Lehti 38: Liitto toi­mii 38/2004 vsk 59 s. 3542

Kansainvälistä etiikkapäivää vietetään 18. syyskuuta Lääketieteen teknologia eettisen keskustelun keskiössä

Lääketieteen teknologian kehitys, lääkäreiden ja lääketeollisuuden suhteet sekä tutkimuspotilaan asema ovat tämänhetkisen eettisen keskustelun kuumimpia puheenaiheita maailmalla.

Katja Patronen

Teknologian nopeat edistysaskeleet ovat kirvoittaneet tarpeen aivan uudenlaisille eettisille rajanvedoille. Lukuisia haastavia kysymyksiä liittyy muun muassa geenitekniikan käyttöön, kantasolututkimukseen ja hedelmöityshoitoihin.

Maailman lääkäriliiton WMA:n Helsingin julistuksen pohjalta käydään sananvaihtoa siitä, kuinka lääketieteelliseen tutkimukseen osallistuneesta potilaasta pitäisi tutkimuksen päättymisen jälkeen huolehtia.

Suomessa tiukkoja eettisiä pohdintoja herättivät viimeksi kesällä poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset. Jatkuvia huolenaiheita maailmalla ovat myös ihmisten kidutus ja lapsipotilaiden oikeudet.

Etiikan tärkeyttä ei voi korostaa liikaa

Syyskuun 18. päivänä vietetään ensi kertaa kansainvälistä lääketieteen etiikan päivää.

Etiikkapäivä perustettiin viime syksynä Maailman lääkäriliiton yleiskokouksessa Helsingissä. Aloitteen takana oli WMA:ta vuosina 2002-2003 luotsannut suomalaispuheenjohtaja Kati Myllymäki.

Medical Ethics Day:ksi nimettyä päivää vietetään vuosittain juuri syyskuun 18. päivänä, koska WMA on perustettu samana päivänä vuonna 1947.

Etiikkapäivän tavoitteena on nostaa ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä päivänvaloon ja herättää niistä keskustelua. Samalla WMA haluaa kertoa konkreettisella tavalla tekemästään etiikkatyöstä.

- Etiikka on tehtävä näkyväksi suurelle yleisölle ja lääkärit sitoutettava muutoksen aikaansaamiseen. Kaikkein huonoin vaihtoehto olisi, jos lääketieteen ja tutkimuksen etiikan kehittäminen jäisi pelkästään pienen asiasta kiinnostuneen piirin puuhasteluksi, Myllymäki sanoi jättäessään WMA:n puheenjohtajuuden.

Lue myös

Maailman lääkäriliiton perustaminen oli aikanaan vastareaktio toisen maailmansodan aikana tapahtuneille lääketieteen väärinkäytöksille. Saksan Nürnbergin sotarikostuomioistuimessa tuomittiin useita lääkäreitä rikoksista, joihin liittyi ihmisiin kohdistuvia kokeita.

Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Markku Äärimaan mukaan eettistä pohdiskelua tarvitaan yhä enenevässä määrin monimutkaistuvassa maailmassa.

- Kuten historia osoittaa, etiikka ei lääketieteessä ole aina ollut sille kuuluvassa tärkeässä asemassa. Etiikkapäivä auttaa omalta osaltaan muistuttamaan lääkäreitä ja yleisöä etiikan merkityksestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030