Lehti 18: Liitto toi­mii 18/2004 vsk 59 s. 1956 - 1957

Lääkäriliitto sitoutui alkoholihaittojen vähentämiseen

Suomen Lääkäriliiton puheenjohtaja Pekka Anttila allekirjoitti viime viikon keskiviikkona sopimuksen, jolla liitto sitoutuu sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämään Alkoholiohjelmaan. Kolmivuotinen ohjelma tähtää alkoholin aiheuttamien haittojen vähentämiseen. Hankkeeseen osallistuu kuntia, kirkkoja, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöjä sekä elinkeinoelämän järjestöjä.

Katja Patronen

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rooliksi määritellään ohjelmassa suoran ammatillisen avun antaminen omille jäsenilleen ja kansalaisille. Järjestöt lupautuvat myös terävöittämään alkoholipoliittisia linjauksiaan.

Järjestöjen edellytetään kehittävän omaa alkoholihaittoja ehkäisevää toimintaansa. Lisäksi järjestöt sitoutuvat tiedotuksessaan tuomaan alkoholin kielteisiä puolia esiin terveysriskeinä.

- Alkoholiveron alennus ja tuonti Virosta uhkaavat lisätä alkoholin haittoja entisestään. Ongelmia ei tarvitse todellakaan odottaa vappuun asti, sillä ne ovat jo keskellämme ja pääosin hoitamattomina, totesi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä avatessaan ohjelman allekirjoitustilaisuuden Säätytalolla.

Hyssälä painotti yhteistyön merkitystä alkoholin aiheuttamien ongelmien torjunnassa.

- Ei ole mitään erillistä iskuryhmää, joka ehkäisisi haittoja puolestamme. Muutos on mahdollinen, kun sen tarve tiedostetaan ja siihen sitoutuu mahdollisimman monta toimijaa.

Lääkärinkin syytä tarkistaa tapansa

Pekka Anttila korosti, että lääkärit ovat päivittäistä potilastyötä tekevinä avainasemassa vaikuttamassa kansalaisten alkoholin käyttöön ja asenteisiin.

- Meidän on aivan keskeistä osallistua haittojen vähentämiseen, kun otetaan huomioon alkoholin aiheuttamat terveysriskit ja sen vaikutukset potilaiden sosiaaliseen selviytymiseen.

Anttila peräänkuulutti asiallista valistusta, joka ei sorru moralisointiin.

- Keskustelun sävy on pidettävä neutraalina. Ohjelma ei pyri tekemään ihmisistä absolutisteja, vaan tavoitteena on vähentää haittoja.

Ohjelma ei Anttilan mukaan ainoastaan anna eväitä potilaiden auttamiseen, vaan koskee myös lääkäreitä itseään alkoholin kuluttajina.

- Tämä on ammattikunnallekin itsetutkiskelun paikka. Vaikka lääkärit harvoin kärsivät vakavista alkoholin aiheuttamista ongelmista, nyt on hyvä hetki jokaisen katsoa peiliin.

Lue myös

Ministeriön kumppanuussopimuksen allekirjoitti arkkipiispa Jukka Paarma Suomen evankelis-luterilaisen kirkon puolesta, arkkipiispa Leo Suomen ortodoksisen kirkon puolesta ja puheenjohtaja Petter Kornilow Suomen vapaakristillisen neuvoston puolesta.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöistä alkoholiohjelmaan sitoutuivat puumerkillään Talentia ry, Suomen Hammaslääkäriliitto ry, Suomen Kätilöliitto, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, Suomen sairaanhoitajaliitto ry, Suomen terveydenhoitajaliitto STHL ry ja Tehy ry.

Elinkeinoelämää edustavat ohjelmassa Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto SHR. Kunnista mukana ovat Helsinki, Hamina, Hämeenlinna, Hattula Hauho, Janakkala, Kajaani, Kalvola, Kotka, Lammi, Lappeenranta, Miehikkälä, Pyhtää, Renko, Tampere, Tuulos ja Virolahti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030