In memoriam

Yrjö Alanen 30.1.1927–26.12.2022

Anna AlanenJukka AaltonenIlpo Lahti

{{embed-asset-69673}}

Psykiatrian emeritusprofessori Yrjö O. Alanen kuoli 26.12.2022. Hän oli syntynyt Kurikassa vuonna 1927. Hän valmistui Helsingin yliopistossa lääkäriksi 1952 ja hermo- ja mielitautien erikoislääkäriksi 1957 väitellen seuraavana vuonna. Hän valmistui psykoanalyytikoksi 1969. Turun yliopiston psykiatrian professori hän oli 1968–90.

Alasen opetus-, hoito- ja tutkimustoiminta keskittyi koko hänen uransa ajan vaikeimpien psyykkisten häiriöitten, erityisesti skitsofrenian, vuorovaikutus- ja perhekeskeiseen tutkimukseen ja hoidon tarpeenmukaiseen toteuttamiseen. Hoito oli aina suunniteltava ja toteutettava potilaan ja hänen lähiympäristönsä erilaisten, muuttuvien psykologisten ja sosiaalisten tarpeitten mukaisesti. Taustalla oli syvä eettinen näkemys vaikeimminkin sairaiden ihmisyydestä. Hän johti 1980-luvulla valtakunnallista skitsofreniaprojektia, jonka hän liitti uransa parhaimpiin ja eniten iloa tuottaneisiin kokemuksiin.

Suomen Psykiatriyhdistyksen pj hän oli 1964–67. Hän oli perustamassa kansainvälistä psykoosien hoidon ja tutkimuksen yhteisöä (ISPS) ja oli sen pitkäaikainen hallituksen jäsen.Hän oli yhtenä YTHSn mielenterveystyön alkuunpanijoista.

Hän käynnisti 1970-luvulla perheterapian moniammatillisen koulutuksen ja perheterapiasta tuli tärkeä osa psykososiaalisia hoitoja.

Lue myös

Alasen perusnäkemyksenä oli laaja-alainen humanismi, joka sävytti hänen hoito- ja tutkimustoimintaansa. Aktiivinen kiinnostus taiteisiin ilmeni mm. teoksena Dostojevskin hyvästä ja pahasta sekä esseinä Aallosta, Shakespearesta ja Simenonista. Valokuvausharrastuksesta kertoivat moniin albumeihin talletetut kuvia lapsista, merkki- ja juhlapäivistä, matkoista ja vapaa-ajasta mm. Nauvon huvilalla.

Toiminnastaan humaanin psykiatrisen näkemyksen ja tutkimuksen edistämiseksi hän sai 1997 Maailman Psykiatriyhdistyksen Pinel-palkinnon. Hän oli myös aktiivinen Lääkärit ydinsotaa vastaan-liikkeessä.

Puoliso Hanni kuoli elokuussa 2022; onnellinen avioliitto kesti yli 70 vuotta.

Yrjö Alasta jäi kaipaamaan lapset Anna, Heikki, Esko ja Antti perheineen sekä laaja ystäväpiiri Suomessa ja ulkomailla.

Kirjoittajat

Anna Alanen

Jukka Aaltonen

Ilpo Lahti

Kirjoittajat ovat Yrjö Alasen tytär ja työtovereita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030