1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Ilmastoteot ovat terveystekoja
Liitto toi­mii

Ilmastoteot ovat terveystekoja

llmastonmuutos on 2000-luvun vakavin uhka ihmisten terveydelle. Lääkärien on syytä ottaa vastuuta ongelman torjumisessa.

Ilmastoteot ovat terveystekoja Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Climate Leadership Coalition (CLC) järjesti yhteistyössä Lääkäriliiton kanssa Climate Change and Health -webinaarin 2. helmikuuta. CLC on Euroopan suurin voittoa tavoittelematon ilmasto-businessverkosto. Lääkäriliitto on sen jäsen Akavan kautta.

Webinaarin avasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta. Hän totesi, että terveyssektori voi osaltaan hillitä ilmastonmuutosta sekä omilla toimillaan että yhteistyössä muiden kanssa.

Ilmastonmuutos lisää pandemioiden riskiä.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas lateli osallistujille faktoja ilmastonmuutoksesta: maapallon keskilämpötila nousee, jäätiköt sulavat, merien pinta nousee, sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Ilmastonmuutos aiheuttaa helleaaltoja, myrskyjä ja tulvia, joista koituu välittömiä uhkia ihmisten hengelle ja terveydelle. Monet taudit kuten malaria ja dengue-kuume ovat ilmastoriippuvaisia. Ilmastonmuutos lisää myös pandemioiden riskiä.

Jos maapallon lämpötila jatkaa nousuaan, aiheuttaa se suuren uhan myös maapallon ravinnontuotannolle.

Kaikesta huolimatta Taalas sanoi olevansa toiveikas. Tähtäimessä on hiilineutraalisuus, ja askeleita oikeaan suuntaan ollaan ottamassa.

Kyse on ihmishenkien pelastamisesta

Johtaja Maria Neira Maailman terveysjärjestön WHO:n ympäristöosastolta korosti Pariisin ilmastosopimuksen merkitystä. Sopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.

– Haluamme nostaa terveyden Pariisin sopimuksen keskiöön. Kyse on ihmishenkien pelastamisesta, Neira sanoi.

– Myös COVID-kriisistä toipuminen ja seuraaviin pandemioihin varautuminen edellyttävät ilmastonmuutoksen huomioimista. Meidän on sitouduttava kestävään kehitykseen.

Neira piti myönteisenä sitä, että ihmisten tietoisuus ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista on kasvanut. Yhä useammassa maassa on myös aloitettu ilmastonmuutokseen ja terveyteen liittyviä kehityshankkeita.

Olemmeko sammakoita kattilassa?

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki oli mukana webinaarin paneelikeskustelussa. Miksi emme toimi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Lue myös

– Olemme kaikki kiireisiä omissa kuplissamme. Mieleeni tulee vanha tarina sammakosta, joka ui hiljalleen kuumenevassa vedessä. Se aikoo hypätä pois sopivassa vaiheessa, mutta äkkiä onkin jo liian myöhäistä, Myllymäki sanoi.

Olemmeko kuin kiehuva sammakko? Vai toimimmeko nyt?

Lääkäriliitto mukana ilmastohätätilajulistuksessa

Vuosi 2020 oli Lääkäriliitossa Terveydenhuollon kestävän kehityksen ohjelman ensimmäinen vuosi. Teemana oli ekologinen kestävyys. Aiheeseen liittyviä Lääkärilehden artikkeleita on koottu liiton verkkosivuille.

Tämän vuoden alussa Lääkäriliitto liittyi mukaan ilmastohätätilan julistukseen. Liitto vetoaa yhdessä muiden lääkärijärjestöjen kanssa valtakunnan päättäjiin ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi alle kahteen asteeseen ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Oulun kaupunginsairaalassa tartuntaryväs

Tartunnan saaneita potilaita on 32 ja työntekijöitä 13.

Ajassa
Koronarokotusten kirjaamisohjetta on tarkennettu

THL:n ohjeen avulla tärkeimmät koronarokotustiedot saa kirjattua yhdellä kertaa tarkasti ja yhdenmukaisesti.

Ajassa
Korona on aiheuttanut 178 ammattitautia

Eniten tapauksia oli sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla.

Ajassa
Koronapotilaiden määrä tuplaantunut HUS:n sairaaloissa

Viikon tai kahden kuluessa jouduttaneen supistamaan muuta toimintaa.

Tieteessä
Proteiinikinaasit vaikuttavat HIV-potilaiden immuunijärjestelmän toimintahäiriöön

Uudeksi hoitomuodoksi proteiinikinaaseja salpaavat lääkkeet?

Ajassa
Korona kuritti yksityislääkäreitä

Nyt näyttää jo paremmalta kuin viime keväänä, kertoo yleislääkäri Jyri Aalto.