1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkäriliitto omassa luokassaan
Liitto toi­mii 23/2019 vsk 74 s. 1525

Lääkäriliitto omassa luokassaan

Lääkäriliitto on Taloustutkimus Oy:n tekemän kyselyn mukaan Suomen arvostetuin ammattiliitto.

Lääkäriliitto on edelleen Suomen arvostetuin ammattiliitto. Taloustutkimus Oy selvitti suomalaisten mielikuvia 22 ammattiliitosta. Lääkäriliitto oli kärkisijalla myös edellisessä tutkimuksessa, joka tehtiin kaksi vuotta sitten.

Ammattiliittoja arvioitiin yhdeksän mielikuvatekijän suhteen. Lääkäriliitto oli ykkönen kuudella osa-alueella. Ne olivat jäsenedut ja palvelut, alan työpaikkojen turvaaminen, kyvykkyys neuvotella alan työ- ja virkaehtosopimuksia, tulevaisuuden näkymät, johdon kyvykkyys sekä tasapuolisuus kaikkien jäsenien asioiden ajamisessa.

Parhaisiin tuloksiin ammattiliitot pääsevät yhteistyöllä ja olemalla näkyvillä mediassa.

Palkkaetujen ajamisessa Lääkäriliitto sijoittui kakkossijalle ja liiton yhteiskunnallisessa vastuunottokyvyssä kolmossijalle eli kaksi sijaa korkeammalle kuin edelliskerralla.

Työaikojen ja -olojen valvomisen suhteen jäi vielä kirittävää, sillä sijaluku oli kuudes.

Myös kokonaisuutta yhdellä luvulla arvioiden (asteikolla 4-10) Lääkäriliitto sai tutkituista ammattiliitoista korkeimman arvosanan 7,49.

Kaikkien ammattiliittojen saamien kokonaisarvosanojen keskiarvo laski edelleen ja oli nyt 7,08 (7,13 vuonna 2017 ja 7,28 vuonna 2015). Kuitenkin 86 prosenttia ammattiliittojen jäsenistä ilmoitti aikovansa pysyä liittonsa jäsenenä jatkossakin.

Ammattiliittoon kuulumisen tärkeimmäksi syyksi ilmoitettiin ansioturva.

Lakot ja mielenilmaukset eivät suosiossa

Suomalaisten mielestä ammattiliittojen parhaita keinoja edunvalvonnassa ovat liittokohtaiset neuvottelut ja oikeiden yhteistyökumppanien löytäminen asioiden edistämiseksi.

Lue myös

Hyvänä keinona pidettiin myös yleiseen mielipiteeseen vaikuttamista tiedotusvälineiden kautta.

Hakusaartojen, lakkojen ja mielenilmauksien avulla arvioitiin päästävän vain välttäviin tai tyydyttäviin tuloksiin.

Taloustutkimus Oy on tutkinut mielikuvia ammattiliittojen toiminnasta kahden vuoden välein 1980-luvun loppupuolelta lähtien.

Tämänvuotinen tutkimus suoritettiin helmi-huhtikuussa lomakekyselynä osana Suomi Tänään 1/2019 -monitilaajatutkimusta. Vastaajina oli edustava otos 15–79-vuotiaista suomalaisista. Vastaajia oli yhteensä 2 817.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.