Jäsenpalvelut-toimiala esittäytyy
Jäsenpalvelut-toimiala huolehtii virkaehtosopimuksiin liittyvästä neuvottelutoiminnasta sekä muista jäsenyyteen liittyvistä asioista ja jäsenneuvonnasta.
Myös järjestöorganisaation kehittäminen, luottamusmiesjärjestelmän ylläpito kunnallisen Lääkärisopimuksen toiminta-alueella, luottamusmieskoulutuksen järjestäminen sekä opiskelijatoiminta kuuluvat jäsenpalvelut-toimialalle.
Toimialaa johtaa
Markku Kojo
.- Toimialan johtaminen on erittäin haasteellista ja mielenkiintoista. Olen liiton pääneuvottelija virkaehtosopimusasioissa ja myös JUKO:n hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja. Yhteydenpito Lääkäriliitosta JUKO:oon tapahtuu pitkälti minun kauttani.
Jäseniltä runsaasti yhteydenottoja
Jäsenpalvelut-toimialalla neuvotaan jäseniä henkilökohtaisesti. Tarkoituksena on, että neuvontaa antaisivat mahdollisuuksien mukaan muutkin kuin lakimiehet, ja lakimiehille ohjataan vain selvästi juridista asiantuntemusta vaativat puhelut ja luottamusmiehiltä tulevat kyselyt. Seurannan perusteella valtaosa jäsenten yhteydenotoista vaatii kuitenkin lakimiehen osaamista.
Yhteydenottoja niin puhelimitse kuin sähköpostitse tulee useita kymmeniä päivittäin, ja ne työllistävät eri tavalla: yksi yhteydenotto voi työllistää puoleksi päiväksi, toinen asia selviää lyhyen puhelun aikana.
- Olemme pohtineet, voisimmeko vähentää puhelinneuvontaa, jotta asiantuntijat ehtisivät tehdä muitakin töitään. Yritämme kehittää liiton verkkosivuja niin, että sieltä löytyisi yhä enemmän tietoa, Kojo kertoo.
Kuluvan vuoden aikana selvitetään myös, mitkä ovat sellaisia ryhmiä jäsenistössä, joille olisi perusteltua suunnata eriytettyjä palveluja. Alueelliset valiokunnat käyvät kevään aikana keskustelua aiheesta.
Alueellista ja paikallista yhteistyötä
- Liiton uuden strategian mukaisesti yhteistyö alueellisen ja paikallisen toiminnan välillä rakennetaan uudella tavalla, Kojo toteaa.
Maaliskuussa työnsä aloittaneet piiriylilääkärit ja jo aikaisemmin alueilla toimineet aluepäälliköt työskentelevät jatkossa yhteistyössä.
Kaikki Suomessa asuvat liiton jäsenet kuuluvat automaattisesti liiton paikallisosastoon työ- tai asuinpaikkansa perusteella. Paikallisosastoja on kaikkiaan noin 50.
Liitolla on myös lähes 30 erikoisala- tai toimialakohtaista valtakunnallista alaosastoa, jotka ottavat kantaa oman alansa kysymyksiin.
- Tarkoituksena on, että liiton paikallis- ja alaosastojen toiminnan sisältö selkeytetään ja yhteydenpitoa toimiston ja niiden välillä tiivistetään.
Luottamusmiesten koulutus uudistetaan
Luottamusmiesten koulutuksen järjestäminen on yksi jäsenpalvelut-toimialan tärkeimmistä tehtävistä. Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on noin 280 lääkäriluottamusmiestä, jotka valvovat sopimusten noudattamista työpaikoilla sekä toimivat kollegojensa tukena paikallisessa edunvalvonnassa. 3-vuotinen luottamusmieskausi vaihtuu tämän vuoden elokuussa.
- Luottamusmieskauden vaihtumiseen valmistaudutaan toteuttamalla kysely luottamusmiehille keväällä. Uusille luottamusmiehille valmistellaan koulutuskokonaisuus ja informaatiopaketti, Kojo selventää.
Valtakunnallinen ja alueellinen luottamusmieskoulutus yhtenäistetään ja verkkokoulutuksen suunnittelu aloitetaan.
- Muutoksen hallinta on osoittautunut haasteelliseksi, kun pienillä resursseilla pitäisi toimia hyvin ja tehokkaasti. Minulla on kuitenkin suuria odotuksia uuden toimintamallin suhteen, kunhan saamme uuden valiokuntalaitoksen ja piiriylilääkärit työskentelemään täydellä teholla. Yhteistyö eri toimialojen kesken on myös tärkeää, toteaa Kojo.
Riitta Keskitalo,
järjestöpäällikkö
1. Yksi keskeisimmistä tehtävistäni on ennen jokaista neuvottelukierrosta rakennettava järjestövalmius, jossa painottuvat erityisesti kunta- ja yliopistosektorit. Paikallisosasto- ja alaosastotoiminta kuuluvat järjestöpäällikön vastuualueeseen. Päivittäiseen työhöni kuuluu jäsenneuvonta ja jäsenetujen kehittäminen ja niistä informoiminen. Työhön kuuluu myös jäsenyydet monissa työryhmissä esimerkiksi STM:ssä, Kelassa, Työturvallisuuskeskuksessa, JUKO:ssa ja Akavassa.
2. Työssä painottuvat liiton organisaatiouudistukseen liittyvät tehtävät omalla toimialalla.
3. Organisaatiomuutos tuo sekä sisällöllisiä että ajankäyttöön liittyviä haasteita. Muutos lienee alku jatkuvalle kehittämiselle ja muutosprosessille.
Riitta Keskitalon tehtäviä hoitaa tällä hetkellä Oulun piiriylilääkäri Annu Tertsunen, joka työskentelee järjestöpäällikkönä kaksi päivää viikossa.
Marja Pylkkänen,
lakimies
1. Keskeisimpiä tehtäviäni ovat jäsenten ja luottamusmiesten juridisen neuvonnan lisäksi osallistuminen kunnallisen lääkärisopimuksen neuvotteluihin ja sopimuksen tulkintakysymykset. Luottamusmiesten kouluttaminen on myös tärkeä osa työtäni.
2. Tällä hetkellä lääkärisopimuksen kevään palkankorotusneuvottelut ovat loppusuoralla ja sen jälkeen alkaa seuraavan neuvottelukierroksen virkaehtosopimustavoitteiden valmistelu. Ajankohtaisia ovat myös terveydenhuollon lainsäädännön keväällä voimaan tulevat muutokset.
3. Haastetta työlleni tuottaa se, että jäsenille annettava juridinen neuvonta kattaa juridiikan kentän laidasta laitaan. Ammattiliitolle tavanomaisen työ- ja virkasuhdejuridiikan ja sopimusneuvonnan lisäksi vastaan muun muassa terveydenhuollon hallintoa, kanteluita, oikeusprosesseja, potilasvahinkoja, yksityislääkäritoimintaa, tietosuojaa, eläkkeitä ja vakuutuksia koskeviin kysymyksiin. Yksi mielenkiintoinen ja tulevaisuudessa yhä vain haasteellisempi alue on lääkärien pyytämät neuvot potilaiden hoitoon liittyvissä ongelmatilanteissa. Potilaat ovat lisääntyvästi tietoisia oikeuksistaan. Lääkärien on potilaan hyvän hoidon lisäksi tunnettava myös lainsäädännön velvoitteet. Usein potilaan hoitosuhteisiin liittyvässä neuvonnassa nousevat esiin vaikeat lainsäädännön ja viranomaismääräyksien rajapinnat.
Hannele Pöyry,
lakimies
1. Yksi tärkeimmistä tehtävistäni on liiton jäsenten juridinen neuvonta. Neuvonta kattaa muun muassa työ- ja virkasuhdeasiat, yksityislääkäritoiminnan, potilasvahinko- ja kanteluasiat, rikosoikeudenkäynnit, tietosuojaan ja potilasoikeuteen liittyvät kysymykset sekä luottamusmiesten neuvonnan. Vastaamme myös luottamusmiesten koulutuksen juridisesta sisällöstä. Lisäksi toimenkuvaani kuuluu sisällöntuotantoa esimerkiksi potilasvakuutukseen ja lääkäreiden vastuukysymyksiin liittyen.
2. Uusi terveydenhuoltolaki astuu voimaan toukokuussa ja lääkäreiden ilmoitusvelvollisuus ampuma-aseisiin liittyen 13.6. Lisäksi oikeusministeriössä on vireillä hanke asiakkaansuojan kehittämisestä julkisissa hyvinvointipalveluissa.
3. Juridisen neuvonnan kenttä on hyvin laaja ja monipuolinen. Lääkäriliiton lakimiehen toimenkuva poikkeaakin muiden ammattiliittojen lakimiesten toimenkuvasta, sillä muissa liitoissa neuvonta koskee lähinnä virkasuhde- tai työsuhdeasioita. Me neuvomme myös lääkärintyöhön liittyvissä asioissa siltä osin kuin lainsäädäntö niitä säätelee.
Mirkka Tilander,
asiamies
1. Luottamusmieskoulutuksen kokonaisuuden kehittäminen: uudistetun koulutuksen suunnittelu koko 3-vuotiseksi kaudeksi on työn alla. Toinen tehtäväkokonaisuuteni liittyy neuvottelutoimintaan: Olen Lääkärikartellin edustajana JUKO:n yliopistoneuvottelukunnassa. Osallistun myös jäsenneuvontaan yliopisto- ja valtiosektorin osalta.
2. Koulutuksen tulisi antaa entistä paremmat valmiudet paikalliseen neuvottelutoimintaan. Kehitämme palveluja tukemaan myös niiden luottamusmiesten toimintaa, jotka pääsevät vain harvoin tai tuskin koskaan osallistumaan koulutuksiin paikan päälle. Muun muassa verkkokoulutuksen järjestämistä selvitetään.
3. Haasteellista on saada koulutustarpeet ja -tarjonta kohtaamaan. Lääkärikartellin koko luottamusmieskoulutuspaletti on käytännössä ollut tarjolla kaikille lääkäriluottamusmiehille riippumatta esimerkiksi toiminta-alueesta tai sektorista. Kaikkien luottamusmiesten osaamista, tietoja ja verkostoitumista pyritään lisäämään, myös koulutukseen osallistumattomien. Yliopisto- ja valtiosektorin neuvottelutoiminnassa haasteellista on se, ettei kunnollisia vaikutuskanavia ole - painostuskeinoista puhumattakaan.
Heidi Emmes,
opiskelijasihteeri
1. Vastaan opiskelijatoiminnan käytännön järjestelyistä ja suunnittelusta. Sen lisäksi toimin Suomen Medisiinariliiton toimistonhoitajana. Hoidan myös jäsenhakemuksiin liittyviä asioita ja jäsenneuvontaa.
2. Olemme juuri saaneet pidettyä jäseneksikutsumistilaisuudet 4. vuosikurssin kandeille ja nyt työn alla on muiden opiskelijoille suunnattujen tilaisuuksien suunnittelutyö. Ajankohtainen asia on myös jäsenyydenhakuprosessin kehittäminen.
3. Organisaatiomuutoksen myötä minulle tuli useita uusia työtehtäviä ja ajankäytön hallinta on haasteellista tällä hetkellä. Toimintatapojen kehittämiseen pitää nyt panostaa, ja se vie paljon aikaa. Toivon, että kun ajan myötä prosessit selkiytyvät ja työtehtävät tulevat tutummiksi, saan mahdollisuuden panostaa enemmän opiskelijatoiminnan kehittämiseen. Koen sen tärkeäksi ja mielekkääksi.
Outi Syrjä,
sihteeri
1. Luottamusmieskoulutuksen käytännön järjestelyt, luottamusmiesrekisterin ylläpito ja jäsenneuvonta.
2. Paikallisosastojen vuosikokousten kokouskutsujen tekeminen ja toukokuussa pidettävien valtakunnallisten luottamusmiesten neuvottelupäivien järjestelyt.
3. Ajankäyttö, sillä monet työtehtävät kasautuvat päällekkäin.
Mitä jäsenpalvelut-toimialalla tehdään?
1. Tärkeimmät työtehtäväsi?
2. Mikä on ajankohtaista työssäsi juuri nyt?
3. Millaisia haasteita työssäsi on?
Lääkäriliiton uusi organisaatio
Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksyi joulukuussa Lääkäriliiton strategian 2010-2017. Sen pohjalta liiton toimistoon rakennettiin uusi organisaatio, joka koostuu kuudesta toimialasta, jotka ovat jäsenpalvelut, politiikka, yhteiskuntasuhteet, hallinto- ja henkilöstö, taloustoimi sekä toimialaksi rinnastettava Suomen Lääkärilehti.
Lääkäriliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja it-palveluita tuottava Fennomed Oy sekä Lääkäri Media Oy, joka tuottaa konsernin myynti- ja markkinointipalvelut.
Lääkäriliiton hallitus on asettanut eri alojen asiantuntijoista koostuvia pysyviä, valtakunnallisia jaoksia valmistelemaan lääkärien ja liiton toiminnan kannalta keskeisiä asioita. Jaoksia on kolme: Terveyspoliittinen jaos valmistelee poliittisen ja terveyshallinnollisen vaikuttamisen keinoin hoidettavat edunvalvonta-asiat sekä laatu- ja tietojärjestelmäasiat. Professiojaos valmistelee koulutusedunvalvontaan kuuluvat asiat sekä etiikka- ja kollegiaalisuusasiat. Edunvalvontajaos valmistelee ansio- ja työsuhde-edunvalvontaan liittyvät asiat.
Uusi strategia toi mukanaan myös alueellistamisen. Sekä Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa että Oulussa kokoontuu kolme valiokuntaa: terveyspoliittinen, edunvalvonta ja professio eli jaottelu on sama kuin valtakunnallisissa jaoksissa. Valiokuntien tehtävänä on osallistua liiton kannanottojen valmisteluun, tuoda jäsenten näkemyksiä esiin ja ottaa kantaa paikallisiin asioihin. Niiden käytännön työn koordinoi kullakin alueella työskentelevä Lääkäriliiton piiriylilääkäri.