksi kunnanlääkärinä Posiolla, mutta palasi Vaasaan työskentelemään 1970–72 keskussairaalan lastentautien osastolla toimien samalla koululääkärinä. Lastentauteihin Tuula erikoistui Tyksissä 1972–75, jonka jälkeen hän aloitti vuoteen 2000 asti jatkuneen lastenlääkärin yksityisvastaanoton. Toimittuaan ensin vuosina 1976-79 lääkärinä infektiotautien yksikössä aloitti Tuula erikoistumisen lastenneurologiaan. Lastenneurologina hän työskenteli Tyksin lastentautien klinikalla vuoteen 2004, jolloin jäi eläkkeelle lastenneurologian ylilääkärin tehtävästä. Opintovuodet Lontoossa ja Oxfordissa katkaisivat Tyksin työvuodet. Tieteellinen tutkimus painottui vastasyntyneiden hengityksen ja verenkierron säätelyyn sekä lastenneurologiaan. Dosentin pätevyyden Tuula sai 1997. Tuula ehti toimia myös SLNY:n sihteerinä (1990-93), Tyksin lastenklinikan luottamushenkilönä (1995-2001) ja TEO:n asiantuntijalääkärinä.

Lue myös

Tuula oli taitava kliinikko, jolla oli erinomainen kyky hahmottaa nopeasti ’ydinasiat’. Tästä yhtenä tunnustuksena oli Tyksissä ”vuoden diagnostinen silmä” –palkinto vuonna 2000. Hänen valtavasta tietomäärästä ja älykkäästä sekä kriittisestä pohdinnasta hyötyi koko työyhteisö. Hän ei turhaan kuvia kumarrellut ja antoi hienon esimerkin siitä, että pitää avata suunsa sekä osata seistä sanojensa takana, jos on perusteltua asiaa. Tuula muistetaan myös terävästä, älykkäästä huumorista ja laajasta yleissivistyksestä. Hän oli kielitaitoinen ja suorittikin ranskan kielen ylioppilaskokeen hieman ennen eläkkeelle jäämistään. Tuula oli meille oppilaille hyvä opettaja ja vertaansa vailla oleva ammatillinen esikuva.

Tuulalla on kolme lasta, ja viisi lastenlasta, joiden tapaaminen ja kuulumiset olivat viimeisten vuosien keskiössä. Tuulalle tärkeä asia oli myös vapaa-ajan viettäminen Iniön mökillä. Muuten Tuulan vapaa-aika kului kotoisissa harrasteissa tai Iniön mökillä, dekkareita lukiessa, ristikoita ratkaistessa, puutarhaa hoitaessa ja ruokaa laittaessa.

Kirjoittajat

Leena Haataja

Hannele Koillinen

Harri Arikka

Maila Penttinen

Ville Äärimaa.

Kirjoittajat ovat oppilaita, kollega ja ystävä sekä poika.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030