Hemmilä haluaa nostaa AKAVA-JS:n profiilia
Akava-JS:n uusi neuvottelujohtaja Pekka Hemmilä, 54, haluaa lisätä Akavan julkisen sektorin tunnettavuutta ja parantaa neuvottelujärjestön julkisuuskuvaa. OAJ:n neuvottelupäällikön paikalta tullut Hemmilä aloitti uudessa tehtävässään syyskuun alussa.
- Akava-JS:lle pitäisi saada korkeampi profiili, kuin mikä sillä on ollut. Monelle suomalaiselle selvisi vasta lääkärilakon aikana, mikä Akava-JS edes on. Luulen, että sitä ennen monella menivät keskusjärjestö Akava ja Akava-JS suloisesti sekaisin, Hemmilä sanoo.
Edunvalvonnan kannalta tärkeäksi asiaksi hän nostaa palkkausjärjestelmien uudistamisen.
- Erityisesti Akavan julkisen sektorin asiantuntija- ja johtotehtävissä työskentelevien kannalta järjestelmien uudistaminen on äärimmäisen tärkeää. Sopimusten pitäisi olla miniminormi ja sen päälle palkat voisivat liukua tilanteen mukaan.
JULKISEN SEKTORIN ONGELMAT KUNNISSA
Hemmilän arvion mukaan julkisen sektorin ongelmat ovat tällä hetkellä pääosin kuntapuolella. Valtiolla pääsopijajärjestöjen yhteistyö on toiminut paljon paremmin ja asioita on saatu hyvin eteenpäin.
- Valtion työmarkkinalaitoshan lähti hirveän määrätietoisesti kehittämään uusia palkkausjärjestelmiä samalla kun sopimusjärjestelmää hajautettiin. Siellä otettiin käyttöön esimerkiksi työn vaativuuden arviointi.
Hemmilän mukaan valtiota on ehkä helpompi hallita kuin kirjavaa kuntakenttää.
- Kuntapuolella pistän aika paljon painoa tekeillä olevalle palkkaselvitykselle, jossa kunta-alalla tehtävien töiden palkkakehitys ja palkkatasot selvitetään suhteessa muihin sektoreihin.
Hemmilä uskoo, että joitakin palkkoja on selvityksen jälkeen pakko ryhtyä korjaamaan, jotta kunnat voisivat pärjätä kiristyvässä kilpailussa työvoimasta.
- Ainakin sellainen tulos selvityksestä tulee, että ilmeinen tarve joidenkin palkkojen nostamiseen on olemassa. Ja jos Kunnallinen työmarkkinalaitos sen jälkeen suosittaa jotakin, niin kyllä kunnat sitä ryhtyvät noudattamaan.
JÄRJESTELMÄÄ PITÄISI HAJAUTTAA HALLITUSTI
Nykyistä kuntien sopimusjärjestelmää Hemmilä kuvaa jäykäksi. Hänen mielestään järjestelmää voitaisiin hajauttaa.
- Mutta hallitusti eikä niin, että kaikki vaan levälleen. Asioita pitäisi myös katsoa toiminnallisesti eikä pelkästään sen mukaan, mihin liittoon olet järjestäytynyt, Hemmilä sanoo.
Hänen mukaansa sopimusten kehittäminen tai palkkausjärjestelmän uudistaminen nykyisessä tilanteessa, vain yhden yhteisen sopimuksen sisällä, on turhan hidasta.
- Jos joku uudistus ei sovi jollekin porukalle, sitä on hirveän vaikea saada vietyä eteenpäin. Jos olisi pienempiä sopimuskokonaisuuksia, voitaisiin mennä omaa tahtia. Esimerkiksi kuntien teknisten sopimus toimii tällä hetkellä hyvin.
Hemmilän mukaan vuodesta toiseen harrastettu ns. solidaarinen palkkapolitiikka on johtanut siihen, että palkkahaitari on mennyt kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen alueella pahasti lyttyyn.
- En tarkoita tällä sitä, että pieniä palkkoja pitäisi alentaa. Mutta jollakin tavalla tehtävien vastuullisuus ja vaativuus ja palkat pitäisi saada oikeaan suhteeseen.
Hemmilä muistuttaa, että jos yksityisellä sektorilla tehdään hirveästi väkivaltaa palkan suhteen, liukuma yleensä oikaisee sen. Jäykällä kuntapuolella näin ei ole tapahtunut.