Lehti 13: Liitto toi­mii 13/2019 vsk 74 s. 829

Älykäs potilas on täällä

Potilaalla voi olla tietoa sairaudestaan enemmän kuin lääkärillä. Äly 2019 -seminaari käynnisti Lääkehoidon viikon.

Pauliina Pohjala
Kuvituskuva 1

Syöpätutkija Sandra Jernström puhui yksilöllisestä syöpähoidosta.

– Potilas haastaa lääkärin. Ongelmia tulee, jos lääkäri ei sopeudu uuteen vuorovaikutustilanteeseen, vaan kuvittelee, ettei mikään ole muuttunut, sanoo nuorta digisukupolvea hoitava YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Tulevaisuuden potilas on jo täällä. Hän mittaa ja diagnosoi itse, on koko ajan online, vertailee ja tekee päätöksiä tässä ja nyt.

Vertaisiin luotetaan

Metsäniemen mukaan vertaiset muodostavat heimon, jota kuunnellaan myös terveyteen liittyvissä asioissa. Facebook-ryhmiä on muodostunut jo hyvin spesifien sairauksien ja tilanteiden ympärille.

– Lääkäriltä haetaan yhä useamman "second opinion", kun ensimmäinen näkemys on jo omassa päässä muodostettu.

Potilaat mittaavat ja keräävät itsestään tietoa. Vielä ei olla niin pitkällä, että tämä tieto olisi yhdistettävissä lääkäreiden käyttämiin tietojärjestelmiin.

– Nämä tiedot voisivat palvella hoitoa nykyistä huomattavasti paremmin.

Työpäivät uusiksi

Nuoretkin kaipaavat myös kasvokkaista kohtaamista. Chattivastaanoton suosio lisääntyy helposti hoidettavien tilanteiden kohdalla, mikä puolestaan säästää aikaa tärkeille kasvokkain tapahtuville kohtaamisille.

Lue myös

Terveydenhuollon ammattilaisten työpäivät vaativat Metsäniemen mukaan uudelleenorganisointia.

Chattiviestien läpikäyminen ja niihin vastaaminen eivät voi tulla kaiken muun päälle, vaan työ pitää organisoida toisin. Tämä vaatii muutosta johtamisessa.

– Meidän pitäisi miettiä, miten identifioimme palvelua tarvitsevat potilaat. Organisaatioon kertyvää tietoa pitäisi pystyä hyödyntämään paremmin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030