Kehitysyhteistyöstä kiinnostuneille valmistui uusi opas Kehitysmaissa työskentelee jo kymmeniä suomalaislääkäreitä
Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa työskentelee parhaillaan lääkärin tehtävissä nelisenkymmentä suomalaista. Kenttätöissä olevien lisäksi suomalaislääkäreitä toimii kansainvälisten organisaatioiden hallinnossa. Lääkäriliitto julkaisi viime viikolla uuden oppaan kehitysyhteistyöstä kiinnostuneille lääkäreille.
Lääkäriksi kehitysyhteistyötehtäviin -opas antaa lääkärille eväitä työhön valmentautumisesta ja hakeutumisesta. Kehitysyhteistyötä tekemään voi pyrkiä paitsi perinteiseen tapaan eli lähetysseurojen ja järjestöjen avulla, myös konsulttiyritysten, rahoituslaitosten tai Euroopan unionin kautta.
Kirjasessa luodaan katsaus kehitysmaan määritelmään, kehitysmaiden terveydenhuollon tilanteeseen sekä suomalaisen ja eurooppalaisen kehitysyhteistyön muotoihin. Oppaassa paneudutaan myös ulkomaille lähtöön ja kotimaahan paluuseen liittyviin käytännön järjestelyihin ja kulttuurisiin muutoksiin.
Kehitysyhteistyötä tehneet lääkärit kertovat oppaassa omista kokemuksistaan ja tehtävistään eri maissa. Esiin tulevat myös hammaslääkärien ja eläinlääkärien näkökulmat kehitysyhteistyöhön, sillä opas on laadittu ensi kertaa yhteistyössä Suomen Hammaslääkäri- ja Eläinlääkäriliittojen kanssa. Lääkäriliitto on julkaissut kehitysyhteistyöoppaita 1970-luvulta lähtien.
- Kehitysyhteistyö ei ole vain oman osaamisen viemistä maailmalle, vaan kansainvälistä kokemusta tarvitaan suomalaisessa terveydenhuollossakin, muistutti opasta esitellyt Lääkäriliiton kehitysyhteistyöneuvottelukunnan puheenjohtaja Juha Pekka Turunen.
Kehitysyhteistyöoppaasta on tehty myös laajennettu verkkoversio, joka löytyy Lääkäriliiton kotisivujen Julkaisut-osiosta osoitteesta www.laakariliitto.fi.