Liitto toi­mii

Lääkäriliitto vetoaa kansalaisiin: Jokaisen on tunnettava vastuunsa

COVID-19-epidemia on pahimmillaan karkaamassa hallinnasta. Rajoituksia kiristetään nyt lakien ja asetusten voimalla, mutta teho-osastojen ja sairaaloiden toiminnan ylärajat saatetaan pian saavuttaa.

Teksti Sari Kosonen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

COVID-19 vie yhä suuremman osan terveydenhuollon resursseista. Tämä on johtanut siihen, että monet sairaanhoitopiirit ovat vähentämässä suunniteltuja, ei-kiireellisiä leikkauksia, mikä puolestaan kasvattaa hoitovelkaa.

Suomalaisten terveyspalvelut heikkenevät pitkäksi aikaa, sillä myös terveyskeskusten henkilöstöä on siirretty neuvoloista ja vastaanotoilta koronatartuntojen jäljittämiseen.

Rokotuksia odottavat kaikki

Perusterveydenhuollon resurssit on venytetty jo ennen epidemiaa äärirajoilleen. Terveydenhuollon riskiä lisää myös se, että merkittävä osa terveydenhuollon henkilökunnasta on vielä rokottamatta.

– Rokotuksia me kaikki odotamme. Mitä pikaisemmin saataisiin rokotuskattavuutta nostettua, sitä nopeammin päästäisiin normaaliin elämään. Toiveissa olisi oikea kesä ja todella ansaitut kesälomat, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Arkijärki ja varovaisuus auttavat pitkälle

Lääkäriliitto vetoaa kaikkiin suomalaisiin: Jokaisen on tunnettava vastuunsa, jotta COVID-19-epidemia ei karkaa hallinnasta. Vain näin voimme pelastaa ensi kesän, ja edes haaveilla paluusta normaalimpaan arkeen ja sosiaalisiin kontakteihin.

Jokainen meistä voi auttaa epidemian hallinnassa suojelemalla samalla itseään, myös läheisiään ja kaikkia muita: vanhuksia, kaupan myyjiä ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Näin turvataan myös resurssit muiden sairauksien hoitamiseen.

Pidetään siis etäisyyksiä, käytetään maskeja, vältetään kontakteja ja otetaan rokote heti, kun se on saatavissa.

Lue myös

– Suomalaiset ovat järkeviä ja käytännöllisiä tolkun ihmisiä. Näiden perusohjeiden noudattamiseen ja riskien hallintaan ei välttämättä tarvita lisää lakipykäliä. Arkijärjellä ja varovaisuudella voimme tätä epidemiaa hallita, Myllymäki toteaa.

Kiitokset etulinjassa työskenteleville

Myllymäki haluaa myös kiittää terveydenhuollon ammattilaisia.

– Hatunnosto ja suuret kiitokset kaikille etulinjassa COVID-potilaita hoitaville, samoin kaikille testaajille ja tartunnanjäljittäjille! Me muut yritämme hoitaa oman osuutemme, jotta työpaine heillä hellittäisi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030