• Sari Kosonen

Lääkäriliitto mukana ilmastotalkoissa

Lääkäriliitto tehostaa toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yhdessä muiden akavalaisten ­liittojen kanssa.

Lääkäriliitto mukana ilmastotalkoissa Kuva 1 / 1

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Kati Myllymäen ehdotus lisätä ilmastonmuutoksen hillitseminen Akavan ensi vuoden toiminnan päälinjoihin hyväksyttiin Akavan marraskuisessa liittokokouksessa.

– Meidän täytyy myöntää, että toimenpiteemme ilmastonmuutosasioissa ovat riittämättömiä. Käynnistämme yhdessä liittojemme kanssa laajan työn, jossa selvitetään ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeutumiseen tarvittavia toimia suomalaisen työelämän ja yhteiskunnan näkökulmasta, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder totesi puheessaan liittokokouksessa.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuoreen ilmastoraportin pääviesti on, että maapallon lämpeneminen pitää pysäyttää 1,5 asteeseen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset monien asioiden kohdalla tuplaantuvat, jos lämpötila nousee puolikin astetta tätä enemmän.

Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi myös työelämään tulevaisuudessa. Työn tekemisen tavat muuttuvat ja työpaikoilla tehtävät valinnat vaikuttavat osaltaan ilmastonmuutokseen.

Lääkäriliitto on jo Green Office

Lääkäriliitto on jo mukana WWF:n Green Office -järjestelmässä. Green Office on käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä toimistoille. Sen avulla voi pienentää työpaikan ekologista jalanjälkeä sekä vähentää hiilidioksidi- ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Green Office -ohjelman myötä Lääkäriliitto on sitoutunut mm. säästämään energiaa kiinteistössä, vähentämään paperin kulutusta, suosimaan julkista liikennettä työaikana tapahtuvassa matkustamisessa ja tekemään kestäviä hankintoja.

Uusi ilmastoystävällisempi tapa toimia

Lääkäriliitto aikoo tehostaa omia toimiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Osa toimenpiteistä on jo mainittu Green Office -ohjelmassa, mutta myös täysin uusia keinoja pyritään löytämään. Tavoitteena on uusi ilmastoystävällisempi tapa toimia jo vuoden 2019 aikana.

Toimistoon perustetaan työryhmä suunnittelemaan toimenpiteitä. Mahdollisuuksia on paljon, esimerkiksi lentomatkojen vähentäminen, etäkokouksien käytön lisääminen ja kasvisruuan tarjoaminen tilaisuuksissa liharuuan sijaan.

Lisää aiheesta

Liitto tukee jäseninään olevia eduskuntavaali­ehdokkaita
Lääkärin työ muuttuu
Vuoden teemana on luottamus

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Kommentti
Pitää huomata ja haluta

– Moni meistä voi vaikuttaa vanhuksen kohtaloon, kirjoittaa Heidi Wikström.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.