1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkäriliiton laatupalkinto TAYS Silmäkeskukselle
Liitto toi­mii

Lääkäriliiton laatupalkinto TAYS Silmäkeskukselle

Laatupalkinnon sai TAYS Silmäkeskus silmänpohjan kostean ikärappeuman hoitoprosessin kehittämisestä.

Lääkäriliiton laatupalkinto TAYS Silmäkeskukselle Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Kostea ikärappeuma on krooninen silmäsairaus, joka hoitamattomana johtaa pysyvään näkövammaisuuteen. Sen hoidossa käytetään silmänsisäisesti injektoitavaa lääkehoitoa, joka hidastaa taudin etenemistä ja ehkäisee pysyvän näkövammaisuuden syntymistä.

Vuoteen 2009 saakka silmänsisäisten injektioiden antaminen kuului TAYS:ssa lääkärin tehtäviin. Vuonna 2010 tehtävä siirrettiin hoitajille. Heille suunniteltiin koulutusohjelma, joka oli suoritettava ennen itsenäisten injektioiden aloittamista. Vaikka pistohoitojen määrä on moninkertaistunut, kysyntään on pystytty vastaamaan. Lisäksi lääkärien aikaa on vapautunut muihin tehtäviin ja tiimin työn suunnitteluun.

TAYS Silmäkeskus on kyennyt myös hillitsemään kustannuksia lääkehukkaa pienentämällä ja kehittämällä uusia lääkehoitokäytäntöjä.

– TAYS Silmäkeskuksen hankkeessa on pystytty osoittamaan merkittäviä kustannussäästöjä. Kehitystyössä on tehty pitkäaikaista seurantaa. TAYS Silmäkeskus koordinoi myös viiden yliopistoklinikan yhteistä hanketta, jonka avulla voidaan vertailla ikärappeumahoidon vaikuttavuutta, Lääkäriliiton laatuneuvoston puheenjohtaja Klas Winell perustelee valintaa.

Laatuneuvosto antoi palkitulle hankkeelle kiitosta lisäksi moniammatillisuudesta.

– Palkinto on mukava yllätys, jota arvostamme suuresti. Tämä on hieno juttu koko tiimillemme, joka on tehnyt kehitystyötä monta vuotta, sanoo ylilääkäri Hannele Uusitalo-Järvinen, joka esitteli TAYS Silmäkeskuksen hankkeen laatupalkintofinaalissa.

Lue myös

Voittaja valittiin koronatilanteen takia virtuaalisena järjestetyssä laatupalkintofinaalissa tiistai-iltana 8.12.2020. Laatupalkinnon saajan valinta oli kaksivaiheinen. Lääkäriliiton laatuneuvosto arvioi hakemukset ja valitsi kolme parasta ehdokasta finaaliin. Muut finalistit olivat HUS Akuutti (Päivystysapu 116117 Uusimaa -palvelu) ja OYS:n Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka (Operatiivisesti hoidettujen ihotuumoripotilaiden hoito).

Laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille kannustuksena tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä. Palkinnosta päättää Lääkäriliiton laatuneuvosto, jossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Oikeuspsykiatrisilla potilailla on suuri itsemurhakuolleisuus

Oikeuspsykiatristen potilaiden itsemurhakuolleisuus on muuhun väestöön verrattuna seitsenkertainen.

Ajassa
Rokotteen ei epäillä aiheuttaneen kuolemantapauksia

Fimea on saanut kolme ilmoitusta kuolemantapauksista, jotka ovat tapahtuneet pian koronarokotteen antamisen jälkeen.

Ajassa
Tekoäly avuksi koronaviruksen torjuntaan

Tekoälypohjaisesta ennustemallista toivotaan apua vakavan koronataudin ja kuolleisuuden riskin arvioinnissa.

Tieteessä
Suoliston mikrobisto paljastaa lääkehoidon toimivuuden tulehduksellisissa suolistosairauksissa

Suoliston bakteerit ja hiivat voisivat tulevaisuudessa sopia hyvin mittariksi, kun arvioidaan kannattaako hoitoa aloittaa.

Ajassa
Ilomantsin tartunnat ovat brittivariantin aiheuttamia

Ilomantsissa on todettu tammikuun aikana 21 koronavirustartuntaa.

Ajassa
Brexit vaikuttaa lääkärien laillistamiseen

Ennen Brexitiä myönnetyt ammatinharjoittamisoikeudet eivät muutu.