Liitto toi­mii 48/2020 vsk 75 s. 2628 - 2629

Korona on vauhdittanut liiton digiloikkaa

Koronatilanteen takia Lääkäriliitossa on ­siirrytty etätyöhön ja tilaisuuksia on muutettu virtuaalisiksi. Osa uusista toiminta­tavoista jää pysyviksi.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

– Osa Lääkäriliiton tilaisuuksista järjestetään virtuaalisina koronapandemian jälkeenkin, kehitysjohtaja Timo Kaukonen kertoo.

Kuvituskuva 2
Mikko Käkelä

Lääkäriliiton toimisto työskentelee koronatilanteen takia etänä. Päivystysvuorossa oleva ottaa myös vieraat vastaan aulassa.

Lääkäriliiton tilaisuuksia on jouduttu koronatilanteen takia osaksi perumaan, mutta enimmäkseen niitä on siirretty virtuaalisiksi. Onneksi tähän on Lääkäriliitossa ollut hyvät tekniset perusvalmiudet.

Liittoon on perustettu työryhmä, joka pohtii, miten liiton tilaisuuksia jatkossa järjestetään – jatkuupa koronapandemia vielä pitkään tai ei.

– Tavoitteena on selvittää, miten toimimme tulevaisuudessa: mitkä tilaisuudet järjestetään läsnäolotapahtumina, mitkä hybrideinä tai virtuaalisina. Tämä vuosi on osoittanut, että esityslistaisiin kokouksiin etäkokoukset sopivat hyvin. Meille varmaan jää etäyhteyksin toteutettavia tilaisuuksia koronapandemian jälkeenkin, Lääkäriliiton kehitysjohtaja Timo Kaukonen kertoo.

– Muun muassa valtuuskunnan tämänvuotinen syyskokous pidetään kokonaan etänä. Kevätkokouskin pidettiin etänä, ja se sujui melko hyvin. Nyt haluamme nostaa teknistä tasoa. Kokousta pyritään elävöittämään lisäämällä kuvakulmia ja parantamalla äänenlaatua. Tämä onnistuu muun muassa käyttämällä monikameratekniikkaa.

– Tammikuun Lääkäripäivätkin pidetään kokonaan virtuaalisina. Se on hyppy tuntemattomaan. Meidän on äkkiä kokeiltava uusia tapoja järjestää isojakin tapahtumia.

Esimerkiksi opiskelijatilaisuuksien ja luottamusmiesten koulutuspäivien pitämiseen on myös löydettävä uudenlaisia tapoja. Liitto on ollut yhteydessä kandiseuroihin ja keskustellut muun muassa jäseneksi kutsumistilaisuuksien järjestämisestä – pandemian aikana niitä pidetään mahdollisesti hybriditilaisuuksina tai virtuaalisina.

– Kilpailutuksen kautta haemme ulkopuolista yhteistyökumppania virtuaalisten tilaisuuksien tekniseen toteutukseen. Tavoitteena on, että saamme useita teknisiä alustoja, joita voimme käyttää erilaisiin tarpeisiin, Kaukonen kertoo.

Digikehityshanke jatkuu

Lääkäriliitossa päätettiin jo ennen pandemiaa monivuotisesta digikehityshankkeesta. Viime vuonna käynnistetyssä hankkeessa on monta osaprojektia.

– Jäsenrekisterin uusiminen on iso ja tärkeä prosessi. Tällä hetkellä on menossa nykytilan kartoitus. Sen jälkeen mietimme, mitä uusia toimintoja tarvitsemme ja miten rekisteriä kehitetään.

– Hankkeeseen kuuluu myös verkkopalvelujen uudistaminen. Tänä syksynä yhtenäistetään Lääkäriliiton ja Lääkärilehden nettisivujen ilmeet. Ensi keväänä mietitään, mitä uusi palveluja verkkoon tarvitaan.

– Lääkärilehden osalta ensi vuonna on tarkoitus määritellä, miten lehti tulevaisuudessa ilmestyy paperisena ja diginä. Paperilehti tulee varmasti säilymään, mutta ilmestymiskertoja todennäköisesti ajan mittaan harvennetaan, ja painopistettä siirretään yhä enemmän verkkoon, Kaukonen valottaa.

Toimisto on pääosin etätyössä

Lääkäriliiton toimisto on siirtynyt koronatilanteen takia jälleen etätyöhön. Vastaanotossa on kuitenkin kolmena päivänä viikossa joku.

– Koronapandemia ei ole vähentänyt liiton toimintaa, vaan työtä on tehty muuttunein tavoin. Etätyö on sujunut mielestäni yllättävänkin hyvin, Timo Kaukonen sanoo.

Lue myös

– Huoli minulla on lähinnä siitä, että kun tehdään etätyötä, työntekijöiltä saattavat tauot unohtua, ja työnteko voi levitä iltoihin ja viikonloppuihinkin. Ylikuormituksen riski kasvaa, kun touhutaan yksin. Jaksamisesta on huolehdittava.

Aivan tyhjänä toimisto ei kuitenkaan ole. Toimistoon on mahdollista tulla, kunhan noudattaa turvaohjeita.

– Toimistossa turvaetäisyyksien pitäminen onnistuu helposti, koska väkeä on paikalla niin vähän. Kasvomaskeja ja käsidesiä on saatavilla koko ajan. Vierailijoiden on syytä pitää toimistossa maskia yllä, Kaukonen muistuttaa.

Toimistopalvelupäällikkö Tarja Ojalan mukaan toimistolla on täysi valmius hoitaa kaikki palvelut etänä.

– Vaihdepalvelu on toiminut jo aiemminkin tarvittaessa etänä, ja korona-aikana siirtyminen etäilemään sujui joustavasti. Jäsenten sähköpostit voimme hoitaa mistä vain nopeasti ja sujuvasti. Toimistolla on maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kuitenkin päivystys, jolloin paikalla on vähintään yksi toimistopalveluiden henkilö. Hän hoitaa muun muassa paperipostin käsittelyn ja tarvittavat muut toimistotehtävät. Päivystysvuorossa oleva ottaa myös vieraat vastaan aulassa. Tosin nyt korona-aikaan vierailijoita on vähän, Ojala kertoo.

Kirjoittajat

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030