Lehti 6: Liitto toi­mii 6/1993 vsk 48 s. 512

Lääkäriliiton hallitus: Lomarahasta ei saa luopua

Kunnissa käydään parhaillaan vaikeita paikallisneuvotteluja, joissa työnantaja irtisanomisilla ja lomautuksilla uhkaamalla pyrkii pakottamaan henkilöstön luopumaan lomarahoista. Syinä tähän ovat säästötoimet sekä tammikuussa voimaan tullut uusi pääsopimus, jonka mukaan kunnissa on mahdollista sopia valtakunnallisen virkaehtosopimuksen huononnuksista. Lääkäriliiton ohje jäsenistölle on kuitenkin, ettei palkkojen leikkauksiin tule suostua eikä lomarahasta luopua vastikkeetta.

Lääkäriliiton hallitus käsitteli neuvottelutilannetta 4.2. ja päätti lähettää jäsenille kirjeen, jossa selvitettiin liiton ohjeita ja tavoitteita paikallisneuvotteluissa. Hallituksessa käydyssä keskustelussa korostettiin, että terveydenhuollon ja koko julkisen palvelujärjestelmän uudelleenarviointi, tehostaminen ja saneeraus on ainoa todellinen avain kustannuskriisiin.

Juustohöylämenetelmä, jossa toimintoja pyritään tasaisesti supistamaan ja kaikkien palkkoja alentamaan, ei tuo ratkaisua talouden perusongelmiin. Jos tälle tielle lähdetään, joudutaan palkoista ja palveluista lähivuosina leikkaamaan vielä useaan kertaan, sillä lomarahojen poistolla ei kuntien taloutta saada kuntoon. Juustohöylää käyttämällä menetetään samalla mahdollisuus terveydenhuollon rakenteelliseen uudistamiseen.

Lääkäriliitto katsoo, että talouden ongelmia on ryhdyttävä ratkomaan parantamalla julkisen palvelujärjestelmän tuottavuutta. Terveydenhuollossa on keskityttävä sen päätehtävään: potilaiden hoitamiseen. Tehottomista toiminnoista on päästävä eroon ja aputoimintoja, kuten huoltoa ja hallintoa, on tarkasteltava kriittisesti. Tämä edellyttää, että lääkärit ottavat entistä enemmän vastuuta tulosvastuullisten yksikköjen muodostamiseksi.

Terveydenhuoltojärjestelmän toiminnan tehostamisen uskotaan vaikuttavan pitkällä tähtäimellä myönteisesti lääkärien työllisyysnäkymiin. Kunnilla ja yksittäisillä ihmisillä on halua panostaa laadukkaisiin ja taloudellisiin terveyspalveluihin, joiden tuottamisessa lääkärit ovat avainasemassa.

Mihin säästötoimiin voidaan suostua

Lomarahan vaihtaminen täysimääräisesti vapaaksi on hyväksyttävä säästötoimi, samoin sen lainaaminen työnantajalle. Myös palkattomat virkavapaudet ovat mahdollisia, edellyttäen että ne ovat täysin vapaaehtoisia.

Lääkäriliiton ja Akavan ohje on, ettei palkkaetujen huononnuksiin, kuten lomarahan vastikkeettomaan poistoon, saa suostua. Jos yhdessä kunnassa lipsutaan tästä periaatteesta, muodostuu siitä helposti ennakkotapaus, jota työnantajat pyrkivät soveltamaan muuallakin.

Lääkäreitä ja muita akavalaisia koskevista paikallisista sopimuksista neuvottelevat luottamusmiehet, joilla ei kuitenkaan ole lopullista päätösvaltaa asiassa, vaan sopimukset vahvistaa Akava. Myöskään yksittäisellä viranhaltijalla ei ole virkaehtosopimusjärjestelmässä oikeutta päättää sopimusehtojensa heikentämisestä.

Lomautukset yleistyvät

Työnantajat uhkailevat yleisesti henkilöstöä irtisanomisilla ja lomautuksilla, ellei säästötoimiin suostuta. Työnantajalle ei ole kuitenkaan oikeutta poiketa työsopimuslain mukaisista irtisanomisperusteista eikä rangaistusluontoisesti uhata irtisanomisella tai niitä työntekijöitä, jotka eivät osallistu vaadittuihin säästötoimiin.

Jos säästöjen toteuttamisesta ei päästä yksimielisyyteen, on kunnilla ja kuntainliitoilla oikeus lomautuslain ja -sopimuksen nojalla lomauttaa henkilöstönsä. Palkattomia talkoopäiviä ei tule lomautuksen tai muun palkattoman vapaan aikana tehdä, sillä silloin mahdollisesti sattuvien vahinkojen korvaaminen on epäselvää.

Lomautetuilla työntekijöillä on oikeus päivärahaan Lääkärien työttömyyskassasta sen jälkeen, kun viiden päivän omavastuuaika on täyttynyt enintään kahdeksan viikon aikana. Lomautukset tulee siis pyrkiä järjestämään riittävän pitkissä pätkissä työttömyyskorvauksen saamiseksi. Joukkolomautuksissa työntekijöiden ei tarvitse itse ilmoittautua työvoimatoimistoon, vaan työnantaja tekee ilmoituksen sinne. Muuten päivärahahakemus täytetään samaan tapaan kuin työttömyystapauksissa ja toimitetaan lomautusjakson jälkeen Lääkärien työttömyyskassalle.

Lomautusaika lasketaan mukaan vuosilomaan sekä eläkkeeseen oikeuttavaan palveluaikaan, mutta ei palvelulisiin. Lomautuksella voi olla vaikutusta eläkepalkkaan, minkä vuoksi lähivuosina eläkkeelle siirtyviä ei tulisi lomauttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030