Järjestöjen yhteinen viesti päättäjille: terveyseroja kavennettava
Valtionhallinnon keskeinen tehtävä on ohjata sote-ratkaisun toteuttamista niin, että tarvittavat palvelut mahdollistetaan ihmisille tasavertaisesti eri puolilla Suomea. Kansallisen terveyspolitiikan kehittämisen painopisteenä tulee olla terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy, toteavat sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestöt Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto sekä Lääkäriliitto, SuPer ja Tehy.
Järjestöt edellyttävät, että sote-uudistuksen jatkovalmistelussa varmistetaan riittävän vahva sote-alueiden ohjaus. Uudistuksen tulee ohjata resursseja entistä tuloksellisemmin ja kyetä kaventamaan terveyseroja tehokkaammin kuin nykyinen kuntien hyvin itsenäisessä päätösvallassa oleva sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämismalli.
Terveys tehdään kunnissa
Järjestöt korostavat sote-uudistuksessa kuntien roolia terveyden edistämisessä. Terveyden edistämisen pohja luodaan varhaiskasvatuksessa, lapsiperheiden palveluissa, sivistystoimessa, vapaa-ajan palveluissa sekä infrastruktuurin ratkaisuilla.
- Terveyttä edistäviä päätöksiä tehdään jatkuvasti kaikilla hallinnon aloilla. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat, esimerkiksi koulua, päiväkoteja tai liikuntaa koskevat päätökset voivat johtaa kauaskantoisiin säästöihin, jos ne johtavat koko elämän kestävään terveyttä edistävään käyttäytymiseen, totesi Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi järjestöjen yhteisen kannanoton luovuttamistilaisuudessa eduskunnassa.
- Terveydenhuoltoa edelleen kehittämällä voidaan ehkäistä syrjäytymistä ja huono-osaisuutta. Näemme tärkeänä, että meillä on tarjota lähellä potilasta matalan kynnyksen toimipisteitä, joihin tarpeen vaatiessa voi ottaa yhteyttä, ja joissa pystytään selvittelemään potilaan tilanne kokonaisvaltaisesti. Nämä lähipalvelut tulee määritellä kansallisesti kuten myös terveydenhuollon kokonaispalvelutarjonta, Rajaniemi sanoi.
Järjestöt yhteistyössä
Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto ovat koonneet terveyden edistämisen hankkeensa Yksi elämä -hankekokonaisuudeksi. Lääkäriliitto, SuPer ja Tehy ovat yhteistyössä Yksi elämä -järjestöjen kanssa vaikuttamassa terveyserojen kaventamiseen ja terveyden edistämisen näkökulman vahvistamiseen päätöksenteossa.