Eija Kotkavirta on ympäristön ja terveyden asialla
Työterveyslääkäri Eija Kotkavirta kannustaa kollegoita mukaan kunnallispolitiikkaan: Kunnallispolitiikka on tärkeää, sillä kunnissa tehdään paljon ihmisten jokapäiväiseen elämään vaikuttavia ratkaisuja.
Työterveyshuollon erikoislääkäri Eija Kotkavirta, 54, on aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Hän oli koululaisaktivisti, ja nuorena poliittisesti vasemmalla. Perheenperustaminen muutti vakaumuksen.
- Ymmärsin, että nuoruuden unelmat eivät olleet kaikilta osin toteuttamiskelpoisia. Saatuani pari lasta, valmistuttuani ja tehtyäni töitä olin valmis politiikkaan, mutta uudelta pohjalta. Vihreä puolue kiinnosti paitsi ideologiansa, myös kulttuurinsa vuoksi: kyseessä oli nuori ryhmittymä vailla byrokratiaa.
Kotkavirta valittiin vuonna 1992 Jyväskylän kunnanvaltuustoon, jossa hän istui vajaat kaksi kautta. Muutto vuonna 1999 katkaisi poliittisen uran vain hetkeksi: Kotkavirta valittiin uuden kotikaupunkinsa Keravan valtuustoon seuraavan syksyn vaaleissa.
- Se oli erittäin mielenkiintoista, sillä pääsin heti sisälle asioihin ja opin tuntemaan ihmisiä.
Lisää lääkäreitä terveysasioista päättämään
Kotkavirran uusperheeseen kuuluu kolme lasta ja oikeusministeri
Tuija Braxin
erityisavustajana toimiva mies,Ari Heikkinen
. Valtakunnan politiikkaa puhutaan kotona päivittäin. Kunnallispolitiikasta Kotkavirta on kuitenkin saanut hetkeksi tarpeekseen, ja aikoo jättää ensi syksyn vaalit väliin.- Työskentelen lääkäriasemalla, jolta Keravan kaupunki ostaa henkilöstönsä työterveyshuollon. Asetelma on johtanut siihen, että työ ja vapaa-aika sekoittuvat liikaa keskenään. Päädyin siihen, että tarvitsen muutaman vuoden tauon.
Kotkavirta toivoo kuitenkin, että mahdollisimman moni kollega innostuisi mukaan.
- Kunnallispolitiikka on tärkeää, sillä kunnissa tehdään paljon ihmisten jokapäiväiseen elämään vaikuttavia ratkaisuja. Sosiaali- ja terveystoimen osuus esimerkiksi Keravan kaupungin menoista on puolet. Olisi hyvä, jos näistä asioista olisi päättämässä entistä useampi lääkäri.
- Ylipäänsä toivon, että ihmiset kiinnostuisivat enemmän paikallisesta päätöksenteosta. Suomen poliittinen järjestelmä ei ole ideaali, mutta kuitenkin paras mahdollinen, mitä on saatu aikaan. Jos se näivettyy, päätöksenteosta tulee entistäkin virkamiesvetoisempaa.
Nurmijärvi-idyllin voi unohtaa
Kotkavirta on työterveyslääkärinä pohtinut työn ja terveyden välistä yhteyttä.
- Haluan myös päättäjänä vaikuttaa siihen, että ympäristömme säilyy mahdollisimman terveenä ja terveyttä edistävänä. Myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus on minulle tärkeä arvo.
Kaavoitus on kuntatasolla yksi ilmastonmuutoksen jarruttamisen keskeisimmistä keinoista. Kerava on liittynyt kuntien ilmastokampanjaan, jonka yhtenä tavoitteena on tuoda ympäristönäkökulma entistä keskeisemmäksi osaksi maankäyttöä.
- Meillä on se etu, että kaupungin halkaisee junarata. Sen varteen tulee kaavoittaa tiivistä asumista, jotta autolla ajettuihin siirtymiin ei ole tarvetta. Jos haluamme säästää ympäristöä, Nurmijärvi-idyllin voi unohtaa.
Kotkavirralla ei ole ollut autoa yhdeksään vuoteen. Perhe kulkee lomamatkat junalla lentämisen sijaan. Sähkö on vihreää, ja talossa käytössä ilmalämpöpumppu. Alle kuuden kilometrin säännölliset koulu- ja työmatkat pyritään taittamaan pyörällä. Kotkavirta ei kuitenkaan halua esiintyä pyhimyksenä.
- Lennämme jonkin verran, ja teen aivan liikaa vaateostoksia hetken mielijohteesta.
Kotkavirta uskoo maltilliseen muutokseen: tottumukset muuttuvat vain, jos tavoitteet ovat realistisia.
- Lisäksi on kehitetty paljon ympäristöä säästävää tekniikkaa, joka on vajaakäytössä. Esimerkkinä voi mainita maalämmön, jota ei Suomessa juurikaan suosita.
Tulevista kunnallisvaaleista lisää Lääkärilehden nrossa 15/08, s. 1357 ja 1434.