1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkärin veroilmoitusopas auttaa taas
Liitto toi­mii 10/2019 vsk 74 s. 626

Lääkärin veroilmoitusopas auttaa taas

Veroilmoituksen ­tekeminen muuttuu tänä vuonna. Tarkat ohjeet ovat liitteenä tämän lehden välissä.

Lääkärin veroilmoitusopas auttaa taas Kuva 1 / 1

Veroilmoituksen muutokset koskevat kaikkia. Tuttua on ainoastaan se, että verovelvollinen saa esitäytetyn veroilmoituksen postitse maalis-huhtikuussa, yrittäjät jo tätä ennen.

Esitäytetyn veroilmoituksen ulkoasu on uusi, ja sitä korjataan ja täydennetään eri tavalla kuin aikaisempina vuosina. Muutokset voi tehdä joko sähköisesti OmaVero-palvelussa tai erikseen hankittavilla lomakkeilla.

– Suosittelen kokeilemaan OmaVero-palvelua rohkeasti, sanoo veroasiantuntija, OTK Minna Tanska. Tanska on koonnut Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2018 -oppaan.

Jos ei halua käyttää OmaVero-palvelua, esitäytetyn veroilmoituksen muutosten ilmoittamiseen tarvittavat lomakkeet on hankittava itse joko Verohallinnon verkkosivuilta tai verotoimistosta. Kotiin lähetettyä esitäytettyä lomaketta ei siis enää aiempaan tapaan palauteta Verohallinnolle.

Lääkäri, jolla on praktiikkatuloja omasta vastaanotostaan, on saanut verottajalta kotiin sekä esitäytetyn veroilmoituksen että elinkeinotoiminnan veroilmoituslomakkeen 5. Lomakkeeseen 5 tulevat muutokset voi tehdä joko OmaVerossa tai sen voi täyttää ja palauttaa vanhaan tapaan.

Veroilmoituksen jättötavasta riippumatta tietojen on oltava perillä Verohallinnossa palautuspäivänä, joka on henkilökohtainen ja näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta. Mikäli veroilmoitus palautetaan myöhässä, siitä seuraa 50 euron myöhästymismaksu.

– Enää ei siis riitä, että postitat paperiset lomakkeet viimeisenä jättöpäivänä, Tanska muistuttaa.

Verotus myös päättyy heti kun verotus on toimitettu, eli useissa tapauksissa aikaisemmin kuin ennen. Tämän takia myös veronpalautusten maksupäivä voi aikaistua, ja samoin jäännösverojen eräpäivä voi olla aikaisemmin kuin ennen. Henkilökohtaiset maksu- ja palautuspäivät näkyvät esitäytetyn veroilmoituksen mukana tulevasta verotuspäätöksestä. Veroilmoitukseen tehtävät muutokset vaikuttavat verotuksen päättymispäivään.

Minna Tanska, mikä on paras vinkkisi veroilmoituksen tekemiseen?

Lue myös

– Kannattaa tarkistaa esitäytetyn veroilmoituksen tiedot huolella. OmaVerossa voit myös hakea ja maksaa lisäennakkoja aina verotuksesi päättymiseen asti, jos huomaat, että ennakkoverosi eivät ole riittäneet ja sinulle olisi tulossa jäännösveroja.

› Tarkemmat ohjeet veroilmoituksen täyttämiseen ovat liiton julkaisemassa Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2018 -oppaassa, joka ilmestyy tämän lehden välissä. Opas on saatavilla myös Lääkärilehden verkkosivulla: www.laakarilehti.fi > Sisällysluettelot > 10/2019

Mikä OmaVero?

OmaVero on Verohallinnon sähköinen asiointipalvelu. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Palvelu on osoitteessa https://www.vero.fi/omavero/

Kirjoittajat
Heli Mikkola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Terveydenhuollon henkilöstön suojauksessa on edelleen vakavia puutteita

Liitto painottaa, että terveydenhuollon henkilöstön suojavarusteiden käytöstä on syytä saada kansallinen linjaus.

Ajassa
Kela selkiyttää yksityisten etälääkäripalveluiden korvaamista

Yksityisen terveydenhuollon lääkärinpalkkioissa otetaan 1.

Ajassa
Korvataanko korona ammattitautina?

Vastaus tähän ja moneen muuhun kysymykseen löytyy liiton koronasivuilta.

Ajassa
Potilaat eivät tule koronavirustartunnan pelossa hoitoon, vaikka pitäisi

Vakavien sairauksien vuoksi hoitoon hakeutuvien määrä on puolittunut HUS:ssa Meilahden sairaalan neurologian päivystyksessä.

Ajassa
Tartuntoja 2 487, kuolleita 40

Varmistettuja tapauksia on tullut 179 lisää.

Kommentti
Pullon henki menettämässä puhtiaan?

Oltaisiinko epidemian huippu jo saavuttamassa vastoin kaikkia ennusteita, pohtii Heikki Peltola.