Lehti 15-16: Liitto toi­mii 15-16/2004 vsk 59 s. 1708

Eläkkeellä olevat lääkärit tapasivat liitossa Potilaan hoitotahtoa ei voi ohittaa

Suomen laki ei kiellä avustamasta itsemurhassa, mutta kuoleman aktiivinen aiheuttaminen esimerkiksi lääkkeellä luokitellaan henkirikokseksi. Potilaalla on kuitenkin oikeus halutessaan kieltäytyä tarvitsemastaan hoidosta. Vakaa hoitotahto on ilmaus, joka sitoo hoitopäätöksiä tekeviä terveydenhuollon ammattihenkilöitä ehdoitta.

Katja Patronen

Potilaalla on paitsi oikeus hyvään hoitoon, myös oikeus kieltäytyä hoidosta milloin tahansa - vaikkapa jo sairaalan vuoteella maatessaan. Hoitotahto sitoo lääkäriä silloinkin, kun potilas on vaarassa menehtyä hoitokiellon vuoksi.

- Hoitotahto on voimassa, kunnes se peruutetaan, sitä ei tarvitse uusia. Ihmisen oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on eräs pisimpään säilyviä oikeuksia, huomautti oikeustieteen tohtori Irma Pahlman esitelmöidessään hoitotahdosta ja potilaan itsemääräämisoikeudesta eläkkeellä oleville lääkäreille viime viikolla Lääkäriliitossa.

Täysi-ikäisen ja itsestään määräävän potilaan ilmoittama hoitotahto pätee ilman kirjallista, määrämuotoista dokumenttia. Pahlmanin mukaan hoitotahdon voi varmimmaksi vakuudeksi laatia kirjallisena ja pyytää todistajiksi muita kuin edunsaajia tai omaisia.

- Hoitopäätöksiä tehdessä läheisten apuun turvaudutaan vasta, jos potilas ei sairautensa vuoksi pysty ilmaisemaan hoitotahtoaan tai tahto on tulkinnanvarainen. Lääkäri voi tällöinkin päättää rutiinihoidosta itse, mutta elintärkeään hoitoon hänen on pyydettävä omaisten suostumus.

Lääkäri voi sanoa eieutanasialle

Lääkintöneuvos Tapani Kosonen valotti eri puolilla maailmaa vallitsevia näkemyksiä eutanasiasta.

- Joissakin maissa on alettu tulkita jopa pahoinpitelyksi turhaa hoitoa, joka ei paranna vaan ainoastaan pitkittää parantumattomasti sairaan ja kärsivän potilaan elämää.

Varsinainen eutanasia on sallittu Hollannissa ja Belgiassa, mutta tapahtuakseen lainmukaisesti sen on täytettävä tietyt ehdot.

- Elämän päättämisessä voi auttaa vain pätevä lääkäri, ja pyynnön on aina tultava spontaanisti potilaalta. Potilaan kärsimysten on oltava sietämättömiä, pitkittyneitä ja pysyviä, ja kaikkien hoitomuotojen jo kokeiltuja.

Eutanasialla on Kososen mukaan yleensä kannatusta sielläkin, missä toisen ihmisen kuoleman aiheuttaminen tai avustaminen on rangaistava teko.

Lue myös

- Terveydenhoidon nopea kehitys on luonut meille suuren joukon potilaita, jotka kärsivät vaikeista, pitkittyneistä sairauksista. Yhä useammat ihmiset joutuvat seuraamaan vierestä läheisensä riutumista kohti kuolemaa.

Kosonen muistutti, että eutanasian tai avustetun itsemurhan sallivissa maissakin lääkäri voi kieltäytyä kuoleman avittamisesta, jos kokee sen olevan vastoin omaa etiikkaansa.

- Henkilökohtainen kantani on, ettei potilaan kärsimysten poistaminen tai lieventäminen sovi lainkaan huonosti lääkärin arvomaailmaan.

Lääkäriliiton eläkkeellä olevien lääkärien esitelmä- ja keskustelutilaisuuteen osallistui noin 80 lääkäriä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030