Jukka Vanhaselle lääkis on unelmaopiskelupaikka
Neljännen vuoden kandi, oman vuosikurssinsa isäntä Jukka Vanhanen odottaa innolla ensi kesän työpaikkaansa Hyvinkään sairaalassa. Myös opiskelu Tukholmassa keväällä 2011 häämöttää jo mielessä.
Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa neljättä vuotta opiskelevalle Jukka Vanhaselle lääkärin ammatti ei ole aina ollut itsestäänselvyys. Vielä lukiossa Vanhanen pohti, mitä lähtisi opiskelemaan.
- Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä, ja luin niitä aika paljon lukiossa. Olin myös kuullut paljon hyvää lääkärin ammatista, ja lääkärin työ sinänsä kiinnosti, mutta siinä vaiheessa kun hain lääkikseen, en ollut sataprosenttisen varma, että se olisi oikea uravalinta, toteaa Vanhanen.
Nykyään Vanhanen on kuitenkin vakuuttunut olevansa oikealla alalla, sillä lääkärin opinnot ovat enemmän kuin vastanneet odotuksia, ja motivaatiota opiskeluun riittää.
- Pitkään on ollut jo sellainen fiilis, että tää on mun juttu.
- Ensimmäisinä vuosina on aika paljon lukemista ja koulua ja jos ei motivaatiota ja kiinnostusta riittäisi, niin ei sitä millään jaksaisi. Pari ensimmäistä vuotta on hyvin teoreettista, eikä aina niin mielenkiintoista, esimerkiksi molekyylibiologian opiskelu. Tosin jälkeenpäin ajatellen siitäkin on ollut hyötyä kokonaisuuksien hahmottamisessa. Mutta nyt kun on ollut jo potilaskontakteja, niin opiskelu on alkanut maistua vielä paremmalta. Joka opiskeluvaiheessa olen kuitenkin tykännyt opinnoistani.
Vanhanen ei tiedä vielä, mihin hän aikoo erikoistua.
- Ongelma on se, että vähän kaikki kiinnostaa. Olin viime kesänä Meilahdessa kirurgialla amanuenssina ja siellä kun pääsi käsillä näpertämään, niin se oli hauskaa. Myös sisätaudit kiinnostavat. Vielä en ole edes kaikkia erikoisaloja nähnyt, mutta tietysti on joitakin aloja, jotka kiinnostavat enemmän kuin toiset.
Vähiten Vanhasta kiinnostaa esimerkiksi kliininen kemia tai kliininen mikrobiologia. Hän ei myöskään usko päätyvänsä patologiksi.
- Mikroskooppi ei ole koskaan ollut oikein mun juttu. Haluan ehdottomasti tehdä ainakin jonkin verran potilastyötä.
Kansainvälisyys kiinnostaa
Viime kesänä Vanhanen osallistui FiMSIC-opiskelijavaihtoon, jonka kautta on mahdollista lähteä kuukauden mittaiseen harjoittelu- tai tutkimusvaihtoon ympäri maailmaa. Vanhanen valitsi Slovenian, jossa hän työskenteli kuukauden Ljubljanan sairaalan radiologian osastolla. Sloveniaan hän päätyi muiden Sloveniassa käyneiden vaihtareiden matkaraportteja luettuaan. Radiologian Vanhanen valitsi ennen kaikkea siksi, ettei osannut sloveniaa.
- Olisi ollut vaikea työskennellä esimerkiksi sisätautien osastolla ilman kielitaitoa, radiologiassa ei kuvien ymmärtämiseen kieltä tarvita. Radiologia ei ollut kuitenkaan huono valinta, vaan osoittautui mielenkiintoiseksi alaksi.
Tosin Vanhanen joutui aidosti yllättymään siitä, että Sloveniassa puhutaan parempaa englantia kuin Suomessa, ainakin lääkäripiireissä.
- Eli kielen puolesta olisinkin voinut opiskella mitä tahansa. Ja vastaanotto oli ihan loistava.
Vanhanen kehottaa muitakin opiskelijoita kokeilemaan FiMSIC-vaihtoa. Vaihtoon on helppo lähteä, kun asuminen on järjestetty valmiiksi ja ilmaiset ateriatkin ovat tarjolla.
- On kiva nähdä erilaisia sairaalakulttuureita ja -ympäristöjä, ja etenkin kuulla muilta vaihtereilta, millaisia lääkisopinnot muissa maissa on.
Kevätlukukaudeksi 2011 Vanhanen on menossa opiskelemaan Erasmus-vaihdon kautta Tukholman Karoliiniseen instituuttiin, jossa hän aikoo opiskella ainakin gynekologiaa ja pediatriaa. Ruotsiin Vanhanen lähtee kahdesta syystä: hän haluaa oppia puhumaan kunnolla ruotsia ja suurin osa Karoliinisessa instituutissa suoritetuista kursseista hyväksytään Suomessa.
- Koska Sloveniasta oli erinomaisia kokemuksia, halusin lähteä vaihtoon toisenkin kerran.
Ensimmäinen työpaikka jännittää
Neljännen vuoden kandina Vanhanen pääsee ensimmäistä kertaa alan töihin. Paikkakin on jo hankittuna Hyvinkään sairaalasta.
- Odotan innolla ensi kesää ja töiden alkua. Toisaalta jännittää, koska työssä on myös paljon vastuuta. Onneksi olen kuullut pääsääntöisesti pelkkää hyvää työhön liittyen ja siinä varmasti oppii tosi paljon. Olen myös kuullut, että Hyvinkäällä työhön perehdytetään hyvin.
- Hain toki moneen paikkaan, mutta paikat menevät jo varhaisessa vaiheessa ja niitä on varsin vähän. Viime vuoden syyskuussa oli mennyt jo moni ensi kesän paikka. Varsinkin Etelä-Suomen sairaalapaikat ovat tosi haluttuja. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen, että tulin valituksi Hyvinkäälle.
Hyvinkäällä Vanhanen työskentelee leikkaussalissa anestesialääkärinä.
- Hyvinkään toimenkuvasta en ole ehtinyt vielä kovin paljon neuvotella, mutta ihan oikeita töitä pääsen tekemään. Anestesiakokemuksesta on varmasti hyötyä, vaikkei minusta välttämättä anestesialääkäriä tulekaan. Ainakin päivystystyössä on hyvä, kun tietää ihmisen peruselintoiminnoista ja hoidoista.
Vanhanen on päässyt aikaisemminkin työskentelemään itsenäisesti potilaiden kanssa.
- Meillä oli opiskelussa perusterveydenhuollon jakso, johon kuului viikon työskentely terveyskeskuksessa. Tutkin ja hoidin potilaan ensin itsenäisesti ja sen jälkeen lääkäri varmisti, että kaikki meni oikein. Ensimmäistä kertaa pääsi soveltamaan sitä, mitä oli kolmen ja puolen vuoden aikana oppinut. Oli kiva huomata, että tiesi yllättävän monesta asiasta jo jotakin, vaikka tietysti on vielä valtavasti opittavaa. Potilaiden kanssa työskentely on kivaa ja antoisaa.
Lääkärilehti on tuttu opiskelijalle
Lääkäriliitto tuntuu opiskelijana Vanhasesta vielä melko etäiseltä. Sitä vastoin varsinkin ainejärjestössä Vanhanen on toiminut aktiivisesti. Myös Suomen Medisiinariliiton toiminta on tuttua.
- Lääkäriliitosta on lähinnä sellainen mielikuva, että liitto ottaa kantaa erilaisiin asioihin. Liiton kannanotot ovat mielestäni arvostettuja ja niitä kuunnellaan, sanoo Vanhanen.
Lääkärilehti on Vanhaselle tuttu, koska lehden saa jo heti ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. Lääkärilehteä luetaan ja siitä puhutaan myös opiskelijoiden keskuudessa.
- Tosin en ole aktiivisesti ajatellut, että lehti on liiton julkaisema. Liitosta ei muutenkaan oikein puhuta opiskelijoiden keskuudessa johtuen varmaan ainakin siitä, että edunvalvonnalliset asiat eivät vielä ole niin ajankohtaisia.
Liitolta Vanhanen odottaa enemmän tietoa koulutuksesta ja koulutuspolitiikasta. Esimerkiksi eurolääkäriasetukseen mahdollisesti tuleva muutos, jonka mukaan lääketieteen lisensiaatit saisivat suorittaa perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen terveyskeskusosuuden ainoastaan julkisen sektorin palveluksessa, kiinnostaa, koska se vaikuttaa konkreettisesti Vanhasen omaan eurolääkäriaikaan.
- Pääasia on, että asioista tiedotetaan hyvin ja että liitto yrittää parhaansa mukaan vaikuttaa asioihin. Aina liikkuu kaiken maailman huhuja, joilta olisi hyvä katkaista siivet jo heti alkuvaiheessa. Tiedotuksen tulisi tapahtua liiton kautta.
Jatkuva kouluttautuminen on tärkeää
Millainen sitten on Vanhasen unelmatyöpaikka?
- Olen luonteeltani tiedonjanoinen ja haluan jatkuvasti oppia uutta ja kehittää itseäni. Siksi haluan työpaikan, jossa itsensä kouluttamisella on merkitystä. Myös jonkinlainen tulokseen perustava palkkaus tai palkinto kannustaisi tekemään työnsä erityisen hyvin, vaikka hyvin hoituvat potilaat ovatkin suurin kannustin.
Tylsintä Vanhasen mielestä on, jos hyvän työn palkaksi saa vain lisää töitä. Siksi yksityinen sektori työnantajana voisi olla joustavampi kuin julkinen sektori, sillä yksityisellä puolella pystyy itse paremmin vaikuttamaan työn määrään.
Lääkäripulasta kärsiviä syrjäseutuja Järvenpäässä syntynyt ja kasvanut Vanhanen ei vieroksu.
- Voisin kuvitella työskenteleväni kauempanikin, tosin nuorena ehkä vain väliaikaisesti.