1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkärin työn arki ja uljuus filosofin silmin
Liitto toi­mii 24-33/2020 vsk 75 s. 1538 - 1539

Lääkärin työn arki ja uljuus filosofin silmin

Tukea työssä ­jaksamiseen: Esa Saarinen puhui ­webinaariluennolla lääkäreille.

Lääkärin työn arki ja  uljuus filosofin silmin Kuva 1 / 1 Kuva: Aki Rask

Lääkäriliitto tarjosi toukokuun lopulla jäsenilleen ajankohtaisen, työssä jaksamista tukevan webinaariluennon. Filosofi, Aalto-yliopiston professori Esa Saarinen piti pro bono Lääkäriliiton jäsenille ja lääketieteen opiskelijoille inspiroivan luennon otsikolla Lääkärin työn arki ja uljuus filosofin silmin.

Esa Saarinen antoi elävässä luennossaan innostavan ja syvällisen kattauksen ajattelun aihetta. Hän puhui lääkärin työn ympäristöstä, vuorovaikutuksesta sekä filosofisesta työskentelystä ajattelun kautta: "ajattelun ajattelusta".

Kun tietoisesti ryhtyy miettimään omaa ajatteluaan, voi pohtia ajattelunsa kategorioita ja sävystöä, Saarinen avasi luentonsa.

– Onko se valoa synnyttävää vai harmautta ja pimeyttä synnyttävää ajattelua.

Omaan valloittavaan ja kuulijoita puhuttelevaan tapaansa hän valaisi myös lukuisin esimerkein erilaisia arjen kohottavia sattumuksia.

Olemme toistemme ympäristö

Vaativassa asiantuntijatyössäkin, kuten lääkärin ammatissa, tunteiden tuntemisella on keskeinen osa ammatillisen identiteetin kehittämisessä. On haitallista, jos ei ole yhteydessä omiin tunteisiinsa tai tunnista tunteitaan, sillä se saattaa johtaa kyynistymiseen, Saarinen kuvaili.

On tärkeää, miten kohtaamme toisemme arjessa ja työympäristössä.

– Ihminen voi hetkessä synnyttää toiselle kohtaamalleen ihmiselle tunteen hyväksytyksi tulemisesta. Tässä mielessä me luomme ympäristön, olemme toistemme ympäristö, Saarinen kiteytti.

– Jokainen tuo itsensä ja oman osaamisensa yhteiseen tilaan. Olisi myös potilaan etu, että hän saisi kokea hyväksyvän tunnelman – tämän, että olemme toistemme ympäristö.

Mieleen jäävät sanat

Rinnalla oleminen on Saarisen mukaan keskeistä lääkärin työssä. Usein lääkärin sanat voivat jäädä potilaan mieleen pysyvästi. Kun lääkäri esimerkiksi toteaa rauhoittavasti, että "tilanne on hallinnassa", se voi olla ratkaisevan tärkeää potilaalle. Varsinkin, kun potilas on äärimmäisessä tilanteessa, kuten esimerkiksi juuri joutunut puukotuksen uhriksi, kuten Saariselle itselleen tapahtui. Lääkäri myös osoitti tilanteessa arvokasta rinnalla oloa, joka synnyttää kiitollisuuden tunnetta. Lastenlääkäri Martin Renlundin lause 30 vuoden takaa Naistenklinikalta on myös jäänyt ikuisesti filosofin mieleen. “Onnittelen: kaksi tervettä poikaa."

Lääkärin vala, jossa lääkäri sitoutuu noudattamaan eettisiä sääntöjä, on puhutellut Saarista. "Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen", on hänestä merkitykseltään järisyttävä lupaus.

Lue myös

Saarinen kannustaa jokaista kohtaamaan toiset arvostavasti ja kannustaen – ei roolin kautta, vaan läsnäolevana ihmisenä. Jokainen katse, äänenpaino tai viesti voi toisessa osua joko plusnapaan tai miinusnapaan. Kollega tai potilas saattaa kokea esimerkiksi vähättelyä hyvin herkästi. Jokaiselle on kuitenkin tärkeää saada kokea inhimillistä lämpöä. Saarinen kannustaa lääkäreitä pohtimaan oman työnsä syvempää alkuperäistä palvelevuutta ja uljuutta "merkitystiheästi". Erityisesti häntä on koskettanut erään lääkärin kiteytys: "Lääkäri on aina potilaan puolella."

› Lisätietoa ja linkki webinaarin tallenteeseen verkkosivulta: laakariliitto.fi/saarinen

› Esa Saarinen järjestää Digipafos-seminaarin 22.-25.6.2020, lisätietoa: http://esasaarinen.fi/digipafos.html

Kirjoittajat
Carita Päivänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.