Aluepäälliköt - keitä he ovat ja mitä he tekevät
Lääkäriliittoon perustettiin 1980-luvun alussa aluepäällikköorganisaatio, joka muodostettiin yliopistosairaalapiirijakoa noudattavaksi. Kullekin viidelle alueelle nimettiin aluepäällikkö, jonka tehtävänä oli koordinoida vuoden 1984 työtaistelu. Aluepäällikköorganisaation tarpeellisuus todettiin pysyväksi mainitun työtaistelun jälkeen. HYKS:n alueen suuren lääkärimäärän vuoksi sinne nimettiin 1980-luvun lopussa toinen aluepäällikkö. TAYS-piirin suuren maantieteellisen koon vuoksi siitä ja HYKS-piiristä erotettiin Lahden alue 1990-luvun alussa ja valittiin seitsemäs aluepäällikkö.
Aluepäälliköt ovat Lääkäriliiton järjestövaliokunnan jäseniä. Heidän valinnasta, toimikausista, tehtävistä tai ajankäytöstä ei ole kuitenkaan ollut yhtenäisiä ohjeita. Lääkäriliiton hallitus hyväksyi tammikuussa tällaiset ohjeet.
Sairaanhoitopiirit ja terveyskeskusten hoitoketjut kulkevat yliopistosairaaloiden aluejaon mukaan. Myös lääkäreiden kontaktiverkostot rakentuvat tiheimmin samojen aluejakojen sisällä. Näiden perusteiden vuoksi aluepäällikköjen kattama aluejako päätettiin palauttaa yliopistosairaaloiden vastuualueiksi. HYKS:n alueella on kaksi, TAYS:n alueella kulloisenkin tarpeen mukaan yksi tai kaksi ja muilla alueilla yksi aluepäällikkö.
Koska aluepäälliköt ovat kenttänsä luottamushenkilöitä, on luonnollista, että heidän valinnassaan tullaan kuulemaan kentän mielipidettä. Aluepäälliköiden tärkeät sidosryhmät ovat sairaala- ja terveyskeskuspaikkakuntien paikallisosastot sekä lääkäriluottamusmiehet. Aluepäälliköiden valinta tullaan jatkossa järjestämään synkroniassa luottamusmiesvaalien kanssa. Luottamusmiesvaalien jälkeisen syksyn alueellisille luottamusmiespäiville tullaan kutsumaan alueen paikallisosastojen puheenjohtajat. Tämä foorumi tekee esityksen Lääkäriliiton hallitukselle, joka nimeää aluepäälliköt kahden vuoden kausiksi. Aluepäällikkö voi olla, mutta hänen ei tarvitse olla luottamusmies.
Lääkäriliiton hallitus vahvisti nykyiset aluepäälliköt toimikaudelle 1999-2000: HYKS/HUS-piiriin Juha Rytsölä ja Antti Tamminen, KYS-piiriin Hannu Kokki, OYS-piiriin Riitta Keskitalo, TAYS-piiriin Veikko Heinänen ja Timo Rinne sekä TYKS-piiriin Kaisa Nissinen-Paatsamala. Heinänen, Kokki, Rinne ja Tamminen työskentelevät sairaaloissa ja Keskitalo, Nissinen-Paatsamala sekä Rytsölä terveyskeskuksissa.
Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on yhteensä 56 Lääkäriliiton paikallisosastoa. Aluepäälliköt voivat osallistua paikallisosastojen kokouksiin. Tällöin he toimivat liiton edustajina kokouksissa ja vahvistavat näin liiton organisaatiota paikallistasolla. Paikallisosastot järjestävät kokouksiaan ainakin kahdesti vuodessa jo osastojen sääntöjenkin perusteella. Joissakin sairaaloissa paikallisosastojen kokouksia on kuukausittain.
Aluepäällikön keskeinen tehtävä on vastata alueensa työtaistelusuunnitelmasta sekä toimia mahdollisen työtaistelun aikana aluelakkopäällikkönä. Tätä tehtävää ei voi suorittaa tehokkaasti, ellei tunne kenttänsä lääkäreitä ja toimintaa.
Aluepäälliköt järjestävät vastaisuudessa alueelliset luottamusmiespäivät yhdessä liiton toimiston kanssa. He pyrkivät lisäksi olemaan alueensa luottamusmiesten tukena ja yhdyshenkilöinä. Alueensa luottamushenkilöinä he ovat Lääkäriliiton järjestövaliokunnan jäseniä.
Aluepäälliköille tullaan varaamaan mahdollisuus perehtyä liiton ja oman alueensa toimintaan vuosittain noin viikon ajan. Tämä tulee lisäämään aluepäälliköiden mahdollisuutta tutustua kenttäänsä ja samalla vahvistaa liiton organisaatiota. Aluepäälliköille järjestetään vastaisuudessa nimenomaan heille kohdennettuja koulutustilaisuuksia tarpeen mukaan. Lisäksi he voivat osallistua muuhun tehtäviensä edellyttämään koulutukseen, jonka liitto kustantaa.
Edellä kuvattujen ohjeiden mukaan toimimalla aluepäällikköorganisaatio selkeytyy ja vahvistuu. Lisäksi aluepäälliköille tulee suora yhteys kenttäänsä ja lääkärikunta tulee tuntemaan heidät aiempaa selvästi paremmin. Luonnollisesti jokainen Lääkäriliiton jäsen voi edelleen asioida kaikissa liiton toimintaan liittyvissä kysymyksissä myös suoraan liiton toimistossa työskentelevien kanssa.