1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkäriliitto kampanjoi tutkitun tiedon puolesta
Liitto toi­mii 45/2021 vsk 76 s. 2664

Lääkäriliitto kampanjoi tutkitun tiedon puolesta

Lääkäriliitto käynnistää Tieto Toivo Rakkaus -kampanjan ­marraskuun ­puolivälissä. Kampanjan avulla ­halutaan korostaa tutkitun tiedon ­merkitystä sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa sekä tuoda terveydenhuollon ammattilaisten työtä lähemmäksi tavallista ihmistä.

Lääkäriliitto kampanjoi tutkitun tiedon puolesta Kuva 1 / 1

Kampanja liittyy Lääkäriliiton tutkitun tiedon teemavuoteen.

– Liitto haluaa edistää tutkitun tiedon hyödyntämistä ja tieteen tekemisen edellytyksiä. Teema on tärkeä sekä lääkäreille että potilaille. Kun puhutaan sairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidosta, tutkittu tieto ratkaisee, sanoo Lääkäriliiton koulutuspäällikkö Sami Heistaro.

Kampanjan avulla Lääkäriliitto haluaa myös vauhdittaa hallitusohjelmaan kirjatun vaihtoehto- ja uskomushoitojen sääntelymahdollisuuksia koskevan selvityksen laatimista.

– Liiton pitkäaikaisena tavoitteena on ollut saada Suomeen lainsäädäntöä, joka rajoittaisi uskomushoitojen tarjoamista ainakin haavoittuvassa asemassa oleville, kuten lapsille tai syöpää sairastaville. Toivomme, että tällainen sääntelymahdollisuuksia koskeva selvitys valmistuisi mahdollisimman pian, jotta lakiesitys saataisiin aikaan.

Jokainen jäsen on tärkeä viestin viejä

Kampanja näkyy sosiaalisen median kanavissa ja kuuluu radiokanavilla. Kampanjasivuston löydät osoitteesta tietotoivorakkaus.fi. Sinne on koottu kampanja-aineistoa ja aiheeseen liittyvää tietoa, muun muassa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

– Toivomme, että jokainen jäsen mahdollisuuksiensa mukaan levittää kampanjan viestejä eteenpäin esimerkiksi omissa some-kanavissaan. Jokainen liiton jäsen on tärkeä viestin viejä, Heistaro sanoo.

Lue myös

Lääkäriliiton kampanjaan on lähdössä mukaan monia järjestöjä, kuten Hammaslääkäriliitto, Terveydenhoitajaliitto, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt, Lääketeollisuus ry ja Apteekkariliitto. Kumppanit saavat haltuunsa kampanja-aineistoa, jota voivat jakaa omissa kanavissaan.

– Tieteen edistäminen on Lääkäriliitolle iso asia. Sen puolesta toimiminen ei tieteenkään lopu tähän kampanjaan, vaan jatkuu kaiken aikaa. Tieteen rahoitus ja resurssit on turvattava. Tutkittu tieto takaa potilaiden hyvän hoidon, Heistaro toteaa.

Kirjoittajat
Sari Kosonen
Faktat

Miksi kampanjan nimi on Tieto Toivo Rakkaus?

Tieto

Sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa tutkittu tieto on avainasemassa. Tieteellinen tutkimus varmistaa toimivat hoitomenetelmät myös tulevaisuudessa.

Toivo

Tutkittu tieto tuo toivoa sairastuneille ja heidän läheisilleen. Vielä muutama vuosikymmen sitten moni sairaus oli kohtalokas, mutta tieteen ansiosta yhä useampi selviytyy tai välttää vakavan taudin.

Rakkaus

Tutkittuun tietoon perustuva hoito takaa parhaimman mahdollisen avun sitä tarvitsevalle. Luottamalla tutkittuun tietoon osoitamme välittävämme rakkaistamme.

Aihetunniste somessa on #tietotoivorakkaus.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.