1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkäriliitto tukee hallituksen perhevapaamallia
Liitto toi­mii

Lääkäriliitto tukee hallituksen perhevapaamallia

Jäsenkunta on kysellyt Lääkäriliiton kantaa maan hallituksen helmikuun alussa esittämään perhevapaamalliin, johon Akava otti julkisuudessa kriittisen kannan. Lääkäriliitto pitää esitystä tärkeänä edistysaskeleena.

Lääkäriliitto tukee hallituksen perhevapaamallia Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Hallituksen esityksessä kummallekin vanhemmalle on seitsemän kuukauden kiintiö, josta voi luovuttaa toiselle kolme kuukautta. Hoitovastuuta on mahdollista jakaa tasaisemmin, koska vapaita voisi pitää useammassa jaksossa.

Raskaana olevalle vanhemmalle tulisi noin kuukauden päivärahajakso ennen vanhempainrahan alkua. Yksinhuoltaja saisi käyttöönsä molempien vanhempien päivärahakiintiön.

Akavan kannanotossa painottui puheenjohtaja Sture Fjäderin pettymys mallin työllisyysvaikutuksiin ja uudistuksen rahoitukseen.

Lääkäriliitto sen sijaan pitää hallituksen esitystä erinomaisena edistysaskeleena perheiden hyvinvointiin ja työelämän tasa-arvoon.

– Jostakin on aloitettava, ja tämä uudistus saa Lääkäriliiton tuen. Esitetty malli on erinomainen ja tärkeä askel oikeaan suuntaan, toteaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Lue myös

Lääkäriliitto on tukenut Akavan perhevapaamallia, jolla tavoiteltiin suurempaa tasa-arvoa, parempaa työllisyyttä ja rahoitusta kodinhoidon tuen uudelleenarvioinnin kautta. Lääkäriliitto katsoo, että hallituksen esitys tukee näitä tavoitteita.

– Kotihoidon tukeen ei tässä esityksessä ole tulossa muutoksia, mutta tällä hallituskaudella ei enempään ole mahdollisuutta, Myllymäki toteaa.

Kirjoittajat
Laura Manninen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Terveydenhuollon henkilöstölle turvattava riittävä suojaus

Lääkäriliitto edellyttää, että koronavirusepidemian aikana suojavälineistöä riittää lääkäreille ja muulle terveydenhuollon henkilöstölle.

Ajassa
Koronavirus ajoi lääkärit etätyöhön

Joensuussa terveys­keskuslääkärit hoitavat muun muassa yli 70-vuotiaiden sovittuja vastaanottoja puhelimella.

Ajassa
Kotikoneelta kongressiin

Etäosallistuminen säästää ympäristöä, rahaa ja aikaa.

Liitossa
Miten lääkärien yötyötarkastukset toteutuvat?

Työnantajan tulee arvioida yötyön vaikutus työntekijöiden terveyteen ja turvallisuuteen, kirjoittaa Satu Rannisto.

Liitossa
Auta hyviä toimintamalleja leviämään

Lääkäriliiton laatu­palkinto on haussa 29. 5.

Ajassa
VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä

Testi mahdollistaisi nopean diagnoosin jo taudin varhaisessa vaiheessa.