1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkäriliitto: Terveydenhuollon laadun kehittäminen pitää turvata budjettiriihessä
Liitto toi­mii

Lääkäriliitto: Terveydenhuollon laadun kehittäminen pitää turvata budjettiriihessä

Varoja tulisi suunnata terveydenhuollon tutkimukseen, osaamiskeskuksiin ja laaturekistereihin.

Lääkäriliitto: Terveydenhuollon laadun kehittäminen pitää turvata budjettiriihessä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Lääkäriliitto esittää, että hallitus aloittaa terveyden tutkimukseen myönnettävän rahoituksen asteittaisen nostamisen jo syyskuun budjettiriihessä. Lisäksi tulisi turvata kansallisten osaamiskeskusten ja laaturekisterien perustamisen ja ylläpitämisen rahoitus.

Yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen myönnettävän VTR-rahoituksen taso on laskenut runsaassa 20 vuodessa alle neljäsosaan. Kehityssuunta on Lääkäriliiton mukaan täysin kestämätön ja vastoin hallituksen tutkimus- ja kehittämistoimintaa koskevia linjauksia.

Valtion tuella suunniteltujen ja perustettujen terveydenhuollon osaamiskeskusten, kuten Neurokeskuksen ja Syöpäkeskuksen, jatko on vaakalaudalla. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta toiminnalta oltaisiin leikkaamassa merkittävästi, ennen kuin se on edes saatu kunnolla käyntiin.

Lue myös

Eduskunta on osoittanut kansallisten laaturekisterien pilottien kehittämiseen 4,1 miljoonaa euroa vuosina 2018–2021. Rahoituksen päättyessä on välttämätöntä jatkaa laaturekisterityötä ja osoittaa siihen pysyvä rahoitus. Kansallisen tason laaturekistereitä tarvitaan terveydenhuollon johtamiseen, ohjaamiseen ja kehittämiseen.

Valtion tuloja voitaisiin vastaavasti kartuttaa edistämällä terveysveroa. Vahva tutkimusnäyttö viittaa siihen, että sokeriin, suolaan ja rasvaan kohdentuva terveysvero olisi tehokas väline keskeisten kansanterveyttä uhkaavien sairauksien ehkäisemiseksi. Hallitusohjelmassa on luvattu selvittää terveysveron käyttöönottoa.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona on vienyt raskaana olevia sektion vaatineeseen tehohoitoon

Kaikki tehohoitoon joutuneet odottajat ovat olleet rokottamattomia.

Ajassa
Sote-uudistus purkaa paikalliset sopimukset

Muutoksia voi tulla myös esimerkiksi palkkaan, työnkuvaan ja työaikaan.

Tieteessä
Ruokavalion kontrollointi ja syömishäiriöt yhteydessä vammariskiin naisurheilijoilla

Rajoittunut syömiskäyttäytyminen, syömishäiriö ja kuukautiskierron häiriöt olivat yleisempiä lajeissa, joissa paino tai ulkonäkö on keskeisessä asemassa.

Ajassa
Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan

Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Tieteessä
Viruslääke paransi haimasolumallissa enterovirusten aiheuttaman kroonisen infektion

Viruslääkkeistä uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Ajassa
Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.