Lehti 48: Liitto toi­mii 48/2004 vsk 59 s. 4769 - 4770

Lääkärien pidettävä taitonsa ajan tasalla Kirkkonummella kokeiltiin säteilysuojelun verkkokurssia

Säteilytutkimuksia määräävän lääkärin on uusien säännösten mukaan päivitettävä säteilysuojelun taitojaan vähintään 0,2 opintoviikon verran joka viides vuosi. Ortopedin tai kardiologin on saatava samassa ajassa säteilysuojelun täydennyskoulutusta 0,5 opintoviikkoa ja radiologin, sädehoitolääkärin tai isotooppilääkärin 1 opintoviikko. Kirkkonummen terveyskeskuksen lääkärit kokeilivat ensimmäisinä Suomessa säteilysuojelun opiskelua internetissä.

Katja Patronen

Lääkäreille tarkoitetun säteilysuojelun verkkokurssin ovat suunnitelleet professori Leena Kivisaari ja dosentti Taina Autti Helsingin yliopiston radiologian klinikalta. Säteilyturvakeskus on tarkastanut koulutuksen sisällön.

Verkkokurssi kestää kaksi viikkoa ja koostuu teemoittain ryhmitellyistä opintojaksoista. Jaksoihin kuuluu säteilyasioita koskevia kirjallisia harjoituksia, potilastapausten analysointia ja tentti. Opiskelu on itsenäistä, mutta verkossa toimii tukena tehtäviä kommentoiva tutor.

Säderasituksen laskeminen herätti

Kokemukset säteilysuojelun opiskelusta verkossa olivat Kirkkonummella myönteisiä.

- Kurssi kannusti lääkärit ajattelemaan säteilyn käyttöä. Esimerkeissä pystyi laskemaan, kuinka paljon säteilytti potilasta määräämillään tutkimuksilla. Hieman hätkähdytti, kun huomasi antaneensa potilaalle vuoden ylimääräisen säteilyrasituksen, kertoo johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen Kirkkonummen terveyskeskuksesta.

Kumpulaisen mukaan sädekoulutus vaikutti suoraan terveyskeskuksen lääkärien arkityöhön.

- Nyt mietimme paljon perusteellisemmin, mitä säteilytutkimuksia potilaille määräämme. Enää ei oteta heti uusia kuvia, jos vanhat eivät ole käden ulottuvilla.

Säteilysuojelun opeista on ollut hyötyä silloinkin, kun potilas on itse pyytänyt päästä lääkärin mielestä tarpeettomaan tutkimukseen.

- Lääkäreillä on nyt työkalu, jolla kieltäytyä lähettämästä potilasta turhiin tutkimuksiin. Potilaat ymmärtävät päätöksen, kun sen perustelee tutkimuksen tuomalla ylimääräisellä säderasituksella.

Tekniikka saatiin nopeasti hallintaan

Lue myös

Kirkkonummella kokeiltiin verkkokurssin pilottiversiota, jota paranneltiin lääkäreiltä saadun palautteen perusteella. Yksikään kokeiluun osallistunut lääkäri ei ollut aiemmin opiskellut verkkoympäristössä.

- Nostan hattua etenkin heille, jotka eivät olleet perehtyneet tällaiseen tekniikkaan, mutta opettelivat sen nyt ja kävivät koulutuksen läpi.

Kumpulaisen mielestä verkkokurssi oli opiskelumuotona joustava ja pakotti tutkivaan oppimiseen. Opiskelun ainoa vaikeus oli työajan rauhoittaminen.

- Varsinkin omalääkäreiltä vaatii ryhtiä merkitä kalenteriin olevansa koulutuksessa, kun opiskelu tapahtuu omassa työhuoneessa tietokoneen ääressä.

Säteilysuojelun verkkokursseista saa lisää tietoa Lääkäriliiton koulutusyritys Fennomed Oy:n sivuilta osoitteesta www.fimnet.fi/koulutus/sateilysuojelu.html.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030