Edunvalvonta on olemassa jäsentä varten
Lääkäriliiton edunvalvontatoimialan tärkein tavoite on saada jäsenet tuntemaan, että heidän edunvalvonnastaan huolehditaan. Liiton toimistossa kuusi järjestöpuolen ihmistä paiskii joka päivä töitä, jotta lääkärit kokisivat saamansa jäsenpalvelut ja -edut tyydyttäviksi.
- Meidän on jatkuvasti reagoitava ympäröivään maailmaan. Sopimuksilla on luotava sellaiset puitteet, että lääkärit saavat työstään riittävän korvauksen ja pystyvät tekemään työtään kunnollisissa oloissa, korostaa Lääkäriliiton järjestöpäällikkö Erkki Laakso.
Järjestöpuoli vastaa palkka- ja työsuhdeasioiden ohella jäseneduista. Lääkäriliiton 420 euron vuotuisen jäsenmaksun vastikkeeksi lääkäri saa tarvitsemansa potilas- ja oikeusturvavakuutukset. Lisäksi liitto on neuvotellut alennuksia muun muassa henki-, tapaturma-, matka- ja kotivakuutuksista.
Suomen Lääkärilehden 160 euron arvoinen tilaus sisältyy jäsenmaksun hintaan. Jäsenet saavat käyttää liiton verkkopalveluja, ja heillä on mahdollisuus hankkia maksuton fimnet.fi-loppuinen sähköpostiosoite.
Etuja kehitetään herkeämättä, ja jäsenkunnan mielipiteitä ja ehdotuksia otetaan mieluusti vastaan.
Henkilökohtainen yhteys tärkeä
Vaikka Suomen reilusta 20 000 lääkäristä yli 90 prosenttia kuuluu Lääkäriliittoon, ei liiton auta Laakson mukaan jäädä laakereilleen lepäämään.
- Ellei liitto huolehdi jäsentensä edunvalvonnasta, sen ei pian tarvitse huolehtia paljon muustakaan. Toimisto ei voi huudella omasta tornistaan, vaan sen täytyy tarjota jäsenille henkilökohtaista apua ja kanssakäymistä.
Laakso ja hänen työporukkansa pitävät tiiviisti yhteyttä liiton aluepäälliköihin, paikallisosastoihin, alaosastoihin ja luottamusmiehiin. Viime aikoina yhteistyötä on tihennetty entisestään. Tavoite on, että liitosta on edustaja läsnä jokaisessa paikallisosaston kokouksessa.
Työnhakuunkin saa apua ja tukea
Laakson oikeana kätenä toimii käytännön työssä sihteeri Tarja Ranta. Ranta huolehtii 23 työvuoden kokemuksella yhteyksistä luottamusmiehiin ja paikallisosastoihin, hoitaa koulutuksen käytännön järjestelyt ja pitää rekisteriä luottamusmiehistä.
Kokenut konkari on niin ikään 25 vuotta liitossa työskennellyt järjestöpäällikkö Juha Kiehelä. Lääkärinä ympäri maailmaa reissanneen Kiehelän vastuulla ovat erilaiset kansainväliset tehtävät, ympäristöterveydenhuoltoon liittyvät asiat sekä kehitysyhteistyö.
Järjestösihteeri Mirkka Tilander vastaa alueellisesta luottamusmiestoiminnasta. Tilander suunnittelee ja järjestää alueelliset tilaisuudet yhdessä paikallisten aktiivien kanssa ja ideoi tarvittaessa tiukan koulutuksen kylkeen myös me-henkeä kohottavaa ohjelmaa.
Jäsenrekisterin pyörittäminen on liitossa jo kolme vuosikymmentä työskennelleen toimistovirkailijan Marja-Liisa Pönnin harteilla.
Työvoimasihteeri Raija Seppi pyörittää liitossa yhden naisen työvoimatoimistoa. Hän etsii jäsenille työpaikkoja ja neuvoo työnhaussa. Lisäksi Seppi auttaa ulkomaille suuntaavia ja tukee sieltä Suomeen tulevia työn etsinnässä.
Uudet työmuodot luovat haasteita
Erkki Laakson mukaan järjestöpuolen on oltava jatkuvasti varpaillaan, jotta lääkäreiden edunvalvonta pysyy monipuolistuvan työkentän tasalla. Haasteita luovat erityisesti uudet muodot tehdä lääkärin työtä. Entiset sopimukset työehdoista eivät niihin enää päde.
- Suomeen on jo perustettu yksityisiä sairaaloita, joihin lääkärit ovat työsuhteessa. Kunnat liikelaitostavat ja myöhemmin ehkä yhtiöittävät yksiköitään. Taivaanrannan takaa voi olla tulossa mitä vain.