Lehti 6: Liitto toi­mii 6/2013 vsk 68 s. 430 - 431

Hallitus käy uuteen kauteen uusin voimin

Lääkäriliiton hallitus 2013 on käynnistänyt kautensa.

Elli Alarotu

Liiton puheenjohtajana jatkaa Raija Niemelä. Hallituksen muut jäsenet ovat varapuheenjohtaja Helena Nukari, varapuheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju, Marjut Laurikka-Routti, Tinja Lääveri, Tuula Rajaniemi, Jari Saarinen ja tuoreet vahvistukset Kristiina Aalto, Kari-Pekka Martimo ja Juuso Tamminen.

Millä mielin hallituksen uudet jäsenet ovat käyneet työhönsä ja mihin he haluavat kaudellaan vaikuttaa?

Kristiina Aalto

lastentautien erikoislääkäri, Espoo

Olen ollut mukana toiminnassa viitisen vuotta. Silloin ryhdyin luottamusmieheksi, sitten vähän myöhemmin SELYn ehdokkaaksi ja pääsin valtuuskuntaan. Olin tehnyt kyselyn lääkärien työhyvinvoinnista, ja poisjäävä edellinen luottamusmies kysyi, haluaisinko tulla siihen hommaan. Kyselyn tein osittain hallinnon koulutukseen liittyen ja se osoitti, että olen kiinnostunut klinikkamme lääkärien asioista. Hallitustyöskentely on lähtenyt menemään hyvin. Porukka on oikein mukavan tuntuinen ja tunnenkin ennestään jo melkein kaikki. Tänä vuonna sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tietää haasteita, ja edessä on varmasti melko mutkikkaat palkkaneuvottelut. Haluaisin vaikuttaa lääkäreiden työoloihin - ei pelkästään palkkaukseen, vaan kaikkeen muuhunkin tietojärjestelmien toimivuudesta lähtien. Myös jäsenten ja Lääkäriliiton keskinäistä sähköistä asiointia on helpotettava. Tärkeä asia on myös lääkärien eettinen koodisto, eli että pysyisimme professiona mahdollisimman "puhtoisina", emmekä rahastaisi turhista toiveista epäeettisesti tai käyttäisi toimimatonta systeemiä hyödyksemme.

Kari-Pekka Martimo

työterveyshuollon erikoislääkäri, Helsinki

Kun minua pyydettiin ehdolle valtuuskuntaan, en kauan empinyt. Pidin sitä mahdollisuutena päästä vaikuttamaan lääkäreille tärkeisiin terveydenhuollon kysymyksiin. Hallituksessa pääsen vielä konkreettisemmin mukaan asioiden käsittelyyn ja niistä päättämiseen. Lääkäriliitto haluaa jäsenten edunvalvonnan lisäksi kehittää lääkäreiden työolosuhteita ja olla vahva yhteiskunnallinen asiantuntijavaikuttaja. Hallituksella on takanaan vasta yksi kokous, joka keskittyi järjestäytymiseen ja henkilövalintoihin. Jo nyt olen vakuuttunut, että hallitus pystyy tehokkaaseen työskentelyyn. Itselleni tässä on vielä paljon opettelemista, mutta into on kova ja liiton toimistosta saa hyvää apua.

Liitolle kauden tärkein haaste on terveys- ja sosiaalialan palvelurakenteen uudistaminen. Siinä meidän lääkäreiden täytyy olla aktiivisesti mukana. Nyt tehdään päätöksiä, joilla tulee olemaan laajoja vaikutuksia myös lääkärien työhön. Toinen tärkeä haaste on kollegiaalisuuden kehittäminen, joka on keino säilyttää lääkärin mahdollisuus tehdä työtään tulevaisuudessakin ja voida hyvin ympäristön muutoksista huolimatta. Työterveyslääkärinä minua erityisen lähellä on lääkärien työhyvinvointi. Siihenkin liittyy kollegiaalisuus. Professiojaoksen puheenjohtajana seuraan tarkasti lääkärien osaamis- ja koulutusasioita ja pohdin lääkärityön etiikkaa muuttuvassa maailmassa.

Lue myös

Juuso Tamminen

anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri, Kuopio

Ajauduin mukaan liiton toimintaan kandiseuran yhdistystoiminnan kautta. Koulutusedunvalvontaan kipinä tuli kolmantena opiskeluvuonna. Olimme Kuopiossa ensimmäinen niin sanottu iso kurssi sisäänottomäärien noston jälkeen, mikä aiheutti pienessä yliopistosairaalassa erinäisiä ongelmia. Nyt erikoistuvana lääkärinä huomioni on siirtynyt enemmän erikoistumiskoulutuksen ongelmakohtiin.

Hallituskauden alku on ollut uusiin asioihin ja ihmisiin tutustumista. Kauden tärkein haaste on Lääkäriliiton sähköisen asioinnin uudistaminen. Koulutuspolitiikassa haasteena on vaikuttaa peruskoulutuksen opiskelijamääriin ja erikoistumiskoulutuksessa niin sanotun siirtotyöryhmän työhön vaikuttaminen.

Suomalaisen terveydenhuollon ongelmakohdat ovat niin syvällä monimutkaisissa rakenteissa, että niihin vaikuttaminen liitosta käsin hallituksen jäsenenä ei valitettavasti ole helppoa, vaikka sitä haluaisinkin. Mutta se ei estä yrittämästä. Erikoislääkärikoulutukseen haluaisin suunnitelmallisuutta aina valtion tasolta yksittäisiin koulutusyksiköihin saakka.

Lääkäriliiton hallitus 2013: (ylärivissä vasemmalta) Juuso Tamminen, Marjo Parkkila-Harju, Tuula Rajaniemi, Marjut Laurikka-Routti, Kari-Pekka Martimo, Tinja Lääveri, (alarivissä) Helena Nukari, Raija Niemelä, Jari Saarinen ja Kristiina Aalto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030