1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkäriliitto mukana ilmastotalkoissa
Liitto toi­mii 49/2018 vsk 73 s. 2963

Lääkäriliitto mukana ilmastotalkoissa

Lääkäriliitto tehostaa toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yhdessä muiden akavalaisten ­liittojen kanssa.

Lääkäriliitto mukana ilmastotalkoissa Kuva 1 / 1

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Kati Myllymäen ehdotus lisätä ilmastonmuutoksen hillitseminen Akavan ensi vuoden toiminnan päälinjoihin hyväksyttiin Akavan marraskuisessa liittokokouksessa.

– Meidän täytyy myöntää, että toimenpiteemme ilmastonmuutosasioissa ovat riittämättömiä. Käynnistämme yhdessä liittojemme kanssa laajan työn, jossa selvitetään ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeutumiseen tarvittavia toimia suomalaisen työelämän ja yhteiskunnan näkökulmasta, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder totesi puheessaan liittokokouksessa.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuoreen ilmastoraportin pääviesti on, että maapallon lämpeneminen pitää pysäyttää 1,5 asteeseen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset monien asioiden kohdalla tuplaantuvat, jos lämpötila nousee puolikin astetta tätä enemmän.

Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi myös työelämään tulevaisuudessa. Työn tekemisen tavat muuttuvat ja työpaikoilla tehtävät valinnat vaikuttavat osaltaan ilmastonmuutokseen.

Lääkäriliitto on jo Green Office

Lääkäriliitto on jo mukana WWF:n Green Office -järjestelmässä. Green Office on käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä toimistoille. Sen avulla voi pienentää työpaikan ekologista jalanjälkeä sekä vähentää hiilidioksidi- ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Green Office -ohjelman myötä Lääkäriliitto on sitoutunut mm. säästämään energiaa kiinteistössä, vähentämään paperin kulutusta, suosimaan julkista liikennettä työaikana tapahtuvassa matkustamisessa ja tekemään kestäviä hankintoja.

Lue myös

Uusi ilmastoystävällisempi tapa toimia

Lääkäriliitto aikoo tehostaa omia toimiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Osa toimenpiteistä on jo mainittu Green Office -ohjelmassa, mutta myös täysin uusia keinoja pyritään löytämään. Tavoitteena on uusi ilmastoystävällisempi tapa toimia jo vuoden 2019 aikana.

Toimistoon perustetaan työryhmä suunnittelemaan toimenpiteitä. Mahdollisuuksia on paljon, esimerkiksi lentomatkojen vähentäminen, etäkokouksien käytön lisääminen ja kasvisruuan tarjoaminen tilaisuuksissa liharuuan sijaan.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.