1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkärien työmäärä on lisääntynyt koronatilanteen takia eniten terveyskeskuksissa
Liitto toi­mii 24-32/2021 vsk 76 s. 1577

Lääkärien työmäärä on lisääntynyt koronatilanteen takia eniten terveyskeskuksissa

Noin joka neljännen lääkärin työmäärä on koronan vuoksi ­lisääntynyt, kun vertaa tämänhetkistä ­tilannetta koronaa ­edeltävään aikaan, ilmenee tuoreen jäsenkyselyn tuloksista.

Lääkärien työmäärä on lisääntynyt koronatilanteen takia eniten terveyskeskuksissa Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Eniten lääkärien työmäärä on lisääntynyt terveyskeskuksissa. Työmäärän lisäys näkyy vahvasti myös TAYSissa sekä anestesiologian ja tehohoidon, sisätautien sekä yleislääketieteen parissa työskentelevillä.

– Pandemiatilanteen pitkittyessä on pyritty hoitamaan koronapandemian ohella muutkin sairaudet, jotta hoitovelkaa ei syntyisi, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

Suurin osa lääkäreistä (75 %) ei ole huolissaan omasta riskistä sairastua koronaan. Noin puolet on vähintään jonkin verran huolissaan läheisen riskistä sairastua koronaan sekä riskistä tartuttaa korona muihin oireettomana taudinkantajana sekä terveydenhoitojärjestelmän kyvystä hoitaa sairastapaukset. Lähes sama määrä ei ole huolissaan näistä asioista. Muita hieman enemmän huolissaan terveydenhoitojärjestelmän kyvystä hoitaa sairastapaukset ovat TAYSissa työskentelevät ja erikoistumassa olevat lääkärit.

Suurin osa lääkäreistä on saanut jo koronarokotuksen

Kyselyyn vastanneista lääkäreistä lähes yhdeksän kymmenestä (88 %) on saanut vähintään ensimmäisen koronarokotteen. Hieman yli puolet (55 %) on saanut myös toisen rokoteannoksen. Hyvin harva (1 %) ei aio ottaa rokotetta lainkaan.

Lue myös

– Lääkärien rokotusten näinkin hyvä tilanne on huojentava tieto. Toivottavasti kesäkuun aikana yhä useampi lääkäri on saanut molemmat rokoteannoksensa, Rajaniemi sanoo.

Taustaryhmittäin ei ole suuria eroja koronarokotteen saamisessa. 35–44-vuotiaissa ja erikoistumassa olevissa sekä psykiatrian erikoisalalla työskentelevissä on muita enemmän niitä, jotka eivät vielä ole saaneet rokotetta, mutta aikovat ottaa sen.

Jäsenkyselyn toteutti Taloustutkimus Lääkäriliiton toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin sähköpostikyselynä 11.– 30.5.2021.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Siedätyshoito tepsii kananmuna-allergiaan

Ruokasiedätys on toistaiseksi kokeellista hoitoa, jota ei pidä kokeilla omin päin.

Tieteessä
Delta-variantin levitessä sairaalaepidemian vaara on olemassa

Ennen riittävää rokotekattavuutta terveydenhuollossa on oltava varuillaan, arvioi Kanta-Hämeen sairaalaepidemian kokenut Iivo Hetemäki.

Tieteessä
Tekoäly auttoi tutkijoita selvittämään tupakoinnin ja syöpäkuolleisuuden yhteyttä

Tupakoivien syöpäpotilaiden kuolleisuus on suurempi kuin tupakoimattomien.

Liitossa
Tutkimus osoittaa: lääkärit valmiita kieltämään joitain vaihtoehtohoitoja lailla

Enemmistö lääkäreistä olisi valmis kieltämään joitain ns. vaihtoehtohoitoja lailla.

Ajassa
Koronakaranteeni lyhenee 10 vuorokauteen

Muutos koskee myös altistuneita sote-alan työntekijöitä.

Ajassa
THL: Koronarokotukset kaikille 12–15-vuotiaille

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.