In memoriam

Veli Sillanpää 2.1.1943-31.3.2023

Harri KurunmäkiJukka SillanpääMikko SillanpääMinna Moilanen

Kunnanlääkäri Veli Jaakko Sillanpää nukkui pois 80-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana läheisten läsnä ollessa kotonaan Kurikassa.

Veli syntyi Kurikan Panttilassa kauppiasperheen viiden pojan katraan esikoiseksi. Perheen muuttaessa kirkonkylään urheiluharrastukset siivittivät kouluaikaa. Pesäpallo, koripallo ja muut pallopelit olivat tärkeitä ja menestystäkin näissä tuli Kurikan joukkueille. Hän pääsi myös maalaispoikana seuraamaan isänsä kanssa Helsingin olympialaisia 1952.

Ylioppilaaksi Veli kirjoitti Kurikan lukiosta 1961. Lääketieteelliseen tiedekuntaan hän pääsi karsintakurssin avittamana ja lääketieteen lisensiaatiksi hän valmistui 1968. Yleislääketieteen erikoislääkäritutkinnon Veli suoritti 1974 ja sisätautien erikoislääkäriksi hän valmistui 1981. Elämäntyönsä Veli teki 1975 alkaen Kurikan terveyskeskuksessa, jonka ylilääkärinä hän toimi 1984–2006 eläkkeelle jäämiseen asti.

Kansanterveystyö ja sydänsairauksien ehkäisy oli erityisen mielenkiinnon kohteena potilastyössä sekä vapaa-ajalla. Verenpaineyhdistyksen kokoukset, Lääkäripäivät sekä kurssitapaamiset olivat tärkeitä kohtaamispaikkoja myös eläkeiässä.

Hänen työuran aikana lääkärin työnkuva muuttui kunnanlääkäristä terveyskeskuslääkäriksi. Haasteita toivat työelämän muutokset, kuten digitalisaatio ja päivystysten keskittämiset.

Lue myös

Uudet tekniikat lääketieteessä herättivät mielenkiintoa ja hän käynnisti suoliston skopiatoiminnan sekä ultraäänitutkimukset terveyskeskuksessa. Veli oli hyvin ahkera, vastuuntuntoinen ja sitoutunut työhönsä. Potilaan paras oli aina ensisijaista. Hallinnollisen työn lisäksi hän teki huomattavan suuren määrän potilastyötä. Kollegana ja esimiehenä hän oli luotettava, ystävällinen ja aina valmiina auttamaan. Päätoimen ohella hän piti yksityisvastaaottoa, mikä jatkui aina viime vuoteen saakka.

Kesäiset päivät Veli vietti vaimonsa Hannan kanssa mökillä Kemiön saaristossa Kasnäsin kallioilla, mustikoita poimien sekä mökkihommia tehden vuodesta 60-luvun lopulta syksyyn 2022 asti.

Veli oli viisas, ymmärtäväinen ja läheisten hyvinvoinnista huolehtiva. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo Hanna, lapset ja veljet perheineen sekä laaja ystävien joukko.

Kirjoittajat

Harri Kurunmäki

Jukka Sillanpää

Mikko Sillanpää

Minna Moilanen Kirjoittajat ovat työkaveri ja Velin lapsia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030