Alueelliset valiokunnat ovat lunastaneet paikkansa
Lääkäriliiton alueelliset valiokunnat ovat olleet toiminnassa maaliskuusta lähtien. Lääkäriliiton hallituksen varapuheenjohtaja Olli Lappalaisen mukaan kokemukset ovat olleet positiivisia.
Alueelliset valiokunnat perustettiin, kun Lääkäriliiton uuden strategian mukaisesti haluttiin lähemmäksi jäsentä ja pois liiallisesta Helsinki-keskeisyydestä. Alueelliset valiokunnat toimivat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Kullakin paikkakunnalla kokoontuu kolme eri valiokuntaa: edunvalvonta- ja professiovaliokunta sekä terveyspoliittinen valiokunta.
Valiokuntien tehtävänä on osallistua liiton kannanottojen valmisteluun, tuoda jäsenten näkemyksiä esiin ja ottaa kantaa paikallisiin asioihin. Niiden käytännön työn koordinoi kullakin alueella työskentelevä Lääkäriliiton piiriylilääkäri.
Olli Lappalainen on liiton luottamushenkilöorganisaation toimivuudesta vastaavan luottamushenkilötyöryhmän puheenjohtajana vastuussa liiton alueellistamisesta.
Lappalaisen mukaan valiokunnat ovat toimineet vähintään odotusten mukaisesti - ja itse asiassa jopa odotuksia paremmin.
- Alueellistamisella pyrittiin mataloittamaan jäsenten osallistumiskynnystä liiton toimintaan. Alueellinen vaikuttaminen koetaan tärkeäksi, koska alueet ovat erilaisia ja niillä on erilaisia ongelmia, joihin voidaan pureutua alueellisella toiminnalla, Lappalainen toteaa.
- Olen positiivisesti yllättänyt, miten hyviä keskusteluja valiokunnissa käydään. Mukaan on saatu jäseniä, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet aktiivisesti liiton toimintaan. Se on tuonut mukanaan uusia ideoita, näkökulmia ja toimintatapoja, Lappalainen jatkaa.
Toiveena alueellinen näkyvyys
Kun valiokuntia perustettiin, huolena oli, sujuuko tiedonkulku liiton toimistosta valiokuntiin ja valiokunnista toimistoon ongelmitta. Lappalaisen mukaan ongelmia ei ole ilmennyt.
Lappalainen on tyytyväinen myös siihen, että valiokuntien jäsenet muodostavat hyvin heterogeenisen joukon.
- Esimerkiksi yksityinen sektori ja valtiosektori sekä jotkin paikkakunnat ja erikoisalat ovat nyt aikaisempaa paremmin edustettuina. Tähän pyrittiinkin valiokuntia muodostettaessa.
Valiokunnat kokoontuvat tällä hetkellä keskimäärin kerran kahdessa kuukaudessa.
- Etäkokousjärjestelmä on nyt aktiivisesti käytössä. Liiton toimiston väki on osallistunut kokouksiin Helsingistä käsin, Lappalainen kertoo.
Syksyn aikana etäkokousjärjestelmää laajennetaan siten, että valiokuntien jäsenet pystyvät osallistumaan kokouksiin omilta tietokoneiltaan käsin.
Seuraava askel valiokuntien toiminnassa on alueellinen näkyvyys.
- Toiveena on, että valiokunnat pystyisivät vaikuttamaan jo edeltä käsin alueella tehtäviin päätöksiin. Myös julkisuudessa näkyminen tietyissä asioissa olisi hyvä.
Paikallisosastojen rooli saattaa muuttua
Alueellisten valiokuntien perustaminen on johtanut pohdintaan paikallisosastojen roolista tulevaisuudessa.
- Perinteisesti paikallisosaston tehtävä on ollut järjestö- ja lakkovalmiuden ylläpito. Sen merkitys on kuitenkin vähentynyt viime vuosina. Ehkä paikallisosastot voivat jatkossa keskittyä enemmän sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kollegiaalisuuteen ja professioon liittyvät asiat voisivat myös olla paikallisosastoissa käsiteltäviä asioita.
Lappalainen painottaa, ettei luottamushenkilötyöryhmällä ole vielä näkemystä asiassa, ja siihen palataan vasta ensi vuoden puolella.
- Näköpiirissä ei ole, että liitto lakkauttaisi paikallisosastot. Mutta tehtävien jakoa pitää miettiä ja sitä, millä paikkakunnilla paikallisosastot jatkossa toimivat, Lappalainen toteaa.
Syksyn 2011 jäsentilaisuudet
Lääkäriliiton alueelliset valiokunnat ja piiriylilääkärit järjestävät kaikille jäsenille avoimet jäsentilaisuudet loka-marraskuussa. Näin liiton jäsenillä on mahdollisuus tutustua oman alueensa piiriylilääkäriin ja valiokuntalaisiin. Tarkemmat tiedot tilaisuuksista ja niihin ilmoittautumisesta ovat Lääkärilehden Koulutus ja kokoukset -sivuilla lähempänä kunkin tilaisuuden ajankohtaa. Seuraa Lääkärilehden ilmoittelua!
TamperePaikka: Cumulus Pinja, Olympia-sali (Satakunnankatu 10).Ajankohta: Keskiviikko 26.10. klo 18.00.Teema: Päivystyksen tulevaisuus.Puhujat:
Eija Vaula, ensihoidon ja päivystyksen toimialuejohtaja, Satakunnan sairaanhoitopiiri: Päivystyslääketieteen erikoisala - missä mennään?
Hannu Päivä, toimialuejohtaja, ylilääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Päivystyksen järjestäminen Suomessa - nyt ja tulevaisuudessa.
Heikki Pärnänen, politiikkatoimialan johtaja, Lääkäriliitto: Miten Lääkäriliitto näkee päivystyksen tulevaisuuden?
Keskustelua ja buffet.
TurkuPaikka: Ravintola Suomalainen Pohja (Aurakatu 24 A).Ajankohta: Maanantai 31.10. klo 18.30.Teema: Kansallinen terveyspolitiikka.Puhuja:
Markus Henriksson, ylilääkäri, Valvira: Ammatinharjoittajien valvonta ja M1-lähetteiden kirjoittamisen oikeudet.
Keskustelua ja buffet.
HelsinkiPaikka: Lääkäritalo (Mäkelänkatu 2).Ajankohta: Torstai 10.11. klo 19.00.Teemat: Kollegiaalisuus, arkkiatrius.Puhujat:
Risto Pelkonen, arkkiatri.Timo Kaukonen, Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja.
Keskustelua ja buffet.
OuluPaikka: Scandic Oulu (Saaristonkatu 4)Ajankohta: Torstai 24.11. klo 18.30Teemat: Kollegiaalisuus, lääkärin koulutus. Puhuja:
Tuula Rajaniemi, Lääkäriliiton hallituksen jäsen: Lääkärin professio.
Keskustelua, stand-up -esitys ja buffet.
KuopioPaikka: Hotelli Puijonsarvi (Minna Canthin katu 16).Ajankohta: Perjantai 25.11. klo 18.00.Teema: Lääkäriliiton uusi strategia.Puhuja:
Timo Kaukonen, Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja.
Keskustelua, stand-up -esitys ja buffet.