Lehti 25: Liitto toi­mii 25/1999 vsk 54 s. 2978

Japanilaiset hankkivat noin 80 prosenttia lääkkeistä suoraan lääkäreiltä Japanin Lääkäriliiton edustajia kävi vierailulla

Japanin Lääkäriliiton JMA:n edustajia tutustui Suomeen ja Lääkäriliiton toimintaan elokuun puolivälissä.

Lämminhenkisen vierailun aikana sekä isännät että vieraat esittelivät vuorollaan maidensa terveydenhuoltojärjestelmiä ja lääkäriliittojen toimintaa. Lisäksi käytiin vilkasta ja rakentavaa keskustelua Maailman Lääkäriliiton WMA:n hyväksymän, biolääketieteellistä tutkimusta koskevan Helsingin julistuksen uudistamisesta.

Mika Vehkasaari

Japanilaisten seurueeseen kuului JMA:n presidentti Eitaki Tsuboi, varapresidentit Eikichi Itouji ja Komei Ishikawa sekä tutkija Hokuto Hoshi ja JMA:n kansainvälisen osaston päällikkö Hihashi Tsuruoka.

Myös Japanissa on sikäläinen terveydenhuollon järjestelmä myllerryksen kourissa. Syyt ovat osaltaan samanlaisia kuin Suomessakin.

- Ikääntyneiden, hoitoa tarvitsevien ihmisten määrä on kasvanut, minkä takia olemme kohdanneet joitakin ongelmia. Lisäksi samaan aikaan on Japanissa ollut 5-6 vuoden ajan taloudellinen taantuma, kertoi varapresidentti Itouji tilanteesta.

Hänen mielestään ratkaisu löytyy siitä, kuinka kontrolloidaan vanhempien ihmisten terveydenhoitokulujen määrää.

- Tähän asti olemme nähneet hallituksen taholta vain fiskaalisia uudistuksia. Esimerkiksi vuonna 1997 valtio korotti potilasmaksua. Meidän mielestämme sillä yritetään vain vähentää lääkärissä käyntejä. Vastustimme sitä, koska silloin saattaa taudin havaitseminen viivästyä.

Japanin Lääkäriliitolla on käytössään oma tutkimusinstituutti (JMARI), jonka tehtävänä on auttaa JMA:ta päätöksenteossa.

- Sen tutkimustulosten avulla pystymme tekemään vastaehdotuksen lähes samaan aikaan kuin hallitus on tullut ulos omalla terveyspoliittisella ehdotuksellaan, kertoi Itouji.

LÄÄKKEET SUORAAN LÄÄKÄRILTÄ

Suomalaisten ja japanilaisten välillä löytyi muitakin yhtäläisyyksiä kuin väestön ikääntyminen. Synkimmästä päästä ovat korkeat itsemurhatilastot, mutta myönteisenä asiana molemmilla mailla on erittäin alhaiset lapsikuolleisuusluvut. Japanin luku on 0,38 % ja Suomen 0,40 %.

- Japani on monien vuosien ajan ollut johtava maa tällä indikaattorilla mitattuna. Pohjoismaat ovat lähes samalla tasolla, totesi toiminnanjohtaja Markku Äärimaa.

Keskusteluissa kävi ilmi sellainenkin mielenkiintoinen seikka, että Japanissa lääkärit sekä määräävät että myyvät lääkkeitä. Noin 80 prosenttia lääkkeistä hankitaan suoraan lääkäreiltä ja loput 20 prosenttia apteekeista.

- Potilaat ovat mielissään siitä, että he lääkärillä käydessään saavat samalla kertaa myös lääkkeet, kertoi Itouji Japanin mallista.

Japanissa lääkärit olivat viimeksi lakossa vuonna 1970. Tällöin lääkärit kieltäytyivät hoitamasta potilaita vakuutuksilla.

- Onnistuimme lakossa hyvin, koska käytännössä kaikki potilaat on katettu vakuutuksilla, selvensi Tsuboi.

Noin 126 miljoonan asukkaan Japanissa on lääkäreitä noin 240 000. Heistä noin 60 prosenttia eli 150 000 kuuluu maan lääkäriliittoon.

Alle 35-vuotiasta nuorista on vain pieni osa JMA:n jäsen.

- Luulen syynä tähän olevan sen, että he eivät oikein tiedä, mikä on JMA:n rooli, arveli tutkija Hoshi.

SAUNA KIEHTOI

Lue myös

Japanilaisia kiinnosti asiakeskustelujen lomassa kovasti suomalainen sauna. He halusivat mm. tietää, miksi Suomessa on niin paljon saunoja. Vastaukseksi tarjottiin maamme kylmää ilmastoa. Myös saunan terveysvaikutukset herättivät mielenkiintoa.

- Kun työmarkkinoilla on käynnissä kuumat ja vaikeat neuvottelut esimerkiksi lakon aikana, on tapana mennä saunaan hieromaan sopua, koska siellä ei voi olla toisilleen vihollinen, kertoi liiton puheenjohtaja Kati Myllymäki saunan aseista riisuvasta roolista. Hän lisäsi vielä, että saunominen on Suomessa ennen kaikkea sosiaalinen ja henkinen tapahtuma.

JMA:n presidentti Tsuboi totesi, että Japanissa on vähän samanlaisia tapoja. Siellä on julkisia kylpylöitä, joissa on tapana seurustella ja tutustua toisiinsa.

Japanilaiset saivat yllätyksekseen kuulla, että Lääkäritalon tiloistakin löytyy pari saunaa. Niitä päätettiin oitis käydä vilkaisemassa, mutta vaatteita ei kuitenkaan heitetty saman tien naulaan. Perijapanilaiseen tapaan vieraat innokkaasti valokuvasivat toisiaan istumassa saunan lauteilla - tummat puvut päällä.

Nelipäiväisen vierailun aikana seurue kävi lisäksi mm. Tuusulan terveyskeskuksessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030