Liitto toi­mii 34/2021 vsk 76 s. 1751

Lääkärien ja Lakimiesten työttömyyskassat neuvottelevat sulautumisesta

Tavoitteena on varmistaa edullisen jäsenmaksun säilyminen.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Jussi Helttunen

– Sulautuminen ei edellytä Lääkärien työttömyyskassan jäseniltä toimenpiteitä, jäsenyys jatkuu automaattisesti, kertoo johtaja Carola Ylenius.

Lääkärien ja Lakimiesten työttömyyskassat aikovat yhdistyä. Neuvottelut ovat olleet käynnissä vuoden vaihteesta lähtien, ja tavoite on, että Lakimiesten työttömyyskassa sulautuu Lääkärien työttömyyskassaan vuoden 2022 alussa.

Kassat ovat alan kehityksen myötä käyneet pieniksi. Hallinnolliset velvoitteet ovat kasvaneet, ja tietotekniikka vaatii investointeja.

Suomessa toimi parikymmentä vuotta sitten 70 työttömyyskassaa. Jäljellä on enää 20 palkansaajakassaa ja yksi yrittäjien työttömyyskassa.

– Yhdistynyt kassa on vakavarainen ja kustannustehokas. Se pystyy tarjoamaan työttömyysturvaa jatkossakin edullisella jäsenmaksulla, kertoo Lääkärien työttömyyskassan johtaja Carola Ylenius.

– Pystymme parantamaan myös jäsenille suunnattuja palveluja, hän sanoo.

Lääkärien ja Lakimiesten lisäksi tiedossa on kolmen muun työttömyyskassan fuusioituminen yhteen vuoden 2022 alussa.

Molemmat vakavaraisia

Työttömyyskassat turvaavat jäsentensä toimeentulon työttömyyden ja lomautuksen aikana. Ne toimivat keskinäisen vastuun perusteella eivätkä saa harjoittaa muuta kuin työttömyyskassalaissa tarkoitettua toimintaa. Juridisesti ja taloudellisesti kassat ovat itsenäisiä.

Lakimiesten työttömyyskassaan kuului vuoden 2020 lopussa yli 12 500 jäsentä ja Lääkärien työttömyyskassaan yli 24 000 jäsentä.

Kassat ovat molemmat vakavaraisia ja jäsenmaksut maltillisia.

Lue myös

Tilikauden tulos vuonna 2020 oli kummallakin runsaat 60 000 euroa ylijäämäinen. Lakimiesten työttömyyskassan tasoitusrahaston suuruus vuoden 2020 lopussa oli 214 prosenttia ja Lääkärien työttömyyskassan 323 prosenttia.

Ei edellytä jäseneltä toimia

Sulautuminen ei edellytä Lääkärien työttömyyskassan jäseniltä toimenpiteitä, jäsenyys jatkuu automaattisesti.

Kassan nimessä säilyvät kummankin ammattiryhmän nimikkeet. Henkilöstöt jatkavat uudessa kassassa.

Päätös sulautumisesta tehdään Lääkärien työttömyyskassan ylimääräisessä kassan kokouksessa 9.9.2021 ja Lakimiesten työttömyyskassan ylimääräisessä kassan kokouksessa 7.9.2021.

Kirjoittajat

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030