1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkärin veroilmoitusopas auttaa taas
Liitto toi­mii 10/2019 vsk 74 s. 626

Lääkärin veroilmoitusopas auttaa taas

Veroilmoituksen ­tekeminen muuttuu tänä vuonna. Tarkat ohjeet ovat liitteenä tämän lehden välissä.

Lääkärin veroilmoitusopas auttaa taas Kuva 1 / 1

Veroilmoituksen muutokset koskevat kaikkia. Tuttua on ainoastaan se, että verovelvollinen saa esitäytetyn veroilmoituksen postitse maalis-huhtikuussa, yrittäjät jo tätä ennen.

Esitäytetyn veroilmoituksen ulkoasu on uusi, ja sitä korjataan ja täydennetään eri tavalla kuin aikaisempina vuosina. Muutokset voi tehdä joko sähköisesti OmaVero-palvelussa tai erikseen hankittavilla lomakkeilla.

– Suosittelen kokeilemaan OmaVero-palvelua rohkeasti, sanoo veroasiantuntija, OTK Minna Tanska. Tanska on koonnut Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2018 -oppaan.

Jos ei halua käyttää OmaVero-palvelua, esitäytetyn veroilmoituksen muutosten ilmoittamiseen tarvittavat lomakkeet on hankittava itse joko Verohallinnon verkkosivuilta tai verotoimistosta. Kotiin lähetettyä esitäytettyä lomaketta ei siis enää aiempaan tapaan palauteta Verohallinnolle.

Lääkäri, jolla on praktiikkatuloja omasta vastaanotostaan, on saanut verottajalta kotiin sekä esitäytetyn veroilmoituksen että elinkeinotoiminnan veroilmoituslomakkeen 5. Lomakkeeseen 5 tulevat muutokset voi tehdä joko OmaVerossa tai sen voi täyttää ja palauttaa vanhaan tapaan.

Veroilmoituksen jättötavasta riippumatta tietojen on oltava perillä Verohallinnossa palautuspäivänä, joka on henkilökohtainen ja näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta. Mikäli veroilmoitus palautetaan myöhässä, siitä seuraa 50 euron myöhästymismaksu.

– Enää ei siis riitä, että postitat paperiset lomakkeet viimeisenä jättöpäivänä, Tanska muistuttaa.

Verotus myös päättyy heti kun verotus on toimitettu, eli useissa tapauksissa aikaisemmin kuin ennen. Tämän takia myös veronpalautusten maksupäivä voi aikaistua, ja samoin jäännösverojen eräpäivä voi olla aikaisemmin kuin ennen. Henkilökohtaiset maksu- ja palautuspäivät näkyvät esitäytetyn veroilmoituksen mukana tulevasta verotuspäätöksestä. Veroilmoitukseen tehtävät muutokset vaikuttavat verotuksen päättymispäivään.

Minna Tanska, mikä on paras vinkkisi veroilmoituksen tekemiseen?

Lue myös

– Kannattaa tarkistaa esitäytetyn veroilmoituksen tiedot huolella. OmaVerossa voit myös hakea ja maksaa lisäennakkoja aina verotuksesi päättymiseen asti, jos huomaat, että ennakkoverosi eivät ole riittäneet ja sinulle olisi tulossa jäännösveroja.

› Tarkemmat ohjeet veroilmoituksen täyttämiseen ovat liiton julkaisemassa Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2018 -oppaassa, joka ilmestyy tämän lehden välissä. Opas on saatavilla myös Lääkärilehden verkkosivulla: www.laakarilehti.fi > Sisällysluettelot > 10/2019

Mikä OmaVero?

OmaVero on Verohallinnon sähköinen asiointipalvelu. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Palvelu on osoitteessa https://www.vero.fi/omavero/

Kirjoittajat
Heli Mikkola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tampereen yliopistosta valmistuvat lääkärit vannovat valansa

Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneet juhlivat valmistumistaan perjantaina 29.

Ajassa
Suuret sairaalat vetävät puoleensa erikoislääkäreitä

Erikoislääkärit ovat keskittyneet yliopistollisiin maakuntiin, toteaa STM:n tuore selvitys.

Ajassa
Saarni: Julkisen terveydenhuollon legimiteetti vaarassa

Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni perää perusterveydenhuoltoa kuntoon sote-kuviosta riippumatta.

Tieteessä
Vauvan poikkeava liikehdintä näkyy videolla tekoälyn avulla

Yksinkertainen videokuvaus vauvan liikkumisesta muutetaan tekoälyllä tiedoksi, jonka avulla voi arvioida lapsen kehitystä ja kuntoutuksen vaikuttavuutta.

Ajassa
Toiminnallisten häiriöiden kuntoutusta kehitettävä

Toiminnallisten häiriöiden hoidon ja kuntoutuksen toimintatavoista olisi laadittava kansallinen suositus, suosittelee Työterveyslaitos.

Ajassa
Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyy

Suolistosyöpien seulontapilotti alkaa huhtikuun alussa Tampereella ja Orivedellä ja kesään mennessä Jyväskylässä, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Ylitorniossa ja Säkylässä.