Lehti 33: Liitto toi­mii 33/2004 vsk 59 s. 2956 - 2957

Ilmailulääkäri tarkastaa työoloja Hornetin kyydissä

Harva työterveyslääkäri tarkastaa asiakkaidensa työoloja tuhansien metrien korkeudessa pilvien yläpuolella. Sotilaslääkäri Heikki Karisen kohdalla on kuitenkin toisin: tavanomainen työpaikkakäynti Satakunnan lennostossa voi lennättää hänet taivaalle torjuntahävittäjä Hornetin kyydissä.

Katja Patronen

Torniossa syntyneestä Karisesta tuli ilmailulääkäri monen mutkan kautta. Työ vei miehen ensin terveyskeskuksiin Lahteen, Euraan, Kontiolahdelle ja Enonkoskelle. Savonlinnan keskussairaalassa erikoistunutta lääkäriä kiinnostivat vielä siihen aikaan korvataudit.

Kun Satakunnan lennostossa avautui vuonna 1999 Ilmavoimien sotilaslääkärin virka, palaset loksahtivat paikoilleen. Karinen on nimittäin viihtynyt siviilielämässään yläilmoissa jo 1980-luvulta lähtien: vuorikiipeilyharrastus on kuljettanut häntä mitä eksoottisimpiin maailmankolkkiin suomalaisten retkikuntien lääkärinä ja jäsenenä.

Nepalissa, Alaskassa, Tiibetissä ja Kiinassa Karinen on kivunnut 6 000-7 000 metrin korkeuteen vuoristossa. Toisenlaisiin äärioloihin hän on tutustunut toimiessaan lääkärinä Etelämannerta tutkineessa retkikunnassa ja vaeltaessaan Brasiliassa Amazonin asumattomissa sademetsissä.

Harrastuksesta kumpusi aihe väitöskirjallekin: Karinen tutkii retkillään ihmisen sopeutumista ääriolosuhteisiin eli esimerkiksi vähähappiseen ja kylmään ympäristöön.

- Ilmailulääkärin ei ole pakko harrastaa ilmailua, mutta jonkinlaista kiinnostusta sitä kohtaan on hyvä olla, Karinen naurahtaa.

Ilmailulääkärin oikeuksia myönnetään tarpeen mukaan

Ilmailulääkäriksi kouluttaudutaan yleensä kahden kuukauden mittaisilla kursseilla, minkä jälkeen Ilmavoimat antaa omalle väelleen lisäoppia muun muassa hävittäjälentämisessä.

Kurssin läpäisy ei automaattisesti anna oikeutta toimia ilmailulääkärinä: Ilmailulaitos myöntää oikeuksia tarpeen mukaan eli käytännössä niiden vapauduttua toiselta ilmailulääkäriltä.

Joskus uusia oikeuksia voidaan myöntää paikkakunnille, joilla ilmailusta on nopeasti tullut hyvin suosittu harrastus.

Ilmailulääkäreitä on Suomessa nelisenkymmentä. Oikeudet säilyttääkseen ilmailulääkärin täytyy jatko-opiskella alaa ja tehdä työnsä ulkopuolella tietty määrä lupakirjatarkastuksia harrastajalentäjille.

Varusmiesten ja henkilökunnan hyvinvointi päätyönä

Lue myös

Vaikka lennot Horneteilla, Hawkeilla ja muilla sotilaskoneilla kuulostavatkin kiehtovilta, Karisen arkityö Satakunnan lennoston sotilaslääkärinä on puurtamista työterveyshuollon peruskysymysten parissa.

- Alokkaat käyvät ensimmäisinä päivinään tulotarkastuksissa ja rokotuksissa, ja sen jälkeen työ on varusmiesten ja kantahenkilökunnan normaalia terveydenhuoltoa ja sairaanhoitoa. Tosin lennostossa kaikki työntekijät ovat pitkälle koulutettuja erikoisammattilaisia, jotka tekevät työtään vaativissa oloissa.

Terveysasemalla Karisen tiimiin kuuluvat työterveyshoitaja, osastonhoitaja, kenttäsairaanhoitaja, sairaanhoitaja ja laitosapulainen.

Kotona Karisen joukot saivat äskettäin uutta vahvistusta, kun perheeseen syntyi viime viikolla poika. Kiinnostuksen kohteet löytynevät siis lähiaikoina varsin läheltä, vaikka silmissä siintääkin jo vuodeksi 2006 kaavailtu tutkimusretki Pohjoisnavalle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030