Lehti 48: Liitto toi­mii 48/2011 vsk 66 s. 3689

Lääkäreille sihteereitä?

Raija Niemelä

Ylen verkkosivujen uutisen mukaan tamperelainen kansanedustaja Sofia Vikman helpottaisi terveyskeskuslääkärien työtaakkaa palkkaamalla heille sihteereitä. Näin lääkäreille vapautuisi enemmän aikaa tehdä työtä potilaiden parissa. Kansanedustaja osuu naulan kantaan. Sihteereitä tarvittaisiin nykyään yhtälailla myös sairaalassa työskenteleville lääkäreille.

Jokainen kollega on saanut viime vuosina kokea, kuinka työ hidastuu ja potilaille käytettävissä oleva aika hupenee. Siinä missä ennen kierrettiin aamupäivällä 30 potilaan osasto, nykyään selvitään hädin tuskin 10 potilaasta. Sama koskee poliklinikkatyötä. Listoja joudutaan lyhentämään, jos halutaan pysyä aikatauluissa ja työajassa. Potilaat ja hoidot ovat muuttuneet vaativammiksi ja enemmän aikaa vieviksi, mutta yhä suurempi osa lääkärin työajasta menee myös hitaasti toimiviin ohjelmiin ja erilaisten tietojen syöttöön tai hakuun. Yksinkertaisen digisanelun on laskettu voivan sisältää 60 klikkausta, eikä luvussa ole mukana tiedonhakua muista järjestelmistä. Potilaan yleistilanteen arvio, jonka pystyi tekemään vilkaisemalla perinteistä kuumekurvaa, edellyttää nykyään käyntiä jopa kymmenillä eri sivuilla.

Tietotekniikalla on kiistämättömät potentiaalinsa ja siihen kohdistuukin rajaton mielenkiinto. Uuteen tekniikkaan ei kuitenkaan pitäisi suhtautua kritiikittä. Se ei saa ohittaa potilasta tai syrjäyttää ydintoimintaa, vaan sen on tuettava lääkärin työtä ja parannettava potilasturval-

lisuutta. Päätöksiä tekevien tahojen kannattaa myös muistaa, että potilastietojärjestelmä on lääkärin tärkein työväline. Sen laatu ja ominaisuudet vaikuttavat jokaisen potilaskohtaamisen sujuvuuteen ja siihen kuluvaan aikaan. Onneksi viime aikoina on havahduttu huomaamaan, että lääkärien esittämä kritiikki ei ole pelkkää turhaa muutosvastarintaa.

Lue myös

Terveydenhuollon tulevaisuutta yritetään parantaa tuottavuutta ja tuloksellisuutta lisäämällä. Tähän on pyritty mm. sillä ajatuksella, että kun kukin tekee asiat itse, homma nopeutuu ja tukipalveluhenkilöstöä voidaan vähentää. Lääkärien avuksi on hyvässä tarkoituksessa otettu käyttöön erilaisia tietojärjestelmiä. Kuin huomaamatta, samalla merkittävä osa muun henkilöstön aiemmin tekemää työtä on siirtynyt lääkäreille. Nykyään lääkäri tilaa tutkimuksia, korjailee puheentunnistuksen tai digisanelun tuottamia tekstivirheitä, syöttää tietoja ja koodeja erilaisiin laatikoihin, seuraa potilaan kulkua, etsii kadonneita tekstejä, ottaa faksikopioita, ym. Viime kädessä on toki työnantajan asia päättää, mitä työtä lääkärin koulutuksella ja palkalla tehdään, mutta terveyden tuottamista ja potilaiden hoitoa suuntaus ei edistä. Tarvitaan toimivat tukipalvelut, jotta lääkäri voi keskittyä potilaaseen ja lääkärin työhön.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030