1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Jo 30 vuotta tutkittua tietoa suomalaisesta lääkärikoulutuksesta
Liitto toi­mii 8/2020 vsk 75 s. 500

Jo 30 vuotta tutkittua tietoa suomalaisesta lääkärikoulutuksesta

Nuoret lääkärit olivat tyytyväisiä perus- ja erikoistumis­koulutukseensa. Joka neljäs työskentelisi mieluiten perus­terveydenhuollossa.

Jo 30 vuotta tutkittua tietoa suomalaisesta lääkärikoulutuksesta Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tammikuussa julkaistu Lääkäri 2018 -raportti käsittelee vuosina 2007–2016 valmistuneiden lääkärien kokemuksia koulutuksesta ja työelämästä.

– Keskityimme tutkimuksessa erityisesti lääkärien perus- ja erikoistumiskoulutuksen asioihin niissä meneillään olevien uudistusten vuoksi, kertoo tutkimusraportin koonnut LL Pyry Mattila.

Peruskoulutuksen terveyskeskus- ja sairaalatyön opetukseen tyytyväisimmät lääkärit olivat opiskelleet Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimuksen perusteella suomalaisten lääkärien tyytyväisyys sairaalatyön opetukseen oli korkea, ja yliopistojen väliset erot olivat pieniä. Tyytyväisyydessä terveyskeskustyön opetukseen oli enemmän vaihtelua, ja siihen tyytyväisimpiä olivat Itä-Suomen ja Tampereen yliopistoista valmistuneet lääkärit.

Halua terveyskeskustyöhön löytyy

Aiempina vuosina Lääkäri-tutkimusten tulokset tyytyväisyydestä koulutukseen, työhön ja ammattiin ovat herättäneet paljon mielenkiintoa. Nyt yksi ajankohtaisimmista tuloksista oli, että joka neljäs vastaaja työskentelisi mieluiten perusterveydenhuollossa. Terveyskeskustyö vaikuttaa olevan edelleen vetovoimainen vaihtoehto valmistuneille lääkäreille, vaikka työskentelyolosuhteet edelleen herättävät paljon keskustelua.

– Halua siis terveyskeskustyöhön löytyy. Nyt on vielä laitettava puitteet kuntoon, Mattila summaa.

Tutkimusraportti sisältää tietoja lääkärien kokemuksista ja aikomuksista, joista ei ole mahdollista saada tietoa muuten kuin kyselytutkimuksen keinoin. Tuloksia voivat hyödyntää useat eri tahot, kuten terveydenhuollon ja koulutuksen kehittämistehtävissä työskentelevät. Raportti on kiinnostavaa luettavaa kaikille lääkäreille.

Koulutustutkimus nosteessa

Lääkäri 2018 -tutkimus on osa poikkileikkaustutkimusten sarjaa, jota on toteutettu viiden vuoden välein vuodesta 1988 lähtien. Tutkimussarja on tuottanut jo 30 vuotta vertailevaa tutkimustietoa suomalaisen lääkärikoulutuksen vahvuuksista.

Lue myös

Parin viime vuosikymmenen aikana lääketieteen koulutuksesta tehdyn tutkimuksen määrä on kasvanut ja tutkimusala on saanut myös kansainvälistä painoarvoa. Viime vuonna Oulun yliopistoon on perustettu Suomen ensimmäinen lääketieteen koulutuksen professorin virka, joka on askel kansainväliseen kehityssuuntaan.

Lääkäri-tutkimussarjan laaja aineisto ja lisääntynyt kiinnostus aiheeseen luovat hyvät puitteet niin kokeneemmille kuin aloitteleville tutkijoille.

– Aineistoa on kertynyt vuosien saatossa runsaasti, joten syventävien tekijät, väitöskirjatutkijat sekä aiheesta muuten kiinnostuneet ovat aina tervetulleita ryhmään, Pyry Mattila kertoo.

Tutkimuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa ovat olleet mukana kaikki lääketieteelliset tiedekunnat ja Suomen Lääkäriliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö on tukenut hanketta taloudellisesti.

Erikoislääkärikoulutuksen tuloksista julkaistaan tutkimusartikkeli 28.2. ilmestyvässä Lääkärilehdessä.

Kirjoittaja on Lääkäriliiton tutkija.

Kirjoittajat
Piitu Parmanne

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Terveydenhuollon henkilöstölle turvattava riittävä suojaus

Lääkäriliitto edellyttää, että koronavirusepidemian aikana suojavälineistöä riittää lääkäreille ja muulle terveydenhuollon henkilöstölle.

Ajassa
Koronavirus ajoi lääkärit etätyöhön

Joensuussa terveys­keskuslääkärit hoitavat muun muassa yli 70-vuotiaiden sovittuja vastaanottoja puhelimella.

Ajassa
Kotikoneelta kongressiin

Etäosallistuminen säästää ympäristöä, rahaa ja aikaa.

Liitossa
Miten lääkärien yötyötarkastukset toteutuvat?

Työnantajan tulee arvioida yötyön vaikutus työntekijöiden terveyteen ja turvallisuuteen, kirjoittaa Satu Rannisto.

Liitossa
Auta hyviä toimintamalleja leviämään

Lääkäriliiton laatu­palkinto on haussa 29. 5.

Ajassa
VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä

Testi mahdollistaisi nopean diagnoosin jo taudin varhaisessa vaiheessa.