Lehti 48: Liitto toi­mii 48/2019 vsk 74 s. 2824

Euroopan lääkärit: Terveyden ja talouden yhteistyössä tarvitaan yhteistä kieltä

Hyvinvointitalous, ilmastoasiat ja sähkötupakka puhuttivat Euroopan lääkäreitä.

Mervi Kattelus
Kuvituskuva 1
CPME:n sihteeristö

CPME:n kokoukseen osallistuivat Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila, hallituksen puheenjohtaja Samuli Saarni, valtuuskunnan puheenjohtaja ja CPME:n taloudenhoitaja Marjo Parkkila-Harju, toiminnanjohtaja Kati Myllymäki ja terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus.

Euroopan lääkärijärjestö CPME (Comité Permanent des Médecins Européens) kokoontui Helsingissä marraskuun puolessa välissä Suomen Lääkäriliiton kutsusta. Kokoukseen osallistui satakunta edustajaa eri eurooppalaisista lääkäriliitoista. Samalla juhlistettiin CPME:n 60-vuotista taivalta.

Hyvinvointitalous on ihmiseen investoimista

Osana kokousta järjestettiin hyvinvointitalousseminaari, joka oli myös virallinen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden sivutapahtuma. Hyvinvointitalous on sosiaali- ja terveysministeriön teema tällä puheenjohtajuuskaudella. Aiheesta hyväksyttiin lokakuussa neuvoston päätelmät, jotka ovat luonteeltaan poliittinen tahdonilmaisu siitä, miten asiassa pitäisi edetä.

Seminaarissa puhunut sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiivisti hyvinvointitalouden tarkoittavan sitä, että investoidaan ihmisiin. Hyvinvointi pitää sisällään työllisyyden, sosiaaliturvan, palveluiden ja tasa-arvon lisäksi muun muassa terveyspalveluiden saatavuuden, terveyden edistämisen, hyvän mielenterveyden, lääkkeet, lääkinnälliset laitteet ja eTerveyden. Hyvinvointitalous perustuu vakaalle ja kestävälle talouspolitiikalle.

Hyvinvointitalouden käytännön toteuttaminen edellyttää eri tahojen yhteistyötä, ja lääkäreiden on hyvä olla keskusteluissa mukana. Terveyden ja talouden yhteistyössä tarvitaan yhteistä kieltä. Esimerkiksi kansanterveysasiantuntijoiden ja erikoislääkäreiden tulee kommunikoida paremmin keskenään, jotta koko terveyssektorin merkitys talouskeskustelussa olisi vahvempi. Hyvinvointitalouden toimeenpanemiseksi tarvitaan kulttuurimuutosta.

CPME:n presidentti Frank Ulrich Montgomery katsoi hyvinvointitalouden linkittyvän sekä terveyden sosiaalisiin määrittäjiin että kestävän kehityksen tavoitteisiin. CPME edistäää monia asioita, jotka sisältyvät myös neuvoston päätelmiin. Näitä ovat muun muassa ilmastonmuutoksen terveysvaikutusten huomioon ottaminen, rokotekielteisyyden vähentäminen, mielenterveyden ja työhyvinvoinnin parantaminen, elinikäinen oppiminen ja digitalisaation hyödyntäminen terveyssektorilla.

Ilmastonmuutos on myös terveysasia

Ilmastonmuutos on viime vuosina noussut yhä enemmän myös lääkärijärjestöjen keskusteluihin. Asia on tämän syksyn aikana puhuttanut niin Maailman lääkäriliitossa kuin eri eurooppalaisissa lääkärijärjestöissä.

Lue myös

Kokouksen alla CPME julkaisi Lancet Countdownin kanssa asiakirjan terveyden ja ilmastonmuutoksen kytköksistä. Julkaisussa käsitellään ilman saastumisen taloudellisia kustannuksia, liikennettä ja hyttysten välittämiä sairauksia, jotka voivat levitä aiempaa laajemmalle ilmaston muuttuessa.

Sähkötupakkaan kielteinen kanta

Keskustelua käytiin sähkötupakan terveysvaikutuksia koskevasta alustavasta näytöstä, jonka mukaan sähkötupakka ei olisi yhtä haitallista kuin tavallinen tupakka.

CPME:n kanta sähkötupakkaan säilyi kielteisenä ja katsottiin, että sen hyödyistä tupakoinnin lopettamisessa ei ole riittävästi näyttöä.

Huolestuttavaa on, että sähkötupakan on katsottu toimivan erityisesti nuorilla ensimmäisenä askeleena tupakoinnin aloittamiseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030