1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkärin etiikka -kirja on uudistettu
Liitto toi­mii

Lääkärin etiikka -kirja on uudistettu

Lääkärin etiikka -kirjasta on tehty kahdeksas painos. Kirjassa on paljon uutta.

– Kirjaa on päivitetty aina 5-10 vuoden välein, ja nyt oli taas aika tehdä niin. Edellisessä painoksessa oli paljon viittauksia lakeihin, joita on sen jälkeen jo muutettu. Kirjassa on myös kokonaan uutta sisältöä, kertoo kirjan päätoimittaja, Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus.

Uutta kirjassa ovat muun muassa artikkelit terveydenhuollon oikeudenmukaisuudesta, tekoälystä lääkärin työssä, sukupuoli-identiteetin erilaisista ilmentymistä, esteettisistä hoidoista ja lääkäripalvelujen markkinoinnista.

Kirjan sisällön muokkaamisessa uuteen uskoon kului runsaat puoli vuotta. Kirjan toimituskuntana toimi Lääkäriliiton eettinen neuvottelukunta, joka kokoontui kirjan tiimoilta kymmenen kertaa.

Kirjan toimitti Lääkärilehden pitkäaikainen toimittaja Suvi Sariola. Lisäksi kirjan tekemiseen osallistui lukuisa joukko asiantuntijoita.

Lue myös

– Kirjan päivittäminen oli melkoinen rutistus. Kaikkien kiireisten asiantuntijoiden mukaan saaminen korona-aikaan oli loistojuttu, Kattelus iloitsee.

Uusi kirja julkistetaan 26. helmikuuta webinaarissa, johon on kutsuttu lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoita. Tallenne webinaarista tulee myöhemmin Lääkäriliiton verkkosivuille.

Myös itse kirja tulee verkkojulkaisuna liiton sivuille. Lisätietoa on tulossa liiton verkkosivuille: www.laakariliitto.fi.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Lääkärin etiikka -kirja uudistui

Kirja julkistetaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille suunnatussa webinaarissa, sanovat Kati Myllymäki ja Mervi Kattelus.

Tieteessä
Kaksi reumalääkettä kortisonihoidon lisänä vähensivät koronakuolleisuutta

Tosilitsumabi ja sarilumabi vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettyinä tehohoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuutta.

Näkökulma
Kaksosraskauden osakeskeytys synnyttää eettisiä pulmia

Jos kaksossikiöt ovat terveitä ja lapsia halutaan vain yksi, onko toisen abortointi oikein?

Kolumni
Olisiko teillä hetki aikaa puhua rakkaudesta?

Aivomme nauttivat yllätyksellisyydestä, kirjoittaa Anu Wartiovaara.

Ajassa
THL:n koronaseurannan avointa dataa ladattu yli 16 miljoonaa kertaa

Avoin data mahdollistaa uudet tietoon pohjautuvat ideat ja sovellukset.

Tiedepääkirjoitus
Laboratoriotutkimusten käyttö vaatii harkintaa

Tutkimuksia punnitaan niiden tuottaman lisäarvon perusteella, kirjoittavat Helena Liira ja Maija Lappalainen.