Lääkäriliitto antoi ohjeen päivystysvastuusta
Lääkäriliiton hallitus on hyväksynyt lääkärikunnalle tarkoitetun ohjeen päivystysvastuusta. Asian taustalla ovat olleet liiton tietoon tulleet ongelmatilanteet, jotka ovat koskeneet päivystävien lääkäreiden keskinäistä vastuunjakoa.
OHJE PÄIVYSTYSVASTUUSTA:
Päivystys on tyypillinen, omaleimainen ja tärkeä osa lääkärin työtä. Se on virkaan liittyvä velvollisuus, josta ei voi kieltäytyä. Maassamme on noin 800 päivystyspistettä, ja päivystäviä lääkäreitä on noin 5 300. Varsinkin nuoret lääkärit kiertävät erikoistumisensa aikana useassa eri sairaalassa, myös sijaisia käytetään paljon. Tämän vuoksi on tärkeää, että periaatteet, joita eri sairaaloissa ja terveyskeskuksissa päivystyksen järjestelyissä noudatetaan ovat yhteneväiset koko maassa.
Päivystystehtävistä saatetaan eri toimipaikoissa käyttää toisistaan poikkeavia nimityksiä. Kunnallisessa virkaehtosopimuksessa päivystys jaetaan aktiivipäivystykseen, muuhun työpaikkapäivystykseen ja varallaolopäivystykseen. Toiminnallisin ja vastuuperustein nimikkeet voidaan karkeasti jakaa etu- ja takapäivystyksiksi, joihin liittyvää vastuuta seuraavassa käsitellään.
Etupäivystäjä on yleensä työpaikalla toimiva lääkäri, johon potilas tai hoitohenkilökunta ottaa päivystystapahtumassa ensisijaisesti yhteyttä. Takapäivystäjät ovat etupäivystäjän lisäksi päivystysvastuuta kantamaan nimettyjä kokeneita lääkäreitä sellaisissa päivystyspisteissä, joissa saattaa syntyä tilanteita, joiden ratkaisemiseksi etupäivystäjän kokemus tai ammattitaito eivät riitä. Takapäivystys toteutetaan tavanomaisesti varallaolona. Muita varajärjestelmiä saatetaan tarvita potilaan siirtoon liittyvissä tehtävissä ja jos on odotettavissa kuormitushuippuja, joiden selvittämiseksi töihin on kutsuttava lisää lääkäreitä.
Jokaisella lääkärillä on myös päivystyksessä vastuu omasta toiminnastaan. Hänen tulee huolehtia siitä, että hän noudattaa toiminnasta annettuja määräyksiä ja saamiaan ohjeita. Lääkäri on vastuussa hänelle osoitetuista potilaista ja niistä tutkimuksista ja hoidoista, jotka hän on määrännyt potilaalle tehtäväksi tai tehnyt itse. Samoin hän vastaa potilaalle tai henkilökunnalle antamistaan ohjeista ja määräyksistä.
JÄRJESTÄMISVASTUU YLILÄÄKÄRILLÄ TAI VASTAAVALLA LÄÄKÄRILLÄ
Päivystyksen järjestämisvastuu kuuluu sairaalassa ylilääkärille ja terveyskeskuksessa vastaavalle lääkärille. Heidän tehtävänään on valvoa, että päivystystilat ja järjestelyt ovat asianmukaiset. Heidän on myös huolehdittava uusien päivystäjien perehdyttämisestä työhönsä ja siitä, että kirjalliset päivystysohjeet ovat kaikkien päivystäjien saatavilla ja että päivystyslista on asianmukaisesti laadittu. Heidän tehtävänsä on valvoa, että päivystävien lääkärien pätevyys ja määrä on riittävä.
Päivystävä lääkäri toimii tehtävässään sairaalassa ylilääkärin ja terveyskeskuksessa vastaavan lääkärin antamalla valtuudella. Valtuuksien siirtymisen kannalta oleellinen asiakirja on työmääräys, tässä tapauksessa päivystyslista. Päivystäjä käyttää ylilääkärin ja vastaavan lääkärin oikeutta ottaa sairaalaan potilaita ja huolehtii muista ylilääkärin tai vastaavan lääkärin päätösvaltaan kuuluvista, päivystäjälle osoitetuista tehtävistä. Päivystävän lääkärin tulee selvittää tehtävät itselleen ja tutustua päivystyksestä annettuihin ohjeisiin.
On suositeltavaa, että etupäivystäjiksi sairaaloissa nimetään ao. alan erikoislääkäreitä ja terveyskeskuksissa yleislääkäreitä ja yleislääketieteen erikoislääkäreitä. Pienemmissä sairaaloissa, joissa etupäivystys on jakamaton ja päivystäjä joutuu vastaamaan usean erikoisalan päivystystehtävistä, on takapäivystysjärjestelyihin kiinnitettävä erityistä huomiota. Opetussairaaloissa päivystys voidaan järjestää siten, että etupäivystäjinä toimivat nuoret, erikoistumattomat lääkärit. Tällaiseen tilanteeseen voidaan joutua muuallakin. Silloin on tärkeää, että takapäivystäjiksi asetetaan sairaaloissa ao. alan erikoislääkäreitä ja terveyskeskuksissa yleislääketieteen erikoislääkäreitä.
Mikäli etupäivystäjä katsoo, että hänen pätevyytensä ei esille tulevassa tilanteessa riitä asian ratkaisemiseksi, on hänen otettava yhteyttä takapäivystäjään. Takapäivystäjän on oltava ohjeiden määrittelemällä tavalla etupäivystäjän tavoitettavissa ja käytettävissä ja suoritettava muut ohjeiden edellyttämät tehtävät. Etupäivystäjän ottaessa takapäivystäjään yhteyttä on viimeksi mainitun arvioitava saamiensa tietojen riittävyys mm. sen ratkaisemiseksi, tulisiko hänen käydä potilasta katsomassa. Tästä ratkaisusta vastaa takapäivystäjä, jolla on tällöin vastuu potilaasta. Hänen on pääsääntöisesti tultava paikalle, jos etupäivystäjä sitä pyytää.
Takapäivystäjän saapuessa paikalle, on häntä pidettävä esimiesasemassa olevana lääkärinä, ja hänellä on vastuu potilasta koskevista ratkaisuista. Mikäli hän esimerkiksi leikkaa potilaan yhdessä etupäivystäjän kanssa, on hänellä pääasiallinen vastuu potilaasta, vaikka erikoistumiskoulutuksessa oleva etupäivystäjä suorittaisikin varsinaisen toimenpiteen.
Päivystävä lääkäri voi konsultoida myös päivystysorganisaatioon kuulumattomia kollegoita. Vastuu potilasta koskevista ratkaisuista ei kuitenkaan tällöin siirry, vaan jää päivystävälle lääkärille. Hoitovastuu voidaan siirtää lähettämällä potilas toisen lääkärin hoitoon. Lähettävä lääkäri on tällöin velvollinen huolehtimaan siirron turvallisuudesta.
Jos useampi lääkäri hoitaa samaa päivystystehtävää on päivystysohjeista käytävä selvästi ilmi, kuka kussakin tapauksessa on vastuussa potilaan tutkimuksesta ja hoidosta.
Potilasasiakirjoihin on merkittävä, kuka lääkäri on antanut hoito-ohjeen, tehnyt hoitopäätöksen tai suorittanut tutkimus- tai hoitotoimenpiteen.