Akavan puheenjohtaja Risto Piekka: Huono palkkapolitiikka rapauttaa julkiset palvelut
- Julkisen sektorin tule kyetä kehittämään henkilöstöpolitiikkaansa kilpailukykyisemmäksi verrattuna yksityisiin työnantajiin. Tämä on keskeinen poliittinen haaste, toteaa Akavan puheenjohtaja Risto Piekka.
Piekan mukaan julkisen sektorin korkeakoulutettujen palkkojen jälkeenjääneisyys vaikeuttaa pätevän henkilöstön saatavuutta ja heikentää siten palveluiden laatua.
- Osaavia työntekijöitä on vaikea saada virkoihin, jos julkiset työnantajat eivät ole valmiita maksamaan tehtävien vaativuutta ja niihin edellytettävän koulutuksen mukaista palkkaa.
Hän toteaa, että poliitikot ovat päätöksillään luoneet Suomeen kattavan ja laadukkaan julkisten palveluiden kuten opetustoimen, terveydenhuollon, päivähoidon ja sosiaalitoimen palveluverkoston, jota kansalaiset arvostavat.
-Poliitikkojen on myös osaltaan otettava vastuu siitä, että kuntien vaativissa tehtävissä on koulutettu ja osaava henkilöstö. Sama pätee luonnollisesti valtion ja kirkon sektoreilla
Akavan tutkimuksen mukaan yksityiset työmarkkinat houkuttelevat akavalaisia nuoria, sillä parempi palkkaus, työsuhteiden pysyvyys ja usein myös osaamista ja tuloksen tekemistä palkitseva henkilöstöpolitiikka kiinnostavat.
- Tilannetta ei myöskään helpota se, ettei valtio edes sitoudu budjetoimaan sopimusten mukaisia palkankorotuksia, muistuttaa Piekka.
Tällä vuosikymmenellä suuri joukko - arviolta 170 000 palkansaajaa - kuntien ja valtion palveluksesta jää eläkkeelle.
- Osaavien työntekijöiden löytäminen on tuolloin todellinen ongelma. Kehitys ei voi olla heijastumatta palveluiden laatuun.
Hänen mukaansa kuntien ja valtion on työnantajina luotava konkreettinen henkilöstöpoliittinen toimenpideohjelma, jolla täydennetään työmarkkinasopimuksia.
- Yksityisellä sektorilla palkitaan hyvin tehdystä työstä, sama pitää olla mahdollisista myös julkisella puolella. Tarvitaan palkkausjärjestelyjä, joilla voidaan palkita osaavaa ja vastuuta kantavaa korkeasti koulutettua henkilöstöä. Jos poliittinen päätöksentekijä ei kanna henkilöstöpoliittista vastuutaan, meillä on edessä julkisten palveluiden rapautuminen, sanoo Piekka.