Lehti 16: Liitto toi­mii 16/1993 vsk 48 s. 1593

Lääkäreiden työttömyystalkoot

Lääkäreiden työttömyystilanne alkoi huonontua vuoden 1991 aikana. Kesä 1993 näyttää muodostuvan tässä suhteessa erittäin pahaksi. Oheisessa taulukossa 1 ja kuviossa 1 on esitetty eräitä lääkärityöttömyyteen liittyviä tunnus-lukuja.

Lääkäriliiton työvoimapoliittinen valiokunta ja liiton hallitus valmistelivat liiton korkeimmalle päättävälle elimelle, valtuuskunnalle työttömyyden hoidon periaateohjelmaa. On ilmeistä, että osa mahdollisista toimenpiteistä edellyttää lääkäreiltä hyvää kollegiaalisuutta.

Hallitus on hyväksynyt ensi kesää silmällä pitäen mm. sellaisen menettelyn, että töitä voitaisiin jakaa määräajaksikin useammalle lääkärille.

Samankaltaista työtä pienessä työyksikössä tekevät kaksi tai useampi lääkäri voisivat sopia ensin keskenään töiden jakamisesta esimerkiksi kesäajaksi useammalle lääkärille. Tällöin vakituisessa työssä olevien työaikaa lyhennettäisiin ja tätä työaikaa korvaamaan voitaisiin palkata nuori lääkäri. Kun kesäaikana muutenkin on supistettu taloudellisista syistä työhön jäävien määrää, voisi tällainen helpotus kesäaikana työssä oleville vakituisille olla mieleen ja samalla tulisi hoidettua nuorten työttömyyttä.

Tällaisessa menettelyssä säästö työnantajalle koituisi lähinnä nuoren lääkärin hiukan alhaisemmasta palkasta. Päivystyskorvaukset pysyisivät ennallaan. Vakituisille lääkäreille tästä koituisi määräajaksi suorassa suhteessa työajan lyhennykseen oleva palkanalennus. Lisäksi osa päivystystuloista siirtyisi nuorelle lääkärille.

Esimerkkikustannukset, jos kaksi lääkäriä kesäajaksi päättää jakaa työnsä kolmelle

Kahdella lääkärillä perustyöaika terveyskeskuksessa on 2 x 37 tuntia eli yhteensä 74 tuntia viikossa. Perustyöajan palkka kolmella palvelulisällä, kahdella määrävuosikorotuksella ja erikoislääkärilisällä on Y 39 palkkaluokan mukaan ensimmäisessä kalleusryhmässä noin 16 700 markkaa eli yhteensä 33 400 markkaa.

Vastaavat yhteenlasketut palkkakustannukset kolmella lääkärillä, jolloin kaksi vakituista lyhentäisivät työaikaansa yhdellä kolmasosalla ja yksi nuori lääkäri palkattaisiin 2/3 työaikaan Y 35 palkkaluokan mukaisella palkalla yhdellä palvelulisällä, olisivat 30 398 markkaa. Päivystyskustannukset jakaantuisivat kolmelle, mutta kokonaiskustannukset työnantajalle olisivat samat.

Koska tällaisessa tilanteessa syntyisi säästöjä, en näkisi mitään esteitä sille, että työnantajat tällaiseen suostuisivat, mikäli lääkärit sitä ehdottavat.

Vastaavanlaisen jaon voi tietenkin tehdä useampikin kuin kaksi lääkäriä, mutta kustannusperiaatteet ovat samankaltaiset.

Lue myös

Nykyisellä verotusjärjestelmällä kunkin henkilön henkilökohtainen veroprosentti on sama riippumatta tämän suuruisesta kuukausittaisesta palkanvaihtelusta. Lopullisessa verotuksessa tietenkin pienemmällä tulotasolla veroprosentti jää hiukan alhaisemmaksi ja näin ollen nettomenetys vakituisilla lääkäreillä ei ole kolmatta osaa palkasta lopullisen verotuksen jälkeen.

Sopimismenettely

Mikäli kaksi tai useampi lääkäri pääsevät keskenään sopimukseen siitä, että he ryhtyvät tämän kaltaiseen toimenpiteeseen, lähtötilanteessa olisi syytä sopia asiasta kirjallisesti ao. lääkäreiden kesken ja pyytää tälle sopimukselle sitten työnantajan hyväksyminen. Oleellista on se, että työaikaa lyhennettäessä vastaavasti työnantaja sitoutuu ottamaan nuoren lääkärin hoitamaan puuttuvaa työaikaa. Erityisesti on etukäteen sovittava määräajasta.

Mikäli tällaisia "osa-aikaistamisia" tehdään, pyydän ottamaan yhteyttä liiton toimiston työnvälitykseen.


Taulukot
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030