Lehti 34: Liitto toi­mii 34/2007 vsk 62 s. 2988 - 2989

Lääkäriliitto maan arvostetuin ammattijärjestö Toiminnan tunnetuksi tekemisessä riittää vielä töitä

Suomen Lääkäriliitto kuuluu lajinsa parhaimmistoon. Liitto sai tuoreessa Ammattiliitot 2007 -kyselyssä parhaat pisteet sekä yleistä arvostusta että toiminnan vahvuuksia mitattaessa. Liiton toimintaa tuntee sen sijaan vajaa kolmannes suomalaisista.

Minna Seppä

Suomalaiset arvostavat ammattiliittoja ja uskovat niiden vaikutusmahdollisuuksiin. Liittojen nähdään onnistuneen palkkaetujen sekä työaikojen ja -olojen valvonnassa sekä olevan tasapuolisia jäseniään kohtaan. Kehitettävää nähdään erityisesti kansainvälistymisvalmiudessa.

Taloustutkimus tutki maalis-huhtikuussa kirjeitse suomalaisten käsityksiä ammattiliitoista. Vastaajilta kysyttiin kuuluvatko he ammattiliittoon, mitä mieltä he ovat niiden toiminnasta, miten he sitä kehittäisivät ja millaiseksi he arvioivat liittojen toiminnan tulevaisuuden.

Kuoria palautui liki 4 000. Saatujen vastausten mukaan noin joka toinen 15-79-vuotiaista suomalaisista on ammattiliiton jäsen. Työvoimasta liittoihin kuuluu kaksi kolmasosaa.

Naisista useampi kuin miehistä kuuluu liittoon, ja yli 35-vuotiaista useampi kuin heitä nuoremmista. Alle 25-vuotiaista työvoimaan kuuluvista henkilöistä vain vajaa puolet kuuluu liittoihin.

Palkkaetujen valvonta Lääkäriliiton vahvuus

Kyselyyn vastanneilla oli mielikuva keskimäärin viidestä ammattiliitosta. Lääkäriliitto on 23 tutkitun ammattiliiton joukossa kymmenenneksi tunnetuin.

Liittojen toiminnan arvostusta taas mitattiin kahdella tavalla. Vastaajat antoivat liitoille ensin yleisarvosanan asteikolla 4-10. Kaikkien ammattiliittojen saamien yleisarvosanojen keskiarvo oli 7,12, alhaisin 2000-luvulla.

Parhaan arvosanojen keskiarvon saa Suomen Lääkäriliitto, 7,55. Vuonna 1999 vastaava arvosana oli 7,75, silloinkin kyselyn paras.

Mielikuvaa, joka vastaajilla on ammattiliittojen toiminnan vaikuttavuudesta, eriteltiin kahdeksalla mittarilla. Tässäkin vertailussa Lääkäriliitto on koko joukon kärjessä.

Lääkäriliittoa arvioineista vastaajista, joita oli kaikkiaan lähes 600, 63 prosenttia piti liiton vahvuutena palkkaetujen valvontaa, kun ammattiliittojen tästä tehtävästä saamien arviointien keskiarvo on 42 prosenttia.

Myös alan työpaikkojen turvaajana Lääkäriliittoon uskottiin keskimääräistä enemmän: 46 prosenttia liittoa arvioineista vastaajista piti sen vahvuutena työpaikkojen turvaamista, kun liittojen saamien arviointien keskiarvo on vain 30 prosenttia.

Lue myös

Myös Lääkäriliiton johdon kyvykkyys ja liiton tulevaisuudennäkymät arvioitiin paremmiksi kuin liitoilla keskimäärin. Noin 40 prosenttia piti näitä tekijöitä liiton vahvuuksina, kun liittojen arviointien keskiarvot jäivät alle 30 prosentin.

Työaikojen ja -olojen valvonnassa Lääkäriliittoa piti kyvykkäänä 42 prosenttia sitä arvioineista vastaajista, kun liittojen saamien arviointien keskiarvo on 38 prosenttia.

Kansainvälistymisvalmiuteen uskotaan

38 prosenttia Lääkäriliittoa arvioineista katsoi sen vahvuudeksi tasapuolisuuden kaikkien jäsenten asioiden ajamisessa, 36 prosenttia kansainvälistymisvalmiuden ja 31 prosenttia yhteiskunnallisen vastuunottokyvyn.

Luvut ovat lähellä liittojen saamien arviointien keskiarvoja lukuun ottamatta kansainvälistymisvalmiutta, jonka osalta arviointien keskiarvo on vain 24 prosenttia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030