1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Eurovaalien lääkäriehdokkaat esittäytyvät
Liitto toi­mii 20/2019 vsk 74 s. 1292 - 1293

Eurovaalien lääkäriehdokkaat esittäytyvät

Euroopan parlamenttiin ehdolla olevat ­seitsemän lääkäriä kertovat vaali­teemansa. Eurovaaleissa koko Suomi on yhtä vaalipiiriä. Vaalipäivä on 26. toukokuuta. Ennakkoäänestys alkaa 15. toukokuuta.

Eurovaalien lääkäriehdokkaat esittäytyvät Kuva 1 / 8
               

Miila Halonen

166

Helsinki

LL, nuorisolääkäri, varakansanedustaja

Vasemmistoliitto

Poliittisen työni tavoite on ihmisoikeuksien, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen. Eritoten tasa-arvon ja vähemmistöjen oikeuksien vastustus maailmalla on kasvussa ja näkyvää. EU-alueella toimii niin anti-gender- kuin anti-choice-liikkeitä, jotka ovat vajaan kymmenen vuoden aikana muuttuneet järjestäytyneempään suuntaan. Myös eriarvoisuus Euroopassa kasvaa ja joka neljäs lapsi syntyy köyhään perheeseen. Niukkuus on pohja elämänmittaiselle huono-osaisuudelle. Lapsiperheköyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämisen tulee olla EU:n agendan keskiössä. Ihmisoikeuksien ja ihmisarvoisen elämän puolustajia tarvitaan tämän päivän Euroopassa.

Antero Metso

222

Oulu

DI, lääketieteen ylioppilas

Seitsemän tähden liike

Olen ehdolla Seitsemän tähden liikkeen listoilta vaihtoehtona nykyiselle politiikalle. Euroopan Unionin liittovaltiokehitys vie Suomea pieneksi osaksi jättivaltiota, jolla on jättivaltion arvot. Euro vei aikaisemmat keinot työttömyyden torjuntaan ja vain palkat voivat enää joustaa.

Olen yli 1400 opintopistettä opiskellut työmies, rahoitan opintoni lehdenjaolla. Olen ollut yliopistojen hallituksissa, ylioppilaskunnan puheenjohtajana ja muutamassa muussa kerhossa. Olen saanut patsastelusta tarpeekseni, olen jo varsin resistentti kusen kihahtamiselle päähän. Olen LTK:n tiedekuntaneuvoston ja killan valtuuston varajäsen, olin killan hallituksessa 2017. Olen myös Oulun yliopiston etiikkatyöryhmässä.

Pekka Puska

35

Helsinki

Lääkäri, professori

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, valtiotieteiden maisteri

Suomen Keskusta

Haluan kansallisen ja kansainvälisen kokemukseni perusteella puolustaa ja edistää Suomelle tärkeitä asioita EU:n parlamentissa. Kansainvälisen kokemuksen suhteen viittaan työhöni WHO:n kroonisten tautien johtajana sekä Maailman Sydänfederaation ja Kansanterveyslaitosten maailmanjärjestön presidentteinä sekä kotimaan osalta työhöni KTL:n ja THL:n pääjohtajana, kansanedustajana kahdesti, Turun yliopiston kanslerina ja SLL:n valtuuston jäsenenä.

Haluan, että EU on vahvempi isoissa asioissa ja tekee vähemmän pienissä. Haluan puolustaa suomalaisten terveyttä, terveydenhuoltoa, hyvinvointia, turvallisuutta, luontoa ja ruuan tuotantoa. Haluan myös edistää Suomea hyödyttäviä tutkimuksen ja koulutuksen asioita.

Mirka Soinikoski

247

Hämeenlinna

kansanedustaja

erikoislääkäri, anestesiologia ja tehohoito

Vihreä liitto

Minulle tärkeitä teemoja ovat ilmastotyö, ihmisten oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen kohtelu sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimus. Tarvitsemme näiden asioiden toteuttamiseksi leveämpiä hartioita. Minun Eurooppani pitää järkähtämättä kiinni perusarvoistaan: laillisuudesta, demokratiasta, kansalaisvapauksista sekä perus- ja ihmisoikeuksista. Minun Euroopassani jokainen lapsi saa mahdollisuuden löytää oman polkunsa ja saa hyvän koulutuksen taloudellisesta ja sosiaalisesta taustastaan riippumatta. Haluan olla rakentamassa Eurooppaa, jossa ketään ei jätetä kyydistä, vaan pidetään huolta sosiaalisista turvaverkoista ja oikeudenmukaisuudesta sekä turvataan kaikille julkiset, laadukkaat peruspalvelut.

www.mirkasoinikoski.fi

Tiina Tuomela

81

Vantaa

Lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori

Suomen Kristillisdemokraatit

Olen vaikuttanut politiikassa pian seitsemän vuotta. Olen kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu Vantaalla sekä maakuntavaltuutettu ja varakansanedustaja Uudenmaan vaalipiirissä. Olen puolueeni 1. varapuheenjohtaja ja KD Naisten puheenjohtaja. Toimin europarlamentin suurimman ryhmän EPP:n naisjärjestössä (EPPWomen) puolueeni edustajana.

EU-politiikassa tärkeitä teemoja ovat lapsiköyhyys, nuorten syrjäytyminen, seniorien hyvinvointi ja yleinen turvallisuus. Maahanmuuton ja ilmastonmuutoksen myötä myös tautikirjo muuttuu. Lääkärikoulutus antaa monipuolisen tietopohjan myös EU-tason politiikkaan. Näiden asioiden puolesta tahdon tehdä töitä niin Suomessa kuin Euroopassa.

Teesini: Inhimillinen ja turvallinen Eurooppa.

Pirkko Turpeinen-Saari

228

Tammisaari

Tietokirjailija, nuorisopsykiatrian ylilääkäri emerita, FM

Seitsemän tähden liike

Lue myös

Yhdysvaltojen ja ylikansallisen pääoman johtama globalisaatio sotineen ja taloudellisine pakotteineen on tullut tiensä päähän. EU:n integraation ja EU:n armeijan sijaan EU:ssa tarvitaan itsenäisten kansallisvaltioiden yhteistyötä pyrittäessä rauhaan, ilmastonmuutoksen hillintään ja köyhyyden poistamiseen.

Olen kritisoinut blogikirjoituksissani www.turpeinen-saari.net ja teoksessani Lahtari, Punikki ja Teurastaja Yhdysvaltojen ja EU:n NATO-maiden vallankäyttöä.

En hyväksy Suomen meppien äänestystä Venezuelan presidentin kaatamiseksi. Mepit rikkoivat YK:n peruskirjaa ja kansainvälisiä lakeja. Tulen osaltani edistämään demokratiaa ja YK:n peruskirjan ja kansainvälisten lakien mukaista toimintaa.

Pirkko Vihko

59

Helsinki/Kuusamo

Professori, ylilääkäri

Lääketieteen tohtori, työterveyshuollon erikoislääkäri, kliinisen kemian erikoislääkäri, teollisuustoksikologiset laboratoriotutkimukset (suppea erikoisala), hallinnon pätevyys

Kansallinen Kokoomus

EU:n mahdollisuudet suomalaisten käyttöön. Vaikutan osaamisellani: EU:n tiede- ja innovaatiopolitiikka, monivuotiset rahoitusohjelmat. Euroopan Horisontti 2021–2027 sisältää tieteen, innovaatiot, yritysten tutkimusrahoituksen, globaalit haasteet.

Hakuprosesseja kevennettävä. Euroopan tutkimusneuvosto (ERC), jonka asiantuntija olen ollut yli 10 vuotta, saa rinnalleen Euroopan innovaationeuvoston (EIC). Mukaan.

Alueiden yhdenvertaiseksi tavoitettavuudeksi ajan kattavia liikenneverkkoja. Muut teemani ovat arktinen ulottuvuus, kestävä matkailu, lasten ja naisten ihmisoikeudet, hallinnon läpinäkyvyys ja päätösten toimeenpano.

Minulla on tietoa, kokemusta ja rohkeutta kulkea asia edellä.

www.pirkkovihko.fi

Lue lisää: Seitsemän lääkäriä pyrkii Euroopan parlamenttiin, s. 1246–47.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona puolitti kiireettömät käynnit terveyskeskuksissa

Lääkärin vastaanotolle pääsi tavallista nopeammin.

Ajassa
Väestöryhmien välillä on eroja syöpäseulontoihin osallistumisessa

Syöpäseulonta jää heikommassa asemassa olevilta naisilta liian usein väliin, todetaan seulontaohjelmien vuosikatsauksessa.

Kommentti
Kerro kerro katsaus, mikä onkaan vastaus

Siis vähentävätkö kasvomaskit COVID-19:n leviämistä vai eivät? miettii Eija Kalso.

Blogi
On taas se vuodenaika

Terhi Savolaisen kesävinkki kaikille ekaa tai tokaa kesätyötään aloitteleville lääkäreille: kysy, kysy ja kysy.

Tieteessä
Miksi lapset välttyvät koronavirustaudilta?

Tutkijat etsivät selitystä ACE2-geenin ekspressiosta nenän epiteelissä.

Ajassa
Helsingin ja Turun jätevesissä on koronavirusta

THL:n jätevesitutkimuksessa Helsingin ja Turun jätevesistä löydettiin koronavirusta, muista kaupungeista ei.