Lääkärien työaika vaatii priorisointia
Lääkäriliiton tutkimuksen mukaan lääkärien työajasta noin 60 % kuluu avosairaanhoidon vastaanottotoimintaan. Lääkäriliiton johtajan Heikki Pärnäsen mukaan on pohdittava, onko se tarpeeksi, kun lääkäriin pääsy on niin hankalaa.
Iso osa lääkärien työajasta menee muualle kuin vastaanottotoimintaan. Asiasta saatiin ensimmäistä kertaa vertailutietoa ennen joulua, kun terveyskeskusten johtavilta lääkäreiltä kysyttiin, miten he arvioivat lääkärien työajan jakaantuvan.
Lääkärien työajasta kuluu johtavien lääkäreiden arvion perusteella terveyskeskuksissa keskimäärin 58 % avosairaanhoidon vastaanottotoimintaan. Työpanoksesta 13 % kuluu ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja 12 % työhön terveyskeskusten vuodeosastolla. Alle 10% siivun työajasta haukkaavat kotisairaanhoito, työterveyshuolto ja muu toiminta.
Lääkärien työaika jakaantuu pääosin samansuuntaisesti kaikissa terveyskeskuksissa. Joka kymmenennessä terveyskeskuksessa lääkärit käyttävät avosairaanhoidon vastaanottotoimintaan enintään 40 % työajastaan.
- Tulosten perusteella meillä on sellaisia terveysasemia, joissa huomattavan vähän työajasta jää avosairaanhoidon vastaanottotoimintaan, joka on keskeisin lääkärin tehtävä, ja jota ei voi siirtää muille.
Tärkeimpään tartuttava
Pärnänen kytkee lääkäreiden työajan jakautumisen isompaan kokonaisuuteen: perusterveydenhuollon kehittämiseen.
- Suurin ongelma perusterveydenhuollossa Suomessa on vastaanotolle pääsy. Se ongelma pitää ratkaista järjestelmätasolla. Mutta emme voi jäädä odottamaan, että järjestelmä on valmis.
Sitä ennen pitää yksittäisissä terveydenhuollon yksiköissä miettiä, millaisilla keinoilla ongelmia voidaan vähentää, Pärnänen sanoo.
THL:n viime vuoden lopulla valmistuneen selvityksen mukaan viidesosa kansalaisista joutuu odottamaan lääkäriin pääsyä yli neljä viikkoa.
Pärnäsen mukaan ensisijaisesti ongelmat pitää ratkaista rekrytoimalla lääkäreitä. Jos tässä ei onnistuta, pitäisi Pärnäsen mielestä rohkeasti ainakin tilapäisesti priorisoida lääkärin työaikaa ensisijaisiin tehtäviin.
- Kun kerran on työvoimavajetta ja kaikkea ei ehditä tehdä, työt tulee priorisoida ja miettiä, miten lääkärin osaaminen on parhaassa käytössä ja mitä voidaan jättää tekemättä. Sitä taustaa vasten enemmän kuin 60 % lääkärien työajasta pitäisi kulua avosairaanhoitoon. Esimiesten tehtävä on saada työpanoksesta paras hyöty. Ennalta ehkäisevä työ on tärkeää, mutta pitäisi miettiä, mikä on kunkin ammattiryhmän rooli eri tehtävissä, Pärnänen sanoo.
- Tilanne on kestämätön, jos uusia tehtäviä tulee, resurssit pysyvät ennallaan eikä mitään jätetä pois.
Lääkäriliitossa etsitään aktiivisesti malleja, joilla saadaan lisää lääkäreitä hoitamaan julkisen terveydenhuollon tehtäviä. Jos terveyskeskuksen vakansseja on vaikea täyttää, palvelutuotantoa on liiton mielestä välttämätöntä monipuolistaa.
- Esimerkiksi Ruotsissa kaikki maakäräjien asettamat kriteerit täyttävät sekä julkiset että yksityiset palveluntuottajat ovat samalla viivalla. Potilaat valitsevat itselleen parhaan vaihtoehdon.